Forbundsalliansen på høring til sommeren
Prosjektleder Bjørn Willadssen i «Forbundsalliansen» er klar på at det kommer til å ta lang tid før Postkom, Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Arbeidsmandsforbund eventuelt blir slått sammen til ett forbund.
Prosjektet «Forbundsalliansen» startet offisielt 1. mars i år under ledelse av arbeidslivseksperten Bjørn Willadssen. Nå er arbeidet med å utrede sammenslåing av de tre forbundene i full gang.
– Det betyr at vi først i mars neste år kan skrive sammen alle utredninger. Høring ser vi for oss blir tidligst neste sommer, sier Bjørn Willadssen. Dermed blir det ikke noe nytt storforbund «til jul».
Omfattende
Willadssen er utdannet sosiolog og ingeniør, og har fartstid fra både Arbeidstilsynet og LO. Han jobber til daglig med å utvikle, gjennomføre og lede prosjekter innen arbeidsmiljø, ledelse og organisasjon.
– Denne sammenslåingen er en veldig omfattende prosess som involverer alle styrende organer i de tre forbundene, fra konsernorganer og bransjeutvalg til lokale klubber. I tillegg må saken besluttes på høyeste nivå i landsmøter. Postkom skal som det eneste av forbundene også ha spørsmålet om sammenslåing ut til uravstemning hos medlemmene, sier Willadssen.
Involverer medlemmene
Så langt er det opprettet en styringsgruppe som består av en representant og vararepresentant fra den politiske ledelsen i hvert av de tre forbundene. I fortsettelsen skal «Forbundsalliansen» sette i gang en rekke prosesser. Hva det nye LO-forbundet eventuelt blir hetende, er foreløpig ikke klart.
– Vi har mange viktige spørsmål som skal utredes som går på vedtekter, økonomi og politikk. I tillegg har vi en egen prosess som dreier seg om styring og ledelse. Det blir kritisk og viktig at vi har et lederskap som er hele tiden er på saken. En tredje prosess kalt «Involvering og informasjon» skal sørge for at medlemmene er godt involvert. Alle skal få si sin mening, understreker Willadssen.
Han opplever at sammenslåingsprosjektet er ukontroversielt.
– Alle vedtak er enstemmige, men selvfølgelig er det slik at alt nytt blir møtt med en porsjon skepsis. Heldigvis, får jeg si, og det er bare naturlig. Skepsis kan – hvis vi er heldige – være konstruktivt gjennom at vi ser fremtidige fallgruver på et tidlig tidspunkt og sånn sett styrker prosjektet.
Sterk i framtida
Willadssen mener det er viktig at sammenslåingsprosjektet blir prioritert i de tre forbundene.
– Men som kjent skjer det mye annet i forbundene. Folk har full jobb fra før, og nå har de fått en oppgave til. Det blir en utfordring å få regnestykket til å gå opp.
Motsatt slår arbeidslivseksperten fast at den største gevinsten fra en eventuell sammenslåing vil komme på lang sikt.
– Et vesentlig mål er å bygge en organisasjon som er sterk også i framtida, ikke bare i øyeblikket. Slår vi sammen de tre forbundene, får vi det tredje største forbundet i LO. Det gir mer politisk tyngde, som medlemmene nyter godt av i neste runde. På regionsplan vil sammenslåing gi bedre rådgivning, oppfølging og skolering. Det blir bedre kurs, kortere avstand til kurs og større fellesskap.
Sammenslåing vil også bety at forbundet blir en større kunde i forskjellige sammenhenger. På den måten kan du se økonomien i dette, men vi snakker antakelig ikke om direkte innsparinger på kort sikt. Siktemålet er et sterkt og slagkraftig forbund som gir bedre politikk og bedre medlemsservice, sier Bjørn Willadssen.
Utrede hvordan de tre forbundene kan styrkes ved et tettere samarbeid og eventuell sammenslåing.
Utrede alle praktiske og organisatoriske forhold som vil ha betydning for en sammenslåing.
Legge til rette for praktisk samarbeid både sentralt og lokalt underveis i prosjektet, på områder som politikk, kurs, verving.
Det skal legges spesielt vekt på å få de lokale organisasjonsledd involvert så tidlig som mulig.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB