Vil plassere Norge på miljøtoppen
Statsminister og partileder Jens Stoltenberg vil at Norge skal gjenerobre plassen som verdens ledende miljønasjon.
Miljøbevegelsen er full av lovord og mener Arbeiderpartiets plan er historisk.
Halvveis ute i sin tale ved åpningen av partiets landsmøte torsdag skiftet Stoltenberg brått tema, og herfra og ut var det miljø og klimagasser alt dreide seg om. Forventningsfulle landsmøtedelegater reiste seg spontant og svarte med rungende applaus da partilederen kunngjorde at Norge vil kutte utslippene av klimagasser med 30 prosent innen 2020.
Stoltenberg presenterte en tretrinnsplan som i år 2050 skal gjøre Norge karbonnøytralt, noe som betyr at hvert eneste tonn med CO2 som slippes ut fra norske kilder, skal balanseres med kjøp av kvoter som sikrer tilsvarende kutt i utslipp andre steder i verden. Statsministeren mener dette er verdens mest ambisiøse klimamål.
Leder i Natur og Ungdom Bård Lahn betegner Aps planer som et historisk linjeskifte i norsk politikk. Han mener at Ap endelig har våknet opp til alvoret i klimaendringene.
Kort frist
– Drivhuseffekten berører alle mennesker og er det farligste miljøproblemet i verden. Akkurat det har vi kjent til lenge, men omfanget viser seg å være større, konsekvensene mer dramatiske og tidsfristene kortere enn det vi trodde, sa statsministeren med alvorlig stemme.
Han tegnet et dystert bildet av et økologisk system ute av kontroll, med tørke, oversvømmelser, stormer og uvær i en størrelsesorden menneskeheten ikke har opplevd tidligere.
Dette er mekanismer som blir utløst dersom det ikke tas drastiske skritt for å temme verdens utslipp av klimagasser. Og Stoltenberg vil ha Norge i front. Tiden for tenkning er over, nå må det handles.
– Dersom temperaturen fortsetter å stige, kan vi krysse terskler som utløser selvforsterkende prosesser. Disse kan ikke snus eller stoppes. Min foreldregenerasjon fryktet atomvåpnene og kjernefysisk ragnarokk. Vår generasjon bør frykte global oppvarming og en klimakatastrofe, sa statsministeren.
Hjemme og ute
Planen er komplisert og bygger til dels på et tallmaterialet som ikke kan sjekkes mot noen fasit. Kuttene skal skje dels hjemme og dels ute. Stoltenbergs baserer seg på at klimaproblemene er grenseoverskridende, og at det er summen av kutt i utslippene som teller, ikke hvor de gjøres.
– Vi får mer reduksjon for pengene ved å kutte ute enn hjemme. Det betyr ikke at Norge skal unndra seg. Vi skal skjerpe våre eksisterende Kyoto-forpliktelser med 10 prosent fram mot 2012. Mesteparten av det skal tas hjemme. Det er for svakt å vente helt til 2012, når Kyoto-avtalen utløper, med å skjerpe kravene til oss selv, sier statsministeren.
Han er ikke bekymret for at fattige land i verden skal oppfatte Norge som et rikt, vestlig som bare kan kjøpe seg fri fra utslippsproblemene, uten å ta egne kutt og stramme inn på en livsstil som produserer store utslipp.
– Investeringer i miljø- og renseteknologi i utviklingsland vil løfte mange millioner mennesker ut av fattigdom. Vi kan hjelpe fattige land med å hoppe over de mest forurensende stadiene i den økonomiske utviklingen vi selv har vært gjennom, sa Stoltenberg.
Sp og SV deler 30-prosentkravet, mens vil se nærmere på hvordan de andre to punktene kan settes ut i livet. Dette kommer det mer om i regjeringens klimamelding. Opposisjonspartiene hilser Ap velkommen etter og vil vite mer om hvordan målene skal oppnås nasjonalt før de tar bølgen. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad