JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot alle odds

Amerikansk fagbevegelse har Obama med seg, men finanskrisa, delstatene og Kongressen mot seg. Ben Davis kjemper en hard kamp.

harald.henmo@lomedia.no

Davis er gjest på landsmøtet fra USW (United Steel Workers), det største industriforbundet i Nord-Amerika.

Vi har alle hørt om industridøden i USA, men den er overdrevet, ifølge Davis. Det handler mer om en industriflytting.

- Det investeres mye i de amerikanske sørstatene, der for eksempel europeiske bilfabrikanter bygger fabrikker, forteller han.

- I sør er det lavere organiseringsgrad, svakere miljøforskrifter og arbeidsmiljøregler - og skatteincentiver for selskapene. Dermed konkurrerer Sørstatene med Nord-Mexico om investeringene. Og de konkurrerer på billig arbeidskraft.

Rettigheter på tavla

USW støttet Obama ved forrige presidentvalg. Og de vil gjøre det igjen, forteller Davis.

- Obama er positiv til fagbevegelsen på en helt annen måte enn forgjengeren. Blant annet har regjeringen innført regler om at arbeidsplasser skal ha oppslag om retten til å organisere seg.

- Men det som har skjedd, er at høyresiden tar kampen i delstatene i stedet. Det er mange som blir truet når de prøver å organisere arbeidere - og mer enn 10.000 får sparken hvert år for det samme.

Helseforsikring

I tillegg til gjenstridige delstater, sliter Obama og fagbevegelsen med en republikansk kongress (i Representantenes Hus) og den verste økonomiske nedgangstiden i USA siden 1930-tallet. Arbeidsløsheten er offisielt på 9,1 prosent. Men siden man etter ett år som arbeidssøkende forsvinner fra statistikken (!), er det reelle tallet mye høyere.

Og i USA er det et betydelig tilleggsproblem som følger med det å bli arbeidsledig: Som oftest mister man sykeforsikringen sammen med jobben.

- Dere stiller mye sterkere i Europa, hvor helsevesenet er offentlig. I USA er helseforsikring en sentral del av å ha jobb. Faktisk har vi de siste ti årene stort sett aldri snakket om lønn i de tarifforhandlingene vi har ført. Det har bare handlet om å begrense svekkelsene av helseforsikring og pensjon, forteller Davis.

Mexico

Davis jobber i internasjonal avdeling i USW, som blant annet har et utstrakt samarbeid med det meksikanske metallarbeiderforbundet.

- Den nordamerikanske handelsavtalen NAFTA skulle fremme levekårene for alle. Men det vi har sett er at lønningene i Mexico har stupt. Dermed legger det også press på lønningene i USA. Vi argumenterer alltid overfor våre medlemmer at det er bra for alle at lønningene i Mexico går opp. Det er både solidaritet og egeninteresse, sier Davis.

Europeisk solidaritet

Europeisk fagbevegelse er også en viktig partner.

- Internasjonal kapital har begynt å betrakte USA som et lavkostland. Og selskapene som investerer i sørstatene oppfører seg helt annerledes der enn de gjør i hjemlandet, forteller Davis.

- I Europa har de stort sett et ordnet forhold til fagbevegelsen, men når de etablerer seg i USA skal de være cowboyer og nekte organisering. Da samarbeider vi med organisasjonene i deres europeiske hjemland,

Organiserer arbeidere innen bl.a. stål-, papir-, gummi-, olje- og energisektoren i USA og Canada.

Har 1,2 millioner medlemmer, med pensjonister. 800 000 yrkesaktive.

11,9 prosent av arbeidsstyrken i USA er organisert. I privat sektor er tallet 6,9 prosent.

Annonse

Flere saker

Annonse

Organiserer arbeidere innen bl.a. stål-, papir-, gummi-, olje- og energisektoren i USA og Canada.

Har 1,2 millioner medlemmer, med pensjonister. 800 000 yrkesaktive.

11,9 prosent av arbeidsstyrken i USA er organisert. I privat sektor er tallet 6,9 prosent.