– Godt grunnlag for streik
Stor avstand mellom partene i årets lønnsoppgjør i kommunesektoren førte fredag til brudd.
Nå spår arbeidstakerne storstreik om ikke tilbudet fra KS blir vesentlig bedre under meklingen.
Arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne brøt fredag forhandlingene etter at KS tidligere på formiddagen hadde lagt fram sitt tilbud. Kommunenes og fylkeskommunenes arbeidsgiverorganisasjon tilbød å øke det generelle tillegget med 0,9 prosent av den enkeltes grunnlønn.
LO og YS krevde torsdag et generelt tillegg på 11.200 kroner, mens Unio la fram et krav om en vekst på 2,5 prosent som i snitt betyr omtrent like mye som kravene fra LO og YS.
Også i Oslo kommune ble forhandlingene brutt fredag ettermiddag. Oppgjørene sendes derfor til Riksmeklingsmannen, hvor man snarest mulig setter av tid til mekling. Blir det brudd også i meklingen, er streik et faktum.
– Ypperlig streikegrunnlag
– Tilbudet som er lagt fram er veldig dårlig og er et ypperlig streikegrunnlag. Hvis ikke vi får en veldig forbedring av tilbudet under meklingen, så ser vi at det er den neste utveien, var reaksjonen fra leder Jan Davidsen i LO Kommune på tilbudet fra KS.
Davidsen betegner situasjonen som dramatisk og sier han aldri har opplevd større avstand i noen forhandling tidligere. Han sier også han er urolig i forkant av meklingen som skal finne sted fordi han ikke ser hvor løsningen skal ligge.
Det er spesielt likelønn og løft for kvinner i deltidsstillinger som alle partene har trukket fram under årets lønnsoppgjør. Med en løsning med lokale forhandlinger og en liten sentral pott mener arbeidstakerorganisasjonene at kampen for likelønn ikke blir tatt hensyn til.
– Dette vil ikke våre medlemmer ha. Det er uakseptabelt at det er de som tjener minst, som alltid er de som skal ta ansvar og vise moderasjon, sier Davidsen.
Lønnsforskjeller
Unios forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand sier at det var så stor avstand mellom tilbud og krav at det ikke hadde noen hensikt å fortsette å forhandle, selv om det fortsatt var 12 timer til fristen gikk ut.
– Vi må ha et tydelig likelønnsløft for store kvinnedominerte yrker og det skal være et tydelig løft for lærerne. Det er det ingenting av her, sier Bjerkestrand.
Unio sier de kan dokumentere at disse gruppene har blitt hengende etter i lønnsutviklingen de siste årene. De mener KS, som er Norges største arbeidsgiver for kvinner, ikke tar noe ansvar for å utjevne lønnsforskjellen mellom kvinner og menn.
Annen situasjon
Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS sier at det er en annen økonomisk situasjon i år enn tidligere, og at avstanden ble for stor mellom krav og det KS var villige til å innfri.
– De to siste årene har kommunalt ansatte hatt en svært god lønnsvekst. I år er det klare budskapet fra våre medlemmer at privat sektor må legge listen for årets oppgjør, sier Sundnes.
Forhandlingsleder Gunn Olander YS Kommune sier seg enige med forhandlingspartnerne.
– Det økonomiske tilbudet fra KS var så langt fra det vi må ha at vi ikke så noen muligheter for å fortsette forhandlingen, sier Olander.
I likhet med de andre organisasjonene er også YS sterkt opptatt av likelønn og peker på nødvendigheten av at dette spørsmålet må løses sentralt i årets oppgjør. Det kan ikke overlates til lokale forhandlinger.
Slåss for lektorlønna
Akademikerne har lønnsnivået til lærerne med høyest utdanning som hovedsak under årets forhandlinger. Men også Akademikerne er skuffet og oppgitt over tilbudet fra arbeidsgiverne.
– Vi hadde ikke så store forhåpninger, men dette var likevel et av de letteste bruddene vi har tatt, sier Ole Jakob Knudsen i Akademikerne.
Han sier gapet mellom de langtidsutdannende lærerne og andre med tilsvarende utdanning i privat sektor er på over 200.000 kroner. Fagorganisasjonen har ikke ambisjoner om at hele dette gapet skal tas igjen, men Knudsen er provosert over at tilbudet til lærerne til og med er under gjennomsnittet av det andre grupper har fått tilbud om. (ANB-NTB) (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp