Ingen nye navn før landsmøtet
Valgkomiteen begynner sitt arbeid på landsmøtet. Da starter arbeidet med å sette sammen ledelsen for de kommende fire åra.
frode.ronning@lomedia.no
I disse dager velger avdelingene sine utsendinger til høstens landsmøte i Fellesforbundet. En av de viktige oppgavene for de som velges, er igjen å velge ledelse for de neste fire åra – fram til nytt landsmøte i 2015.
Hva skal medlemmer og tillitsvalgte gjøre hvis de har forslag til personer som kan bekle et toppverv i forbundet?
Valgkomiteen nominerer til ny ledelse, men den finnes foreløpig ikke.
– Valgkomiteen blir oppnevnt på landsmøtets første dag, under konstitueringa, forteller informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet. Forbundets representantskap møtes dagen før landsmøtet starter, for å lage en innstilling til hvem som skal sitte i valgkomiteen. Jobber under landsmøtet Valgkomiteen vil jobbe intenst under landsmøtet med å kartlegge kandidater. Valgkomiteen må finne ut hvem fra den sittende ledelsen som stiller til gjenvalg. Dessuten må den finne ut hvem som kan tenke seg å fylle eventuelle ledige plasser, hvis noen ikke tar gjenvalg.
Har du forslag til navn, bør du derfor kontakte en av delegatene som skal til landsmøtet, siden valgkomiteen bare kommer til å jobbe den knappe uka landsmøtet varer.
Bakke stiller
Sittende forbundsleder Arve Bakke har tidligere i år uttalt til LO-Aktuelt at han stiller seg til disposisjon for fire nye år, så fremt helsa holder. Bakke har ledet forbundet i fire år, og var nestleder i seks år før det. Han er 58 år gammel, men fyller 59 før landsmøtet.
I år nåløyet for å bli valgt til ledelsen trolig trangere enn tidligere: Representantskapet innstiller på at forbundsledelsen skal slankes fra tolv til sju personer. Hvis landsmøtet er enig, får dermed valgkomiteen færre plasser å finne folk til.
Valgkomité i fire år
Forskjellige fagforbund har ulike forberedelser til valgene. Sykepleierforbundet avholder landsmøte i november, og valgte valgkomité allerede på sitt landsmøte i 2007.
– Nominasjonskomiteen begynner sitt arbeid et par år før landsmøtet, og den intense jobbinga deres skjer i landsmøteåret, forteller spesialrådgiver Per Gotland Kristensen, Norsk sykepleierforbund.
Komiteen legger fram sine navn en måned før landsmøtet. Medlemmer av nominasjonskomiteen i Sykepleierforbundet deltar som observatører i forbundsstyret for å danne seg et inntrykk av aktuelle kandidater.
– De deltar også på fylkeskonferansene og oppfordrer folk til å komme med forslag til hvem som skal sitte i ledelsen. Dette sikrer en prosess i forkant av landsmøtet, og vi har gode erfaringer med det, sier Kristensen
Han forteller at nye kandidater presenteres fortløpende på forbundets nettsider og i medlemsbladet Sykepleien.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet