Matkjedene skaper fryktkultur
– Matkjedenes makt har forsterket seg voldsomt Fafo første gang satte søkelys på problemet i 1996. Det mener Jan-Egil Pedersen, leder i Næringsmiddelarbeiderforbundet og medlem i matkjedeutvalget, som legger fram sin utredning i dag. Les hele saken
stig.christensen@lomedia.no
I 1996 leverte forskningsstiftelsen Fafo rapporten «kjedemakt eller industrimakt» til sin oppdragsgiver Nærings- og Nytelsemiddelarbeiderforbundet (NNN). Siden den gangen har kjedenes makt bare økt, mener Jan-Egil Pedersen.
«Høstjakta»
Kjedenes makt kommer blant annet fram i forbindelse med den såkalte «høstjakta», de årlige forhandlingene mellom kjedene og leverandørene.
– Det kan bety være eller ikke være for våre medlemmer. Mister leverandørene kontrakter av en viss størrelse, kan det bety permitteringer eller oppsigelser av medlemmer, sier Jan-Egil Pedersen, forbundsleder i NNN, som satt i utvalget. Han viser til at Bakers mistet kontrakt om levering til Norgesgruppen for ikke så lenge siden, og etter det måtte gå til oppsigelser.
Jan-Egil Pedersen bekrefter at det er en fryktkultur i forbindelse med disse forhandlingene. Representanter for leverandørene er redd for represalier i form av at deres varer blir kuttet ut fra butikkhyllene. Han stadfester videre at KPMG måtte foreta en lukket intervjurunde for utvalget, da disse personene ikke turte stå fram med navn.
LAST NED: Matkjedeutvaglet rapport (pdf)
Portvoktermakt
Ifølge Pedersen har de fire kjedene såkalt portvoktermakt. De bestemmer hvilke matvarer som skal tas inn, og til hvilken pris.
Kjedene har også tatt over mer og mer av distribusjonen, samtidig som de eier grossistleddet. Utvalget uttaler i klartekst at de ikke må overta større deler av distribusjonen, da det vil bety en ytterligere maktforskyving. Tine og de store bryggeriene sitter fortsatt med distribusjonen, mens Nortura og resten av kjøttindustrien har blitt presset til å gi den fra seg, ifølge Pedersen.
Også leverandørene
De store leverandørene har også makt, og produserer merkevarer som kjedene mer eller mindre er avhengige av.
– Men kjedene produserer også egne merkevarer, sier Pedersen. Det er de små og mellomstore leverandørene som virkelig lider under dette systemet, hvis de mister kontrakter med kjedene.
Oppi det hele eier Rema og Norgesgruppen frukt- og grønnsakgrossisten BAMA, noe som gjør at de øker makten enda mer.
– Rema eier mye industri etter hvert. De tar over Norsk Kylling på Støren fra 1. mai, de har Maxmat i Bodø osv, sier Jan-Egil Pedersen.
Forslag om ny lov
Matkjedeutvalget foreslår at det innføres en lov om god handelsskikk og et ombud som skal overvåke bransjen.
– Dette støtter vi fullt ut, sier NNN-lederen. Han viser til at kjedene har tatt store ord i sin munn når det gjelder fair trade og etisk handel.
– Men de burde vise litt mer av dette når de forhandler med leverandørene her hjemme om priser og utvalg, mener han.
Utvalget foreslår også at myndighetene vurderer en egen lov om franchise. Pedersen støtter dette, og viser til at man i Sverige har en egen franchiselov.
– Kjøpmannen og de ansatte er den svake part i et franchiseforhold. Det har aldri vært noe reelt bedriftsdemokrati på det området, sier Pedersen. Lovforslaget går ut på at det blir en egen selskapsform med representanter for de ansatte i de sentrale styrene. Dermed er det ingen som vil forby franchise, slik enkelte aviser har spekulert i.
Fornøyd
Jan-Egil Pedersen har vært mest opptatt av å få belyst distribusjonen, franchise og matmerking, noe han mener å ha fått gjennomslag for i utvalget.
– Vi må få ordentlige opplysninger om hva maten inneholder og hvor den er produsert, mener Pedersen. Han viser til at Norgesgruppen kun har en klagetelefon her, med telefon-nummer til en forbrukerkontakt.
– De vil ikke si hvor de produserer varene. Norgesgruppen, som har 40 prosent av markedet, er desidert verst på matmerking, mener Pedersen.
Sammen med noen andre i utvalget har han kommet med et forslag om eienskapsbegrensning på 90 prosent av omsetningen for de fire store kjedene. På samme måte som det fins en FN-konvensjon om retten til mat og retten til ytringsfrihet, så vil han ha utredet en begrensning av eiermakt til 90 prosent på dagligvaremarkedet for de fire store, som i dag har en andel på over 99 prosent.
– Begrunnelsen er at selvstendige aktører skal kunne etablere seg med spesialbutikker og torghaller, og sånn sett være et sted der man kan selge spesialprodukter, forteller han.
– Det vil øke varemangfoldet og gjøre det bedre for brukeren.
Mer press
Ansatte føler seg sterkt presset i forbindelse med kjedeforhandlingene, og faren for å miste kontrakter og dermed jobben. I forbindelse med den såkalte høstjakta er det mange som stiller spørsmålet: Overlever vi til neste år? Forbundslederen legger tid at det stadig er et press for mer fleksibel arbeidstid i forbindelse med butikkenes åpningstider. Det gjelder ikke bare for butikkansatte, men også i leverandørindustrien. De må levere varer på mange av døgnets tider. I tillegg er det nå et press for å bruke bemanningsbyråer i større grad.
– Brukes det mer skift enn før?
– Det er en tendens til produksjon på færre anlegg, som dermed kanskje får flere ansatte. Konsekvensen kan bli utvidelse av arbeidstida og jobbing på mindre kurante tidspunkter. Jan-Egil Pedersen legger til at det også stilles større krav til tillitsvalgte, ikke minst når det gjelder å ta strategiske valg.
Dagligvarekjedene har fått økt makt, fastslår utvalget i rapporten som ble lagt fram i dag.
Fire kjeder, Norgesgruppen, Coop, Rema og ICA, har over 99 prosent av omsetningen
De fire kjedene bestemmer hva vi skal spise og til hvilken pris.
12 av 14 medlemmer i utvalget mener dette er negativt for forbrukerne og viktige samfunnsinteresser.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox