Varsleren fikk sparken
Organisasjonsarbeider Jarle Kirketeig er sagt opp fra stillingen i Fellesforbundet avdeling 19, etter at han har fortalt om langvarig trakassering på jobben.
eline@lomedia.no
Det var fredag den sykmeldte organisasjonsarbeideren fikk brev fra fylkesstyret i Fellesforbundet Sogn og Fjordane om at han er oppsagt fra stillingen. Jarle Kirketeig sto i august fram i pressen og fortalte at han ble trakassert av fylkesleder Magne Ulvatn, og at han nå var sykmeldt som følge av mobbingen.
– Innerst inne har jeg vel hatt et håp om en løsning, så jeg ble mer overrasket enn jeg hadde trodd, sier Jarle Kirketeig om oppsigelsen. I dag skal han i møte med advokaten sin for å drøfte veien videre.
Ifølge Kirketeig begrunner styret i avdelingen oppsigelsen med at han «har dårlig samarbeidsevne og at avdelingen har forsøkt gjentatt ganger å rette opp dette uten resultat».
Jarle Kirketeig fortviler over denne saksframstillingen.
– Gang på gang har jeg etterlyst at de skulle gå konkret inn i saken og forsøke å løse den. Men det har ikke skjedd, sier han til Magasinet. I stedet beskriver Jarle Kirketeig hvordan han gradvis er blitt brutt ned, både fysisk og psykisk. Det har blant annet gått på at han er blitt fratatt oppgaver, blitt framstilt som et problem for avdelingen, nektet skikkelig sikkerhetsutstyr som er nødvendig for å gjøre jobben ute blant medlemmene.
Flere andre
Flere andre har i kjølvannet stått fram og fortalt om liknende opplevelser som det Kirketeig har fortalt han har vært utsatt for fra avdelingsleder Magne Ulvatn. Men Magne Ulvatn har ikke villet kommentere saken overfor Magasinet eller andre medier, og begrunner det med at han ikke har mulighet til å kommentere personalsaker offentlig. Magne Ulvatn sitter i Fellesforbundets forbundsstyre.
Personalsak
Det er nestleder Bjørn Kormeseth som uttaler seg om saken på vegne av avdeling 19. Han sier til Magasinet at han ikke kan gå i detaljer i en personalsak, men at prosessen rundt en oppsigelse er nedfelt i arbeidslivets lover og regler.
– Har dere gjort alt dere kunne for å unngå oppsigelse?
– Dette er ingen ny sak, og jeg mener vi har gjort det som kan forventes av en arbeidsgiver. Saken er belastende for alle involverte.
– Men oppsigelse er et veldig dramatisk skritt?
– Ja, men enkelte ganger er det dessverre ikke til å unngå.
Sterke reaksjoner
Kirketeigsaken har fått stor oppmerksomhet i lokalpressen i Sogn og Fjordane. Firda skriver i dag at de har vært i kontakt med en rekke medlemmer av Fellesforbundet, og at flere uttrykker vantro og sjokk over oppsigelsen, Men få vil stå fram med navnet sitt.
– Vi kan ikke ha et forbund som behandler medlemmer og ansatte som på syttitallet, en tid da ikke alle arbeidstakere ble regnet som like bra, sier et medlem som vil være anonymt.
En av Jarle Kirketeigs støttespillere er Jan Olav Gjerde, tidligere hovedtillitsvalgt ved verftet i Leirvik og tidligere ansatt på avdeling 19 sitt kontor i Førde. Han valgte å slutte etter det han selv mener var svært dårlig behandling,
– Denne saken er bare trist. Den viser at forbundet har lav kompetanse til å håndtere mobbesaker, særlig når de er involvert selv, sier Gjerde.
Andre medlemmer har tidligere truet med å melde seg ut av Fellesforbundet på grunn av Kirketeig-saken.
– Jeg synes Jarle Kirketeig er blitt dårlig behandlet. Jeg synes han jobbet bra for oss, og kommer til å melde meg ut av Fellesforbundet dersom det ikke blir ryddet opp, uttalte klubbleder ved Sogn Bilservice Johannes Stenhjem til NRK for to uker siden.
Bistått med advokat
Fellesforbundet sentralt i Oslo er svært sparsommelige med sine kommentarer i saken. Informasjonsansvarlig Vidar Grønli sier at det er opp til avdelingen å håndtere dette.
– Men har ikke forbundet et moralsk ansvar her?
– Vi har vært kjent med denne saken i lang tid. Jeg vil også påpeke at vi har bistått medlemmet (Jarle Kirketeig) med advokat, sier Grønli.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo