Krever svar fra Jens
Fellesforbundets landsmøte er i harnisk over EUs vikarbyrådirektiv. Forbundsleder Arve Bakke sparker ballen videre til regjeringen.
bjorn.erik.dahl@anb.no
Helgens debatt viste at det er kraftig motstand på landsmøtet mot å innføre EUs nye vikarbyrådirektiv her til lands. Derfor må Fellesforbundets leder Arve Bakke ha svar på en rekke spørsmål fra statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg for å kunne godta direktivet. Og med den sterke motstanden i salen, er det ikke engang sikkert at gode svar fra Jens vil være nok.
Derfor utfordrer Bakke både stortingsflertallet, regjeringen og statsministeren med en rekke krav, blant annet innsynsrett for tillitsvalgte i innleiebedrifter og solidaransvar for innleiebedrifter. Bakke vil også ha et styrket Arbeidstilsyn og Petroleumstilsyn med sanksjonsmuligheter for å slå ned på ulovlig innleie. Han spør også om norske reguleringer står seg under direktivet.
Nei fra landsmøtet
Hvis ikke Jens Stoltenberg kan svare på disse spørsmålene når han kommer til landsmøtet tirsdag, vil det bli et nei fra Fellesforbundet til EUs vikarbyrådirektiv.
– Det virker som det er visse likhetstrekk mellom Fellesforbundets behandling av EUs vikarbyrådirektiv og Aps landsmøteveto mot EUs postdirektiv, der salen sa nei, selv om ledelsen sa ja?
– Ja, du kan si at debatten som har vært her viser at det store flertallet av representantene vil at regjeringen skal reservere seg mot direktivet. Det er nok litt av det samme som situasjonen på Aps landsmøte. Både regjeringsrepresentanter, utenriksminister og statsminister hevdet at man skulle klare å implementere direktivet uten de negative konsekvensene som delegatene fryktet, sier Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Egentlig skeptisk
– Jens Stoltenberg har litt av en jobb å gjøre når han kommer til landsmøtet tirsdag, med andre ord?
– Det har han. Vi får høre på ham, og så får vi se hvilke konklusjoner landsmøtet trekker på onsdag.
Bakke har imidlertid vært skeptisk til et nei, eller veto, fra Fellesforbundet mot direktivet, som han mener har flere gode sider.
– Det den europeiske fagbevegelsen har oppnådd, er prinsippet om likebehandling. Altså at vilkårene for dem som blir leid inn skal være de samme som for de fast ansatte, sa Arve Bakke til landsmøtet mandag.
Han mener direktivet kan begrense omfanget av vikarbyråene.
– Fortjenesten til slike selskaper blir ikke den samme når de ikke kan tilby arbeidskraft til en lavere kostnad. Det kan bedre vilkårene for dem som jobber i slike byråer, slår Bakke fast.
Konstruktiv
LO-leder Roar Flåthen synes Arve Bakke, som ikke egentlig vil ha noe veto selv, har en konstruktiv tilnærming til vikarbyrådirektivet.
– Det virker lite ønskelig med et nei fra Fellesforbundets landsmøte, akkurat som det virket lite ønskelig med et nei fra Ap-landsmøtet til postdirektivet?
– Jeg tror det som driver dette landsmøtet og dem som sier nei, er den frustrasjonen og situasjonen som er ute på bedriftene. Mange føler seg kanskje maktesløse, sier Flåthen til ANB:
– De som jobber på gulvet i bedriftene?
– Ja, og det jeg er redd for, er at dette direktivet skal gjøre det enda vanskeligere. Hvis vi skal støtte en innføring av direktivet, må vi jo se at det er til fordel for vårt utgangspunkt. Derfor har vi stilt en rekke krav, men også uttrykt skepsis til vikarbyrådirektivet.
Ingen garanti
– Men hva skjer med LOs syn på saken hvis Fellesforbundet sier nei?
Vi i LO har avholdt en høring, og høringsperioden er over. Hvordan saken ligger an i regjeringen, det må Jens Stoltenberg svare på. Vi må vente og se hva Fellesforbundet vedtar onsdag, men Arve Bakkes presisering av viktige krav, er i tråd med hva LO har gitt uttrykk for. Og selv om Fellesforbundet vil ha veto, så er ikke det noen garanti for at ikke direktivet blir innført, sier Flåthen.
Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen, som også gjestet landsmøtet mandag, er imidlertid klar på at et veto fra Fellesforbundet må få konsekvenser for LOs syn.
– Det er klart at et så stort forbund som Fellesforbundet vil ha en vesentlig innflytelse på dette. Men det får vi ta etter at vedtaket eventuelt er fattet, sier Davidsen. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum