JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyskerne streiker ikke lenger

Bare rundt 120.000 tyskere var i streik i løpet av 2010. Det er mindre enn en tredel av dem som streiket året før.

Tall fra WSI, Institutt for økonomi og sosialvitenskap ved den fagforeningsnære Hans Böckler Stiftung i Düsseldorf, viser meget rolige forhold på det tyske arbeidsmarkedet. Ikke siden 2005 har det vært streiket så lite som i fjor.

–En vesentlig årsak til denne utviklingen er at man fikk en forhandlingsløsning uten streikeaksjoner overhodet for metall- og elektroindustrien, og at antallet arbeidskonflikter innen tjenesteytende sektor var langt lavere enn året før, sier dr. Heiner Dribbusch ved WSI. Han har vært hovedansvarlig for studien.

Fra 400.000 til 120.000

Den årlige Arbeidskampanalysen viser at rundt 120.000 arbeidstakere totalt deltok i streikeaksjoner i 2010. Tilsvarende tall i 2009 var over 400.000. Antallet arbeidsdager som er gått tapt på grunn av streik er også langt lavere. Fra 2009 til 2010 har det gått tilbake fra 398.000 til 173.000.

Dr. Dribbusch ser ingen tegn til spesielt økende streikelyst i 2011. De streikeaksjonene som har vært gjennomført i første halvdel av året har vært svært begrenset både tidsmessig og med tanke på antall streikende.

–Når vi ser på de tariffoppgjørene som fortsatt gjenstår i år, kan spesielt detaljhandelen inneha et konfliktpotensial som er vanskelig å vurdere, sier dr. Dribbusch.

97 dager streik for tariffavtale

Som i tidligere år skyldes mange av streikeaksjonene kamp om innføring av tariffavtaler. Dr. Dribbusch viser blant annet til den langvarige streiken ved betongfabrikken Westerwelle i Herford i delstaten Nordrhein-Westfalen. Konflikten skyldtes at bedriften nektet å anerkjenne de ansattes valg av bedriftsråd. Ved medisinalbedriften MZ-Service GmbH i Aachen streiket man i 97 dager for kravet om egen tariffavtale.

Arbeidskampanalysen fra WSI bekrefter samme tendens og utvikling som den offisielle streikestatistikken som ble offentliggjort i forrige uke av den statlige arbeidsformidlingen BA (Bundesagentur für Arbeit). Tallene i BA-statistikken ligger imidlertid langt lavere enn WSIs tall. Således var det ifølge BA bare 12.936 streikende i 2010 mot 28.281 i 2009.

Offisiell statistikk ikke god

Heiner Dribbusch sier at BA-statistikken er utilstrekkelig og inneholder betydelige hull.

–Den offisielle statistikken viser nok en gang betydelige hull, noe som kan tilbakeføres til en systematisk underrapportering av de faktiske arbeidskonfliktene som foregår, sier han.

I motsetning til BA er WSIs tall utarbeidet på basis av rapporter fra fagforbund og fagforeninger, systematiske artikkelsøk i pressen og egen research.

Annonse
Annonse