JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om moderasjon

YS-leder Tore Eugen Kvalheim vil ha et moderat lønnsoppgjør til våren, men krever at lederne må være enda mer moderate.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Ved å gjennomføre et moderat lønnsoppgjør neste år, beskytter vi norsk verdiskaping og er solidariske med dem som har størst risiko for å miste jobben. Men viser vi moderasjon, forventer vi det enda sterkere fra lederne, sa Kvalheim under åpningen av den årlige YS-konferansen tirsdag.

Dramatisk situasjon

Han melder seg dermed på i rekken av fagforeningsfolk og politikere som har bedt om det samme. Bakteppet er den dramatiske økonomiske situasjonen i både USA og Europa.

Selv om norsk økonomi har klart seg greit gjennom kriseårene fra 2008, tror Kvalheim at krisen ute i verden blir langvarig og at også Norge vil bli rammet.

– Arbeidsledigheten er svært høy i land vi handler med. Det betyr at etterspørselen vil falle, også for norske bedrifter. Derfor må vi forberede oss på økonomiske vanskeligheter og at arbeidsledigheten kan øke, sier YS-lederen, som understreker at Norge har mange verktøy å bruke i krisetider.

Frontfaget

– Partene i arbeidslivet sitter på et godt virkemiddel i moderate lønnsoppgjør. Vi kan også bruke frontfagsmodellen som beskyttelse, mener Kvalheim. Frontfagsmodellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien forhandler først og legger hovedrammene for hele lønnsoppgjøret.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon for arbeidstakere og ble etablert i 1977. YS består av 22 forskjellige forbund med til sammen 215.000 medlemmer. Medlemmene dekker alle sektorer i arbeidslivet. (ANB)

Annonse
Annonse