JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen direktivløfter

Statsminister Jens Stoltenberg lovte ingenting angående det mye omtalte vikarbyrådirektivet under Fellesforbundets representantskapsmøte.

erlend.angelo@lomedia.no

eline@lomedia.no

Statsministeren ble spurt fra flere hold om vikarbyrådirektivet, som EU har bestemt skal være innført innen 5. desember 2011.

– De hersens direktivene som kommer flytende på ei fjøl fra EU, gjør alt så mye vanskeligere for oss, sa Per Bjørn Eriksen fra avdeling 57 Nord-Rogaland.

Jorge Dahl fra Rørleggersvennenes Fagforening i Bergen pekte på at NHO har varslet at dersom direktivet innføres, står den delen av arbeidsmiljøloven som begrenser innleie av arbeidskraft for fall.

Goder med direktiv

Stoltenberg er mest opptatt av fordelene han ser ved vikarbyrådirektivet, da særlig at prinsippet om likebehandling av vikarer og fast ansatte innføres i norsk lov gjennom direktivet.

– Vi har ikke konkludert ennå. Saken har vært ute på høring, og vi må gå gjennom svarene nå. Vi vil føre en dialog med fagbevegelsen utover høsten. Men, mye av det som kommer der er en seier: At likebehandling slås fast, er en forbedring, ikke en forverring! understreket statsministeren.

– Dette er jo bedre for de ansatte i vikarbyråene – samtidig som det vil gjøre det mindre fristende å bruke vikarbyråene, sier Stoltenberg. Han understreket at regjeringen ikke er mot vikarer som sådan, men mot misbruk av vikarer.

– Vi innfører ikke direktiver som forverrer forholdene i norsk arbeidsliv. Og de er ofte mindre skremmende enn i begnynnelsen. Vår erfaring er at tilpasninger og nasjonale tiltak kan oppheve sider som oppleves som uakseptable, sa Stoltenberg, og viste til prosessen i forbindelse med innføringen av EUs tjenestedirektiv.

Ingenting før landsmøtet?

Statsministeren kunne heller ikke love at regjeringen vil legge fram noe før Fellesforbundets landsmøte i oktober. Forbundsleder Arve Bakke har tidligere uttalt at det ikke er usannsynlig at landsmøtet konkluderer med veto – om regjeringen ikke har kommet med noe før den tid.

Da representantskapet behandlet forslagene som skal opp på landsmøtet, fikk ikke forslagene om veto mot direktivet flertall. Men med 19 stemmer, en tredel av de stemmeberettigede, er det fortsatt et åpent spørsmål hvordan landsmøtet vil forholde seg til direktivet.

Annonse
Annonse