JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærerne sier nei

Et stort flertall av utdanningsforbundets medlemmer sier nei til meklingsresultatet. Dermed er det duket for lærerstreik.

Dermed kan elevene bli møtt av stengte dører ved skolestart til høsten. Titusener av lærere kan da være i streik.

Uravstemningen i Utdanningsforbundet er for lengst avsluttet, men resultatet blir først offentliggjort av Riksmekleren klokka 12.

Ifølge NRK har flertallet av lærerne i forbundet gått imot forslaget, som innebærer en omstridt arbeidstidsavtale.

Utdanningsforbundets rundt 93.000 medlemmer i det såkalte KS-tariffområdet slutter seg dermed trolig til tre andre lærerorganisasjoner som har bestemt seg for å streike i protest mot meklingsresultatet. Konflikten om ny arbeidstidsavtale kan derfor resultere i at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik.

Hele lønnsoppgjøret

Uttdanningsforbundets medlemmer stemte over hele lønnsoppgjøret, ikke bare arbeidstidsavtalen.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka, og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

LO-forbundet Skolenes landsforbund har sagt nei til skissen og tok 10. juni ut fem medlemmer i streik på Karmøy.

Musikernes Fellesorganisasjon avviste også meklingsresultatet i slutten av mai, og seks medlemmer har vært i streik siden 11. juni.

Tirsdag kveld kom beskjeden fra Norsk Lektorlag om at også de sier nei til avtalen, og lektorer fra flere skoler kommer til å bli tatt ut i streik etter sommerferien.

Til sammen rundt 94.000 medlemmer i Utdanningsforbundet har stemt i uravstemningen, rundt 60.000 og 16.000 jobber henholdsvis i grunnskolen og videregående skole.

13.400 barnehageansatte og 4.400 ansatte i faglig-administrative støttefunksjoner er ikke omfattet av arbeidstidsavtalen, men også de stemmer over hele meklingsresultatet.

Skuffet

– Det er skuffende at lærerne har sagt nei til et forslag både Utdanningsforbundet og KS har anbefalt. Dermed sier de nei til en avtale som legger til rette for å utvikle en kollektiv samarbeidskultur i skolen, noe begge parter mener er nødvendig, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Han understreker at kommunene og fylkeskommunene, samt 37 av de 40 arbeidstakerorganisasjonene KS forhandler med, nå har sagt ja til meklerens forslag til løsning, og endringene iverksettes for disse.

Sundnes avviser blankt at avtalen er et uttrykk for mistillit til lærere, eller at den vil være til skade for elevenes læring:

– De som for alvor tror at Utdanningsforbundet ville anbefalt en avtale som bygger på mistillit til lærerne, eller vil føre til en dårligere skole, kjenner Utdanningsforbundet dårlig, sier Sundnes.

– Tvert imot bygger avtalen på tillit til at lærere og skoleledere sammen skal være i stand til å bygge og utvikle en kultur for samarbeid og kunnskapsdeling i skolen. Det er nødvendig for å skape en bedre skole både for lærere, elever og det norske samfunnet.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse