Krever minst 4 prosent lønnsvekst
Resultatet i privat sektor kan ikke uten videre legges til grunn for kravene i offentlig sektor, mener lederen i Unio, Anders Folkestad.
Han varsler at kravene fra Unio til lønnsoppgjørene i stat og kommune, vil ligge over resultatet på 3,65 prosent i privat sektor. De konkrete kravene vil ikke være klare før over påske og ikke bli offentliggjort før de er presentert for motparten.
I privat sektor ble resultatet et tillegg på to kroner timen, eller rundt 4.000 kroner i året, for alle. I tillegg kommer et ekstra lavlønnstillegg på en krone timen til dem som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn som utgjør om lag 340.715 kroner.
– Mer enn 4 prosent
– De første resultatet vil alltid være et tøyelig begrep. Lønnsveksten i privat sektor som er anslått til 3,65 prosent, vil stige når alt blir regnet med. I fjor var rammen i frontfagene på 2,8 prosent mens resultatet i industrien ble en vekst på 4,1 prosent. Jeg har tidligere sagt at dersom offentlig sektor skal holde tritt med privat sektor så må vi har minst 4 prosent. Jeg ser ingen grunn til å justere dette ned, snarere tvert imot. Kravene kommer nok til å ligge et stykke opp på firetallet. Det er jeg ganske sikker på, sier Folkestad til NTB.
Han mener at et fornuftig og moderat oppgjør tilsier en lønnsvekst på mellom 4 og 4,5 prosent.
– Dette vil ikke være noen lønnsfest, men en innfrielse av de forventningene våre medlemmer har, understreker Unio–lederen.
Folkestad viser til at ansatte i offentlig sektor har sakket akterut lønnsmessig sammenlignet med funksjonærer i industrien.
– Skal offentlig sektor ha en mulighet til å sikre seg nødvendig kompetanse og fagfolk, må ikke staten være for gjerrig i en tid der det er kamp om kompetansen, konkluderer Folkestad.
Moderate krav
YS-leder Tore Eugen Kvalheim slår fast at YS vil bidra til en «fornuftig linje» i årets mellomoppgjør. Han forventer at motparten, som er KS i kommunesektoren og Fornyings- og administrasjonsdepartementet i statlig sektor, minst følger opp resultatet fra privat sektor
– De oppgjørene som er i havn, som også YS er part i, står seg bra i den økonomiske situasjonen vi er i. Oppgjørene har kompensert for prisveksten og gitt noe reallønnsvekst. Det gjenspeiler forventningene vi har til oppgjøret i offentlig sektor, sier Kvalheim til NTB.
– Disse forventningene bør føre til at vi blir enige innen tidsfristen går ut ved midnatt 29. april, legger han til.
Leder i Fagforbundet som er det største forbundet i LO Kommune, Jan Davidsen, mener at LO/NHO-resultatet er et godt utgangspunkt for forhandlingene i kommunesektoren.
– Må gjelde alle
Kvalheim understreker at moderasjonen må gjelde alle, også lederne i statlig sektor.
Tall fra Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) viser at lederlønningene økte mer enn for ansatte i underordnede stillinger.
– Mens vanlige lønnstakere viser moderasjon, gjelder ikke dette for mange av våre toppledere. Nå forventer vi at lederne kjenner sin besøkelsestid slik at lønnsveksten for ledere innenfor offentlig sektor kommer tilbake til nivået for lønnsveksten for andre lønnsmottakere, sier Kvalheim. (ANB–NTB)
Parter i oppgjøret er KS og hovedsammenslutningene LO Kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne i kommunal sektor og Fornyings- og administrasjonsdepartementet og LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne i statlig sektor.
Lønnsoppgjøret omfatter om lag 338.500 ansatte i kommunene og rundt 130.000 statsansatte.
Forhandlingene starter 27. april og skal etter planen være avsluttet innen midnatt 29. april, men kan fortsette til 1. mai.
Oppgjøret er et mellomoppgjør og gjelder bare lønn.
Resultatet i privat sektor med en lønnsvekst på 3,65 prosent vil være grunnlaget for arbeidsgivernes tilbud.
(Kilde: NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen