JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets ambassadører hjelper Afrika

Sør-Afrika sliter fortsatt med fattigdom, rasisme og skyhøy arbeidsledighet. Nå har Fellesforbundet fått et eget ambassadørkorps for å hjelpe landet ut av elendigheten.04.10.2013
14:35
17.12.2013 00:02

has@lomedia.no

Apartheid, gruver, hiv og kriminalitet. Mandela og ANC. Ikke noe sted i verden er forskjellen mellom fattig og rik større enn i dette landet. Da Nelson Mandela i 1990 ble løslatt og gikk inn for forsoning og samarbeid,trodde alle at det skulle bli bedre.

Men 20 år etter apartheids fall har ikke så mye forandret seg. De rike er blitt enda rikere og de (svarte) fattige har ikke fått den velstanden de kjempet for.

Khayelitsha Township, Johannesburg: Ved kokeplata i det 15 kvadratmeter store skuret steker Nontsikelelo Mkosana innbakt fisk til familien. Skuret er konstruert av sammenraskede papp og treplater med et tak av rustent bølgeblikk.

I dag styrtregner det. Vannet som ikke havner i oppsamlingsbøtta i kroken, drypper inn på to sengebenker som 15 barn og tre voksne deler. Møblene har sett bedre dager i et bedre strøk, for noen tiår siden.

I dag kommer det uventet besøk til middag: En delegasjon fra andre siden av jorda vil se for kunne formidle hvordan de fattigste av de fattige bor i Sør-Afrika.

– Dette er det verste jeg har sett. At det er mulig å leve sånn. Jeg blir helt kvalm …

Bjørn Larsen var ikke forberedt på synet og lukta som møtte ham inne i det rosa skuret. En ekstrem fattigdom, hvor de så vidt klarer seg på én liten inntekt, barnetrygd og uføretrygd.

Ivar Sætre skrev på bloggen samme kveld: Til dere som klager på det norske velferdssystemet: Ta gjerne kontakt med meg, så skal vi ta en prat om hvor bra vi har det hjemme.

Ildsjeler

Alle ambassadørene har forpliktet seg til å blogge og bruke sosiale medier både underveis og etter at de har kommet hjem. De er i Sør-Afrika for å lære og med egne øyne se hvordan pengene som Fellesforbundet gir blir brukt gjennom Folkehjelpa.

Bjørn har allerede skaffet seg seks avtaler i sitt område østpå, hvor han skal fortelle om inntrykkene fra Sør-Afrika. Jorge må forte seg, for bare fem dager etter ankomst Bergen må han ha presentasjonen klar til en rørleggersamling i sitt område på Vestlandet.

– Ambassadører er noe vi prøver ut for første gang, sier Atle Høie som har jobbet som internasjonal sekretær i forbundet i snart 20 år.

Ambassadørkorpset på sju (to kunne ikke reise) er et resultat av at landsmøtet i 2011 inngikk et fireårig samarbeid med Norsk Folkehjelp.

– Målet er at flere skal engasjere seg i solidaritetsarbeid og bli kjent med arbeidet til Folkehjelpa, sier Atle.

Ingen av ambassadørene har vært i det sørlige Afrika før, og for alle ble det et sterkt møte med et land med store forskjeller på fattig og rik.

– Her kjenner jeg det skikkelig på kroppen hvor urettferdig verden er bygd opp, sier Trine.

Urettferdigheten provoserer

– Å ha hørt fire kvinner fra gruvebyen Marikana fortelle hvordan de må tilby sex for å få en jobb, eller se hvordan mange lever i ekstrem fattigdom mens andre har alt, gjør meg skikkelig provosert.

De offisielle arbeidsledighetstallene i landet er på rundt 25 prosent. I tillegg kommer alle som har gitt opp å søke jobb. Mange mener at det riktige tallet er rundt 40 prosent – og så høyt som 60 prosent i fattige townships som Alexandra.

Disse fattigkvarterene ble konstruert av apartheidregimet som svarte gettoer et stykke utenfor bykjernen, som var forbeholdt hvite.

– Det er to virus som herjer Sør-Afrika: Hiv-viruset og arbeidsledighetsviruset, sier Brian Ashley som leder Folkehjelpas samarbeidsorganisasjon AIDC.

Problemet i Sør-Afrika er at man har en økonomisk og økologisk krise som smelter sammen. Mange av gruvene er gamle og ikke så lønnsomme som før. 400.000 arbeidsplasser har forsvunnet fra gruvedriften på 30 år. Kull produserer 90 prosent av all elektrisitet, og landet er verdens 12. største produsent av klimagasser.

Derfor har denne organisasjonen startet kampanjen «1 million klimajobber». Alt fra å etterisolere bygg til å bygge svære vindmølle- og solcelleparker skal få landet og sysselsettingen inn på rett spor, mener Ashley. Finansieringen skal komme fra økte skatter fra de rike som han sier betaler mindre skatt nå enn under apartheid. Samtidig mener han at det alltid finnes penger i systemet.

– Tenk på fotball-VM! Det var ikke noe problem å finne milliarder til å bygge stadioner. Og under finanskrisa fant de penger til å redde bankene, påpeker Ashley.

Den norske delegasjonen lytter og noterer. Mener at dette høres fint ut, men lurer på hvor realistisk prosjektet er.

– Skal man spise en elefant, må man kutte den i små biter, er det metaforiske svaret Brian Ashley gir.

Marikana gruve, 16.august 2012: Politiet skyter inn i en gruppe streikende gruvearbeidere. Resulat: 34 døde og 78 skadet. Politiet hevder de ble angrepet, mens arbeiderne sier de fl yktet fra tåregassen. Uansett snakker man om før og etter Marikana. Hendelsen synliggjorde at noe er alvorlig galt i Sør-Afrika.

– Det var en ren massakre, sier Lizo Gongwana og Aleke Noawanya. De var med i streiken og kunne fortelle at det var NUM (fagforening for gruvearbeidere) som startet blodbadet. NUM forhandlet på vegne av arbeiderne, men fikk ikke gjennomslag for lønnskravene.

Ble møtt av kuler

Derfor bestemte de utålmodige gruvearbeiderne at de selv ville gå i direkte dialog med ledelsen i Lonmin. 10. august gikk de til ledelsen, men ble bare møtt av representanter fra NUM. Dagen etter la de ned arbeidet, og startet protesten ved NUMs kontor.

Her ble de møtt med våpen. NUMs representanter følte seg truet, og svarte med å skyte og drepe to av sine egne medlemmer. De streikende arbeiderne flyktet opp på et fjell i nærheten hvor de var samlet helt til politiet fem dager etter jagde dem med tåregass og skarpe skudd.

Marikana-episoden førte til at NUM mistet svært mange medlemmer til konkurrenten AMCO. Arbeiderne ble lovet en lønnsøkning på 22 prosent og ble fristet med en halv månedslønn hvis de gikk tilbake på arbeid.

– Dette aksepterte vi, men den halve månedslønna ble trukket fra neste lønning, og noen lønnsøkning har vi enda ikke fått, sier de to gruvearbeiderne.

De rike vil ikke dele

Folkehjelpa jobber med demokrati- og organisasjonsutvikling og prøver å bidra til en mer rettferdig fordeling av de store naturressursene i landet som er forbeholdt relativt få rike hvite. En landreform som ble innført i 1994, skulle sørge for at de rikes 87 prosent jord gradvis skulle tilbakeføres til den svarte befolkningen.

ANC gikk høyt ut og lovte at innen 20 år skulle 30 prosent av jorda tilbakeføres. Men nå, ett år før denne fristen, er bare åtte prosent tilbakeført. Utnyttelsen av arbeiderne er den samme som før.

En landarbeider tjener rundt 60 kroner dagen. Noen litt mer, noen betydelig mindre. I den lille byen Zolani, et par timers biltur utenfor Cape Town, har befolkningen begynt å dyrke mat for salg i bakhagene. Utålmodige etter å få kjøpe mer land, har noen også «okkupert» små jordlapper hvor de dyrker grønnsaker. Prisen for land er høy, og selv om staten bidrar med en engangsstøtte på 12.000 kroner til dem som vil kjøpe land, må mange hundre gå sammen for å reise nok kapital til å kjøpe en hel farm.

Det er rundt 600.000 landarbeidere i Sør-Afrika. Etter fjorårets store streik ble minstelønna hevet fra 40 til 62 kroner dagen. Kravet var 90 kroner. Minstelønna er ofte ikke så mye verdt heller, siden mange arbeidsgivere omgår den ved for eksempel å kreve betalt for transport og øke kostnadene for kost og losji.

Lurt av arbeidsgive

Tre uker før Fellesforbundets ambassadører treffer Hanne Jacobs var hun innleid på en farm gjennom et bemanningsselskap. Hun og de andre ble lovet god lønn på 90 kroner dagen, men på lønningsdagen fikk de utbetalt under minstelønna. Hvor er resten, spurte de.

Resten får dere på mandag var svaret. Da de på mandag krevde det de var blitt lovet, ble de bare kastet av lastebilen med beskjed om at de ikke lenger hadde noen jobb.

Det gjør sterkt inntrykk å høre dem fortelle. Ansiktene bærer preg av at de har blitt slått, men de vil ikke si hva som har skjedd. Jorge lurer på om de har noe håp for framtida – noen drømmer. Da blir det helt stille i rommet, før én tar ordet:

En fast jobb er alt jeg ønsker meg. Da kan jeg forsørge familien og gi barna mine en bedre skolegang og en bedre framtid.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.10.2013
14:35
17.12.2013 00:02Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger


Flere saker