JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Torsk på 82 grader nord

Torsken går lenger nord enn noen gang tidligere.

I år finner norske og russiske havforskere torsk på 82 grader nord.

– Vi har aldri tidligere sett at torsken står så langt nord i Barentshavet, sier havforsker Harald Gjøsæter. Han har vært toktleder på forskningsfartøyet «Johan Hjort». Båten er det siste av de fire norske og russiske forskningsfartøyene som har deltatt i det store norsk-russiske økosystemtoktet som har pågått siden august.

Langt øst

Verdensrekorden i nordlig utbredelse av torsk ble satt nordøst for Svalbard. Det aller nordligste punktet på øygruppen, Rossøya, ligger på 80,49 grader nord. Ifølge Gjøseter ventet de ikke å finne den nordligste torsken på nordøstsiden av Svalbard.

– På vestsiden av Svalbard er det ikke uvanlig at torsken står langt nord ettersom det går en strøm av varmt atlantisk vann opp langs kysten. På østsiden av Svalbard er det mye kaldere. Derfor er det litt spesielt at torsken står så langt nord på østsiden av Svalbard, sier Gjøsæter til NTB.

Stor bestand

Han sier de fant ganske store mengder med torsk i området. Gjøsæter peker på at torskebestanden nå er veldig stor. Dette betyr at den nordøstatlantiske torsken har bredt seg ut i alle retninger, og da spesielt mot nord og nordøst.

Ikke varmere

Det er ikke varmere vann som gjør at torsken finner nye nordlige utbredelsesområder, men heller god tilgang på lodde.

– Temperaturen i Barentshavet har vært på vei ned etter å ha vært på det varmeste i 2006 og 2007. Men vi tolker det slik at det nå er varmt nok til at torsken kan gå hvor den vil. Derfor kan vi ikke fra år til år se en sammenheng mellom temperatur og hvor det er lodde og torsk, sier havforskeren til NTB.

Også lodda går lenger nord enn på lenge. Under årets tokt ble den funnet helt opp til Franz Josefs Land.

– Vi må tilbake til midt på 70-tallet for å finne en lignende utbredelse av lodda. Den gangen ble det drevet loddefiske i dette området, sier Gjøsæter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse