En historisk kveld
Venstre og KrF falt fra underveis, men Frp-leder Siv Jensen sto løpet ut.
For første gang i sin 40-årige historie skal Fremskrittspartiet i regjering.
Etter to uker med sonderinger i Nydalen og en uke med forhandlinger på Sundvollen er den borgerlige regjeringsplattformen klar. Mandag 7. oktober 2013 vil bli stående i norsk politisk historie som dagen da det ble klart at Fremskrittspartiet tar plass ved kongens bord.
- For 40 år siden startet Anders Lange folkebevegelsen til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. I dag kan jeg slå fast at Fremskrittspartiet tar med seg sin sjel og sitt verdigrunnlag inn i regjering, sa en beveget Siv Jensen under pressekonferansen på Sundvolden Hotel.
Hun viste til at sentralstyret og landsstyret sluttet enstemmig opp om regjeringsplattformen som hun beskrev som et veikart for regjeringen.
Les hele regjeringsplattformen
Påtroppende statsminister Erna Solberg sier sonderingene var tøffere enn selve forhandlingene.
- Det viktigste har ikke vært å finne en balanse mellom Høyre og Fremskrittspartiet, men å finne de løsningene som Norge som land trenger i årene fremover.
Solberg og Jensen gikk så igjennom hovedpunktene i den 75 sider lange Sundvolden-erklæringen. Åtte viktige satsingsområder ble trukket fram. Klimapolitikk var ikke blant dem, men feltet er omtalt i et eget kapittel.
- Regjeringen vil bygge sin politikk på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket. Utbyggingen av fornybar energi må økes, står det i plattformen.
Høyre og Fremskrittspartiet fastslår også at regnskogsatsingen skal «videreføres med mål om langsiktige resultater».
– Les også: Vil legge ned helseforetakene
Ellers er regjeringsplattformen spekket med politiske nyheter, som ikke eksplisitt står nevnt i samarbeidsavtalen med de to sentrumspartiene KrF og Venstre. Her er et utvalg:
*Fjerne helseregionene, åpne for generell bevæpning av politiet og øke adgangen til midlertidige ansettelser.
*Opprette et eget program innenfor oljefondet for investeringer i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land. Et program for fornybar energi kan også bli aktuelt.
*Utvide kontantstøtten, vurdere å forby ekteskap mellom søskenbarn, utrede hurtigdomstoler og tillate søndagsåpne butikker.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Fjerne boplikten og gjøre jordbruket mindre avhengig av statlige overføringer.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Utvide Vinmonopolets åpningstider slik at de følger butikkenes tider for ølsalg.
– Les også: Vil opprette veiselskap
Solberg gjentok at handlingsregelen for oljepengebruk skal bestå, men kunne ikke svare på nøyaktig hvor mye penger den nye regjeringen vil bruke.
- Det er litt avhengig av det økonomiske handlingsrommet. Vi vet ikke hvor mye penger vi har til rådighet gjennom en fireårsperiode. Og vi har en del reformer som vil gi oss mer penger, sa hun.
Solberg røpet dessuten at hun alt har snakket med noen få om statsrådskabalen.
- Det skyldes at det er helt åpenbare personer i min nære krets som vet at de skal inn i regjeringen, sa Høyre-lederen, som har ambisjoner om at den nye regjeringen skal tiltre før 18. oktober.
Frp er det sjuende i rekken av norske partier som inntar regjeringskontorene etter andre verdenskrig. Høyre har gjort det fem ganger før i samme periode. Solberg skriver seg selv inn i historiebøkene som den andre kvinnelige norske statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel.
(ANB-NTB)
Høyre og Fremskrittspartiet la mandag fram en regjeringsplattform. Det innebærer at kongen ber Erna Solberg danne regjering så snart Jens Stoltenberg søker avskjed, i tråd med resultatet fra stortingsvalget.
Stoltenberg har selv sagt at han vil søke avskjed så snart forslaget til statsbudsjett for 2014 blir lagt fram for Stortinget mandag 14. oktober. Den rødgrønne regjeringen fortsetter som forretningsministerium inntil Erna Solberg er klar til å overta.
Så snart Erna Solberg har presentert sin nye regjering for kongen og tatt imot den sedvanlige hyllesten fra sine velgere og støttespillere på Slottsplassen, starter det viktige arbeidet med å endre statsbudsjettet.
Høyre og Fremskrittspartiet skal legge fram det som kalles tilleggsproposisjoner til statsbudsjettet innen 8. november. Deretter skal Stortinget overta budsjettarbeidet.
Finanskomiteens innstillinger skal avgis innen 20. november. I løpet av en uke skal finansdebatten gjennomføres før Stortingets øvrige komiteer starter arbeidet med omdisponeringer innenfor den vedtatte rammen.
Alle komiteenes budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet i Stortinget senest 15. desember. Budsjettinnstillingene blir behandlet etter hvert i et samlet storting, og under voteringen fattes det endelige vedtak om bevilgningene til alle utgifter i budsjettet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Smittesituasjonen framover vil kunne bety at barn må holdes hjemme fra skole og barnehage.
Gorm Kallestad, NTB
Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie