JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for norsk natur

En samlet norsk miljøbevegelse frykter at den nye loven om naturmangfold blir forsinket.

– Vi frykter forsinkelser i regjeringens arbeid slik at det ikke blir vedtatt noen slik ny lov før valget, sier lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag sendte en rekke miljøorganisasjoner brev til partilederne Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete om saken.

Viktig lov

– Det dreier seg om den viktigste naturvernloven på 38 år, sier Haltbrekken. Han forteller at den nye loven skal erstatte flere lover, blant andre naturvernloven fra 1970.

Regjeringen lover at loven om forvaltning av naturens mangfold skal legges fram i april, men Stortinget må tradisjonelt ha saken på sitt bord før påske dersom loven skal bli vedtatt før sommeren.

– Det er snakk om en historisk viktig lov som skal beskytte norsk natur i mange år framover. Vi krever at all norsk natur får samme beskyttelse, både til lands og til vanns, sier Haltbrekken.

85 prosent

Han viser til at norsk økonomisk havsone utgjør 85 prosent av norsk natur.

– Vi er spesielt opptatt av at havets biomangfold ikke får svakere beskyttelse enn biomangfoldet på land, og vi ber dere derfor om å sørge for at den nye Naturmangfoldloven ikke gjør forskjell på hav og land. Dette er helt avgjørende for å sikre det unike naturmangfoldet som finnes i våre havområder, heter det i brevet.

Miljøbevegelsen hevder at sektorlover ivaretar næringsinteressene godt, men gir dårlig beskyttelse av truede arter og naturtyper.

Det haster

I brevet vises det til at mye av Norges fantastiske natur og rike naturmangfold befinner seg utenfor verneområdene.

– I dag er det faktisk lov å utrydde truede arter og å ødelegge verdifull natur. Derfor haster det med å få plass en ny lov, sier Haltbrekken.

Oppropet til de tre rødgrønne partilederne er skrevet under av Naturvernforbundet, Bellona, Natur og Ungdom, Sabima, WWF, FIVH og Greenpeace. (ANB)

Annonse
Annonse