Vedtok omstridt direktiv
SV og Sp stemte nei da Stortinget torsdag vedtok å innlemme tjenestedirektivet i EØS-avtalen.
Dermed fuglte de opp dissensen i regjeringen, mens Arbeiderpartiet og opposisjonspartiene sørget for flertall for innlemmelse.
SVs parlamentariske leder Inge Ryan konkluderte med at direktivet undergraver arbeidstakernes rettigheter og vil føre til økt sosial dumping. Han fikk klart svar fra nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).
– Rett og slett uenige
– Arbeiderpartiet er rett og slett uenig med SV og Senterpartiet på dette punktet. Direktivet er ikke til hinder for allmenngjøring, den offentlige styringen av viktige samfunnsoppgaver kan fortsette, og det berører ikke nasjonale arbeidsrettslige spørsmål, sa hun.
– Arbeiderpartiet ville aldri ha gått inn for et direktiv som ikke hadde ivaretatt norske arbeidstakeres interesser, slo hun fast.
Brustad la til at regjeringspartiene tåler uenigheten godt.
Tror ikke på Brustad
Sp-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete tror ikke på Brustads forsikringer om at en såkalt samforstand mellom Norge og EU om hvordan direktivet skal tolkes vil ha noen avgjørende betydning.
Hun mener at kompromissene som inngås vil være ulne og vil bli tolket av en EU-domstol som skal ivareta de fire frihetene.
– Tjenestedirektivet vil utfordre vår nasjonale styringsrett på viktige områder og skape usikkerhet om viktige samfunnsoppgaver innenfor offentlig sektor, sier Navarsete til NTB.
Hun er meget skeptisk til om de fire kravene LO har stilt for å godta direktivet, vil bli innfridd, og mener at torsdagens vedtak stiller Norge overfor store utfordringer knyttet til sosial dumping. (ANB-NTB)
Vedtatt i EU i desember 2006
Skal gjennomføres innen 28. desember 2009.
Målet er å forenkle handelen med tjenester i EØS-området, bidra til økonomisk vekst, og skape flere arbeidsplasser. Direktivet vil gjøre det enklere for bedrifter å etablere seg og selge tjenester på tvers av landegrensene.
Flere sektorer er unntatt, blant annet helsetjenester, de fleste sosiale tjenester, spillevirksomheter, transporttjenester og vikarbyråer.
Etter torsdagens vedtak i Stortinget gjelder direktivet også for Norge.
Regjeringen er splittet i saken, og SV og Sp stemte imot. Motstanderne mener at direktivet utfordrer den nasjonale styringsretten over viktige samfunnsområder (ANB-NTB)
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.
Jan-Erik Østlie
Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen