JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulike spekulasjoner om ny regjering

Dagbladet og NRK uenige om det blir to eller fire partier i den nye regjeringen.

De fire borgerlige valgvinnerne er enige om å anbefale sine partier til å si ja til regjering, melder Dagbladet. Ifølge NRK er det mer sannsynlig med en topartiregjering.

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier på Dagsnytt 18 at han har indikasjoner på at det ikke blir en firepartiregjering.

– Vi vet ikke veldig mye, de som forhandler har vært veldig flinke til å holde informasjonen internt. Men min vurdering ut ifra de indikasjonene jeg har fått, er at det ikke tyder på en firepartiregjering. Ta det for det det er verdt, sier Takvam.

Dagbladet siterer en «sentral kilde» som sier at de fire forhandlingsutvalgene har avklart de viktigste politiske spørsmålene og altså falt ned på et ja. Det betyr i så fall at kommende statsminister Erna Solberg (H) får drømmen sin om en firepartiregjering oppfylt. Avisen er foreløpig alene om å melde dette.

– Les også: Svarene kommer i kveld

– Jeg er fryktelig spent på hva stortingsgruppa kommer til å si, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun banet seg vei gjennom pressekorpset i forkant av gruppemøtet i komitéhuset på Stortinget klokken 17 mandag.

Også i KrF var stemningen spent foran fellesmøtet i sentralstyret og stortingsgruppa som startet et par timer tidligere og ennå ikke er avsluttet.

– Jeg vil gi mitt råd til partiet. Det jeg har å si, vil jeg si her. Så vil jeg si det til dere senere i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet.

– Les også: Solberg kjemper for firepartidrømmen

Det er svært begrenset hva partiorganene har fått vite underveis.

– Jeg stiller med blanke ark og er like spent som dere, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB før fellesmøtet med stortingsgruppa og sentralstyret startet like etter klokken 15.

Han forteller at partiet ikke har blitt orientert om framdriften i sonderingene siden møtene sist onsdag. Flere av de frammøtte poengterte at partiet må ta seg god tid før det treffer en så viktig avgjørelse.

– Jeg håper vi vil vite hvordan regjeringen ser ut innen dagen er omme, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB etter at sonderingene ble avsluttet på tolvte dagen mandag.

Ifølge Venstre-lederen har stemningen i sonderingene vært god hele tiden, selv når dagsordenen kom til de vanskeligste stridsspørsmålene.

– Les også: – Dropp Jensen, Erna!

Stortingsgruppene til Høyre og landsstyret til Frp samlet seg også klokken 17 for å høre forhandlingsdelegasjonene oppsummere sonderingene og gi sitt råd.

Leder Morgan Langfeldt i Buskerud Frp antydet at partiet er klart for å gå i regjering da han ankom møtet på partikontoret.

– Vi er med, men jeg kan ikke si noe om de andre, sa han.

På vei inn til regjeringssamtalene på Stortinget rett før klokka 12 mandag fastholdt Høyre-leder Erna Solberg at hun har god tid, at hun vil lytte til hva de andre partiene har å si - og at det er uvisst om det kommer en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som blir med i hennes regjering.

Da samtalene ble avsluttet etter om lag halvannen time, var hun tryggere på at en avklaring vil komme. De fire valgvinnerne har da bebudet en felles pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget, men den kan godt bli forskjøvet dersom partimøtene trekker ut i tid.

– Dere får svarene dere vil ha klokka 20, sa Solberg da hun forlot sonderingene tidlig mandag ettermiddag. Formuleringen var så å si den samme da hun ankom Høyres Hus for å møte stortingsgruppa.

– Jeg tror jeg gjentar meg selv. Svarene får dere på pressekonferansen, sa hun.

Fast følge

Så langt har budskapet fra både KrF og Venstre vært at de to enten går inn i regjering eller blir stående utenfor - sammen.

Rent parlamentarisk - altså ut fra antall innvalgte stortingsrepresentanter - vil det imidlertid være flertall for en regjering som består av Høyre, Fremskrittspartiet og enten Venstre eller KrF.

– Jeg kan bare svare for hva KrF vil gjøre, sa parlamentarisk leder Hans Olav Syversen da NTB spurte ham om de to sentrumspartiene kommer til å stå side ved side også i fortsettelsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse