JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Evig jakt på bedre jobber

Civita-filosof Lars Fredrik Svendsen mener våre forventninger til arbeidslivet fører til at vi stadig jakter på nye jobber.

– Andre jobber fremstår som regel mer tilfredsstillende enn den jobben vi har. Vi forventer for mye av arbeidslivet og blir derfor arbeidsnomader, mener filosof Lars Fredrik Svendsen.

Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og jobber også for den NHO-finansierte tankesmia Civita.

Under Civitas frokostmøte på Café Christiania i Oslo fredag var temaet endringene i arbeidslivet, med utgangspunkt i Svendsens bok «Arbeidets filosofi» som kom ut tidligere i oktober.

Jakter meningsfylt arbeid

Boka peker på de høye forventningene nordmenn har til arbeidslivet i dag, og hvordan det kan ende med skuffelser – og en evig jakt etter en bedre arbeidsplass.

– Jobben vi har, sier mye om hvordan vi oppfatter oss selv. Vi tjener ikke lenger Gud – vi tjener oss selv – og forsøker å finne mening med livet gjennom arbeid, mener Svendsen.

– De fleste nordmenn trives med den jobben de har, men vi jobber likevel ikke lenger på samme plass gjennom et helt arbeidsliv. Grunnen er at vi hele tiden letter etter den optimale jobben, men forventningene er for høye til at de i realiteten kan tilfredsstilles, fortsetter filosofen.

– Fritiden sliter oss ut

Svendsen mener økte forventninger også preger fritiden til dagens arbeidstakere.

– Begrepet fritid sier seg selv – det er snakk om fri tid. Men fritiden er ikke så fri lenger. Den sliter ut folk fordi det har oppstått sosiale normer om hva en skal bruke fritiden til. Den gode, gamle sløvingen har fått et dårlig rykte, og det forplikter at en skal utnytte tiden fri fra arbeid til å utvikle seg selv, sier Svendsen.

– Derfor har fritiden for mange blitt veldig krevende, og vi sover og hviler mindre enn før.

Svendsen mener derfor at flere arbeidstakere blir utbrent på grunn av fritiden – ikke arbeidet.

– Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at antall arbeidstakere som er utslitt etter jobb minst en dag i uka, har gått nedover. Hvis flere og flere likevel blir utslitt og utbrent, er det derfor vel så naturlig å se på hvordan folk bruker fritiden sin som på forhold på arbeidsplassen, mener Svendsen, som samtidig understreker at skillet mellom jobb og fritid har blitt mindre klart enn tidligere.

Forventningene endret seg mest

Ivar Frønes, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, poengterte at det er forskjeller på hva som er meningsfylt arbeid.

– Hva slags arbeid som gir mening, er kulturelt betinget. For nordmenn er det viktig å være unike. Det pussige er at mange vil bli skuespiller fordi de synes det er unikt, men det er jo mer unikt å være lektor i matematikk, sier Frønes. Han tror forventningene til arbeidet har endret seg mer enn selve arbeidet i seg selv.

Svendsen fulgte opp med at mange synes frivillig arbeid er meningsfylt, men ikke hvis de får penger for det.

– Mange finner stor mening i frivillig arbeid, men da handler det om indre goder. Studier har vist at tilfredsstillelsen synker når en får betalt for det. Når folk får ytre goder, forstyrres meningsdannelsen i den aktiviteten, og da blir det bare til en dårlig betalt jobb, sier Svendsen.

Annonse
Annonse