Skeptiske til vikardirektiv
Regjeringa venter til høsten med å legge fram vikarbyrådirektivet. Skepsisen til direktivet er stor i byggmiljøene i Fellesforbundet.
frode.ronning@lomedia.no
Både LO og Fellesforbundet har sagt et betinget ja til å innføre EUs vikarbyrådirektiv i Norge. Men skepsisen øker i Fellesforbundets bygningsforeninger.
På Oslofjordkonferansen i Fellesforbundet var det ingen byggforeninger som argumenterte for innføring av direktivet.
– Er det tilrådelig at dette direktivet skal inn i EØS-avtalen? Jeg tror ikke det, konkluderer ombud Kjell Skjærvø i Oslo bygningsarbeiderforening.
Han har tidligere vært ansvarlig for Fellesforbundets arbeid mot sosial dumping, og fortsatt sentral rådgiver for ledelsen i slike saker.
Skjærvø har, i likhet med flere på konferansen, blitt mer skeptisk til direktivet etter å ha lest NHOs høringsuttalelse.
Saken hadde høringsfrist før jul i fjor, og til høsten skal regjeringa legge fram et forslag til hvordan direktivet kan innføres i Norge.
Fritt fram for vikarbyråer?
NHO mener arbeidsmiljøloven må endres hvis Norge sier ja til vikarbyrådirektivet. I dagens lov ligger det sterke begrensninger på bruken av vikarbyråer. Loven slår fast at arbeidstakere skal ansettes fast, men gir et rom for å ansette midlertidig når fast ansatte må erstattes i korte perioder, eller hvis en bedrift har spesielt mye å gjøre en periode. Bruken av vikarbyråer reguleres av paragraf 14.12 i arbeidsmiljøloven.
NHO er overbevist om at Norge må endre loven hvis vi sier ja til direktivet:
«Vi mener at en opprettholdelse av § 14-12 neppe er forenlig med direktivet», skriver NHO.
Arbeidsgiverne peker på et av formålene med EU-direktivet:
«Det er sagt uttrykkelig i direktivets artikkel 2 at et av formålene med direktivet er å utvikle fleksible former for arbeid.»
Flere av deltakerne på Oslofjordkonferansen frykter derfor norske restriksjoner på vikarbruk kan bli advokatmat etter at Norge eventuelt sier ja til direktivet. Skrekkscenariet er at et vikarbyrå stevner Norge for EFTA-domstolen, med krav om å endre arbeidsmiljøloven. Da skal tre dommere, fra henholdsvis Island, Norge og Lichtenstein, vurdere om arbeidsmiljøloven er i tråd med EU-retten.
– Jeg synes det blir vanskelig hvis vi ikke kan ordne i eget hus, men gå til Brussel for å ordne dette, uttalte Arne Jæger fra Unionen fagforening, som har tilhold i Bergen.
Kommer til høsten
SVs stortingsrepresentant Karin Andersen innledet på konferansen, og opplyste at regjeringa vil ikke vil legge fram en proposisjon i vår, men heller vente til høsten. Før regjeringa konkluderer, skal de tre regjeringspartiene, SV, Sp og Ap gjøre seg opp sin mening.
– SV har ikke konkludert, men jeg er sterkt bekymret for hva direktivet vil føre til, sier Andersen.
Tror loven overlever
Regjeringa skriver i høringsutkastet som var ute i fjor høst, at den tror loven overlever. LO og Fellesforbundet støtter denne oppfatningen, men fagbevegelsen stiller en rekke krav før direktivet eventuelt kan innføres i Norge.
– Vi kan bare ha restriksjoner på innleie av arbeidskraft om dette etter EU-retten kan begrunnes i «allmenne hensyn», fortalte jurist Karen Sophie Steen fra LOs juridiske avdeling.
LO legger til grunn at et lovverk som favoriserer faste ansettelser kan begrunnes som en «allment hensyn». Men Steen ga ingen garantier.
– Jeg tror det er helt umulig å ha en 100 prosent oppfatning om våre regler kan begrunnes i allmenne hensyn, la hun til.
LO stiller flere krav for å eventuelt støtte innføring av EU-direktivet:
– Innleide fra bemanningsbyråer må likebehandles med de fast ansatte.
– Tillitsvalgte både i innleiebedrift og vikarbyrå må sikres innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår.
– Både innleiebedrift og vikarbyrå må pålegges å dokumentere at arbeids- og ansettelsesvilkår er i overensstemmelse med likebehandlingsprinsippet.
– Innleiebedriften må få et medansvar hvis vikaren ikke får lønn som avtalt fra vikarbyrået (solidaransvar).
– Ved brudd på likebehandlingsprinsippet må de tillitsvalgte i innleiebedriften ha adgang til å saksøke vikarbyrået (og innleiebedriften med solidaransvar).
– Vikarbyrå som grovt bryter sine plikter i henhold til direktivet, må strykes fra registeret over vikarbyråer, med den virkning at det ikke er lovlig adgang til å benytte firmaet.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com