– Vag og uklar avtale
Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener den borgerlige samarbeidsavtalen er vag og uklar på en rekke punkter.
Men sentrumspartiene stoler på Erna Solberg. - Hun er veldig opptatt av å opprettholde et godt forhold til Venstre og KrF - så vi frykter ikke at det kommer overraskelser når løftene skal omsettes i praktisk politikk, sier en sentral kilde i et av sentrumspartiene til NTB.
Kilden viser til at Erna Solberg ønsker å utvide regjeringen underveis i perioden og mener dette borger for gjennomslag også i spørsmål som ikke endelig er avklart.
- Alle partiene har i hodet det som ble sagt i sonderingene, men ikke nødvendigvis skrevet ut. Vi vil avvente de to første budsjettene for å få et bedre inntrykk av helheten før det eventuelt blir aktuelt å vurdere regjeringsdeltakelse på nytt.
– Les også: Legger kabal på Sundvolden
Jens Stoltenberg tar snart plass på Stortinget der han etter alt å dømme vil bli Arbeiderpartiets parlamentariske leder. Han er avventende til samarbeidsavtalen som de borgerlige partiene la fram mandag.
- Mye av det de er enige om handler om å styrke, øke eller satse mer. Slike uforpliktende og vage formuleringer kan alle partier stille seg bak. Det gjenstår å se hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier Stoltenberg til NTB.
Som eksempler nevner han løftene om en kommunereform og et lærerløft, økt grunnbemanning i politiet samt styrket behandlingstilbud innen rusomsorg og psykiatri.
– Les også: Skuffet over asylavtale
- Det avgjørende er hva som skjer når løftene skal fylles med konkret innhold og penger bevilges, sier Stoltenberg, som gleder seg over at handlingsregelen fredes.
- Det innebærer samtidig at Fremskrittspartiet avlyser mange av sine valgløfter som var tenkt finansiert ved økt oljepengebruk. At det fortsatt skal være bompenger på norske veier er et slikt eksempel, sier han.
At forholdet mellom den nye regjeringen og støttepartiene på Stortinget vil bli utfordret i de årlige budsjettrundene og av løpende politiske saker som måtte dukke opp, er de borgerlige forberedt på.
– Les også: LO misfornøyd med Erna og co
Så hva betyr det egentlig at «sexkjøpsloven skal evalueres» og at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast»? Kan KrF komme til å bli møtt med forslag fra regjeringen om å tillate kjøp av sex og salg av vin i butikk?
- Nei, dette ville være en åpenbar provokasjon mot KrF. Når hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast betyr det for eksempel at Vinmonopolet skal bestå og at forbudet mot alkoholreklame opprettholdes, sier kilden til NTB.
Vedkommende er ikke redd for at formuleringen kan bli tolket annerledes av de andre borgerlige partiene.
- Sonderingene pågikk i to uker. Det ble gått mye mer inn i materien enn hva som står i dokumentet.
– Les også: Bompenger også med Frp
- Mange avgjørende klima- og miljøsaker er fremdeles uavklarte. Vi forventer konkretisering av en del vage og uspesifiserte punkter, sier Bellonas Janne Stene til NTB.
Hun applauderer at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal holdes oljefritt og at det skal innføres skattefradrag for energieffektivisering, men reagerer på flere av formuleringene i samarbeidsavtalen.
At klimaforliket skal «forsterkes» og at avkastningen fra miljøteknlogifondet skal «økes» er eksempler på løfter som må fylles med innhold, mener hun.
- Det står i avtalen at de ønsker en videre utbygging av fornybar energi. Men hva mener de med dette? Er det innenfor dagens periode med grønne sertifikater, eller etter 2020? Begge deler er flott, men vi mener at det er vel så viktig å ta denne kraften i bruk og pålegge oljeselskapene å elektrifisere oljefelter, fastslår hun.
Satsing på kollektivtrafikk er et annet punkt Bellona mener må tydeliggjøres med svar på hvor, hvordan og hvor mye.
(ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen