Sp-topp vil øke skatten
Sp-nestleder Liv Signe Navarsete vil ha en åpning for å kunne øke skatten i neste stortingsperiode.
– Alternativet til økt skatt er at renta igjen gjør jobben med å inndra kjøpekraft. Det er usosialt, sier Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Hun leder programkomiteen i Senterpartiet og kommer med en skattepolitisk brannfakkel foran partiets strategisamling til helgen.
Jevner ut
– Det virkemiddelet som i dag brukes for å dra inn kjøpekraft er renta, sier Navarsete. Hun mener at økt skatt vil være et bedre alternativ.
– Vi må slutte å se på skatt som et fyord. Hvis renta stiger til sju-åtte prosent, så vil den ramme unge familier som nettopp har kjøpt hus og folk med lave inntekter ekstra hardt. Renta rammer flatt. Det samme gjør avgifter og skatt på sykdom, sier hun.
– Skatten betaler vi derimot etter evne og er et solidarisk system, mens både rente og avgifter rammer usosialt. Skatt har en fordelingsvirkning og jevner ut fra dem som har mye til dem som har lite, sier Navarsete.
Handlefrihet
Stoltenberg-regjeringen har lovet å holde skattenivået fra 2004 i hele denne stortingsperioden, men nå er skattekrangelen om hva som skal skje etter valget i 2009 i full gang. Liv Signe Navarsete ber om handlefrihet i neste stortingsperiode.
– Det vil ikke være lurt å binde seg på hender og føtter slik vi har gjort i denne perioden. Hvis vi låser oss til dagens skattenivå, vil vi sitte uten redskap de neste fire årene. Det synes jeg er betenkelig, sier Navarsete.
– Hvem må belage seg på økt skatt?
– De som tjener mest må betale mest. Midlere og lavere inntekter bør spares, mens det gjerne bør bli skattelettelser til dem som tjener minst, sier hun og presiserer at de økonomiske konjunkturene bør avgjøre om det blir behov for å øke skattenivået.
Til fellesskapet
Sp-nestlederen sier det ikke er statens mangel på penger som er problemet.
– Staten har nok av inntekter, men det handler om hvor mye penger vi kan bruke i samfunnet uten at det skaper pressproblemer og høyere rente. Samtidig handler det om å fordele byrder og goder i samfunnet. I de siste årene har vi hatt rimelig god kontroll med de offentlige utgiftene, men det private forbruket har økt langt mer enn forutsatt, sier hun.
– Det finnes de av oss som sier at her bør vi kanskje balansere ut noe bedre. Hvis vi ønsker en annen fordeling mellom fellesskapet og det private forbruket, er skatt er virkemiddel til det, sier Navarsete.
Ønsker diskusjon
– Jeg snakker for meg selv når jeg nå sier at skatten må opp, presiserer Navarsete. Hun synes det er pussig at det skal være så vanskelig å diskutere skattenivå enn avgifter og egenandeler på helse.
Sp-nestlederen finner grunn til å gi ros til Høyre-mannen Victor D. Norman som i ved juletider tok til orde for å øke skattene for å få arbeidskraft nok til å løse offentlige oppgaver.
– Jeg berømmet Norman da han som statsråd i Bondevik II-regjeringen sørget for å flytte ut statlige tilsyn fra Oslo. Nå finner jeg grunn til å gi ham ros for skatteutspillet. Det er noen gode poenger i det han sier, mener Navarsete. (ANB)
Regjeringen har lovet å holde fast på skattenivået fra 2004 ut denne stortingsperioden. Nå diskuterer de rødgrønne partiene skatt i forbindelse med at det i 2009 skal vedtas nye programmer for neste stortingsperiode.
Allerede i fjor høst tok sentrale SV-ere til orde for å øke skattenivået i neste periode. I Arbeiderpartiet er skattekrangelen i full gang, og rett før jul gikk lederen i LO Stat, Morten Øye, ut med et budskap om at skattene må settes opp.
Ap-sekretær Martin Kolberg advarte så de rødgrønne mot å skattlegge folk flest, men så fikk den politiske venstresiden uventet drahjelp fra Høyre-mannen Victor D. Norman.
Og på nyåret la Fagforbundets Jan Davidsen sin politiske tyngde inn i kampen for økt skatt. Fellesforbundets Arve Bakke har også vært på banen og advart mot økte skatter. Det samme gjorde nylig LO-leder Roar Flåthen, med statens rikdom som hovedbegrunnelse. (ANB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat