JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaritetsrockeren

Åge Aleksandersen har drevet aktivt solidaritetsarbeid for Nicaragua og sunget på LO-kongresser og landsmøter. Nå er det kommet ny bok om Norges største rocker.

stig.christensen@lomedia.no

Boka er på over 350 sider og ført i pennen av journalist i Adresseavisen, Ole Jacob Hoel. Mot slutten av boka fokuserer forfatteren noe på rockerens tilknytning til fagbevegelsen og Arbeiderpartiet. Hoel skriver:

«Foran kommunevalget i 2011 ble samarbeidet systematisert. Parallelt med sin store sommerturne planla Åge en serie lukkede konserter i samarbeid med fagforbundene. Det var motivasjonskonserter med hovedoverskriften «Bruk stemmeretten!».»

Prydbusken

Åge er prydbusken i den sosialdemokratiske hagen, for å si det med Ole Paus. Han har sunget på kartellkonferansen, på kongresser i LO og på adskillige landsmøter i forbundene. Han spilte sammen med Michael Wiehe da Jens Stoltenberg feiret 50-årsdagen sin, og mottok LOs hederspris kort tid etter.

Sosialdemokrat

Ifølge boka har flere lurt på om det ikke føles klamt å bli omfavnet av makteliten. «Åge tenker ikke sånn. På samme måte som den gamle outsideren Bruce Springsteen har blitt en av de viktigste støttespillerne for det demokratiske partiet i USA og ble aktivt brukt i Barack Obamas valgkamp i 2008, er Åge tett knyttet til sosialdemokratiet i Norge», heter det i boka.

Nytt vers etter 22/7

Og Åge fikk en venn i AUF-eren Rolf Christopher Johansen Perreau da han skulle spille på Aps landsmøte i 2007. Sistnevnte argumenterte sterkt for at Åge skulle spille «Va det du, Jesus?» og vant fram, i strid med Åges opprinnelige plan. AUF-eren var en av de 69 som ble drept på Utøya, og Åge var i begravelsen. Rockeren skrev et ekstra vers til denne sangen etter 22. juli.

«Dekksgutten»

Åge skrev også «Dekksgutten» med den tidligere leder av Kjemisk Forbund, Arthur Svensson, som rollemodell. Aleksandersen og Svensson ble gode venner, og Åge følte seg beæret over å få synge «Dekksgutten» i Svenssons begravelse i 2008.

Til palestinske barn

Tidlig i 2008 startet er serie med konserter sammen med Michael Wiehe. På en ekstrakonsert i Oslo Konserthus ble alle inntekter gitt til arbeid for barn i krigsutsatte områder i Ramallah på Vestbredden. Bidraget gikk til en skuddsikker bil slik at palestinske barn kunne fraktes trygt fram og tilbake til en musikkskole.

Sprengstoff

Hoel viser til boka Fremmed fugl, ført i pennen av Johan O. Jensen i 1988, der Åge delte sine innerste hemmeligheter med hele det norske folk. Han fortalte om en oppvekst preget av vold, alkohol og usikkerhet, og om Åges taterslekt. Åge følte seg som en fremmed fugl, utstøtt, skadeskutt og alene.

Utfordret

I 1989 ble Åges kjærlighetsforhold til RBK (Rosenborg) utfordret. Fotballklubben inngikk en sponsoravtale med Shell, som ikke fulgte opp den internasjonale handelsboikotten av Sør-Afrikas apartheidregime. Åge boikottet Shell og han boikottet Rosenborg, og var ikke på Lerkendal på fire år, da situasjonen normaliserte seg. «Etter at de gode kreftene vant i Sør-Afrika, og Åge spilte på festen etter at Nelson Mandela mottok Nobels fredspris, var det godt å kunne stå rak i ryggen og håndhilse på den store helten etter konserten» (fra boka).

Outsideren

Åge er outsideren som vant hele landet, rebellen som havnet på sokkel, heter det. Boka er en fortelling om musikalske høydepunkter og kraftig medvind, men også om tunge stunder, kritikerslakt og tomme stoler. Boka følger Prudence og er med på scenen under suksessen med «Leva livet». Forfatteren følger Åges vei tilbake som sjefrocker og skildrer en følsom mann besatt av mange drømmer.

Annonse
Annonse