JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om vikarer og EU-direktiv

Økende bruk av vikarbyråer gir grunn til bekymring, mener Fellesforbundet.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Vikarbyråene og EUs nye direktiv om disse skaper høy temperatur i forkant av Fellesforbundets landsmøte.

– Det er en økende bruk av vikarbyråer på bekostning av fast ansettelse som gir grunn til bekymring, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– I 1993 var det 140 vikarbyråer registrert i Norge. Omsetningen var 1,3 milliarder kroner. I 2008 var det 1207 byråer med 21,3 milliarder kroner i omsetning. Hadde man hatt ferske tall ville tallet vært enda høyere, slår Bakke fast.

Dette er en utvikling Fellesforbundets leder liker svært dårlig. Bakke peker også på at mange i denne bransjen er midlertidig ansatte, mens en del ikke har ordentlig ansettelse i det hele tatt.

Opprydding

– Det vi krever er en kraftig opprydding i denne bransjen, sier Bakke.

– NHO-sjef John G. Bernander sier at du sprer myter og kaller det et større samfunnsproblem at arbeidsgiverne tillates for lite fleksibilitet. Er det slik?

– Snakk om myter! Fleksibiliteten i norsk arbeidsliv er stor. Konkurransedyktigheten er god, vi har den høyeste sysselsettingen og den laveste ledigheten i Europa. Og med kostnadsnivået her til lands hadde det aldri blitt sånn hvis ikke vi hadde hatt et svært fleksibelt arbeidsliv, konkluderer Bakke.

– Les også: NHO forsvarer direktivet

Tidligere har Bakke også advart regjeringen mot å svekke arbeidsmiljøloven hvis EUs nye vikarbyrådirektiv blir innført i Norge.

– Jeg forventer at arbeidet med vikarbyrådirektivet er kommet langt nok til at landsmøtet vårt i oktober kan si om resultatet blir bra nok, sa Bakke til ANB i sommer. Saken ventes å skape bølger under landsmøtet i Fellesforbundet, som starter neste fredag og varer i nesten en uke.

EUs vikarbyrådirektiv er i utgangspunktet ment å sikre vikarene de samme rettighetene som de ansatte i bedriftene de blir leid ut til, har. Men usikkerheten ved direktivet kommer ifølge Fellesforbundet til syne der det er nasjonale lover eller tariffavtaler som regulerer bruken av vikarbyråer. Kritiske røster i en rekke LO-forbund mener direktivet vil bety økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, og en svekkelse av ansettelsesvern og retten til fast ansettelse.

Klare krav

– Regjeringen må sikre at vikarene blir håndtert på lik linje med fast ansatte, og at vi ikke får en utilsiktet vekst av vikarbyråer i det norske arbeidsmarkedet, lyder Bakkes krav.

– Det vi er opptatt av, er å sikre gode og ryddige arbeidsvilkår, og ikke svekke arbeidstakernes rettigheter. Vi vil ikke innføre direktiver som ikke gjør det mulig. Vi fant gode løsninger når det gjelder tjenestedirektivet, det samme vil gjelde for vikarbyrådirektivet, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) garantert overfor ANB.

Arve Bakke vil ikke si mer om vikarbyrådirektivet før landsmøtet enn det han allerede har sagt tidligere. Men det er mer enn nok å lese ut fra landsmøtedokumentene, selv om ikke innstillingen legger opp til noe veto.

Avdeling 1 fra Oslo og Akershus foreslår imidlertid: «Fellesforbundet må kreve at regjeringen bruker reservasjonsretten mot vikarbyrådirektivet. Direktivet vil gi arbeidsgiverne større mulighet til å drive sosial dumping.» Det er de langt fra alene om å foreslå på landsmøtet. (ANB)

Annonse
Annonse