Økt ansvar for personvern
Fagbevegelsen har en rolle å spille også når det gjelder personvern, enten det er knyttet til arbeidslivet eller som samfunnsaktør.
Dette kan være konklusjonen etter en kort konferanse i regi av Fagforbundet tirsdag om fagbevegelsens rolle og ansvar når det gjelder personvern. Innleggene og debatten dreide seg vel så mye om personvern i kommunal forvaltning som i samfunnet generelt, om lovverket og om det nye EUs direktiv om adgang til lagring i 700 databaser i den industrialiserte verden. På Facebook har noen til og med etablert egen chattekanal mot direktivet, som gir mulighet til lagring av ulike former for informasjon også av nordmenn.
Trenger informasjon Behovet for informasjon er tydeligvis stort. Datatilsynet har 3-4 jurister dagen fullsatt med å besvare telefonspørsmål, både fra arbeidstakere og arbeidsgivere. En gjenganger er arbeidsgivers rett til å lese ansattes elektroniske post. I dag behøver ikke arbeidsgiver ha tillatelse til å opprette databaser over de ansatte, de må bare forsikre at de har lest og forstått loven.
– Undersøkelser viser at virksomheter ikke er seg sitt ansvar bevisst. Derfor er det viktig at fagbevegelsen engasjerer seg for å påse at arbeidsgiver behandler opplysningene i samsvar med loven, understreket Dag Wiese Schartum, professor ved Universitets i Oslo, avdelingen for forvaltningsinformatikk.
Georg Apenes, direktøren i Datatilsynet, tok selv opp hvordan en skal forholde seg når en persons identitet blir stjålet, en situasjon stadig flere nordmenn møter.
– Da kan verken Datatilsynet eller politiet hjelpe. Muligens kan klubben gjøre noe. Da har vedkommende i hvert fall noen å snakke med om hva som må gjøres, påpekte direktør Georg Aspenes.
Spør etter lovhjemmelen
Mette Nord, medlem av forbundets arbeidsutvalg, innrømmet at det er fort gjort å bryte personvernet i kommunal forvaltning, blant annet fordi medier presser på for å få ut informasjon så raskt som mulig. Samtidig har forbundet behov for å innhente og lagre informasjon om lønnsforhold for å få fram gode kollektive løsninger.
Arnfinn Ihle, Fagforbundet, var betenkt over at selv idrettslag krever personnummer ved innmelding og at det var lett adgang for andre til å få innsyn i brev til brev til kommunen.
Til spørsmålet om personnummer, svarte Georg Apenes at bruken av de11 sifrene i fødselsnummeret også kan være en kvalitetssikring, men advarte mot å gi disse fra seg uten at det foreligger en hjemmel. Man skal i det hele tatt være ytterst varsom med å gi fra seg disse opplysningene.
Ungdommens dumskap
Bjørn Erikson, leder av LOs arbeidsmiljøavdeling, minnet om Hovedavtalens bestemmelser om data og teknologi for å understreke at temaet er verken ukjent eller nytt for fagorganisasjonen. Han var opptatt av dagens ungdom, som før kunne gjøre dumskap uten langvarige følger, men som nå møter ungdomssynder utlagt på nett mange år seinere, som når de søker jobb.
– Dette er bruk av lagret informasjon, som vi har ingen strategi for å kunne møte, understreket Bjørn Erikson
I slike tilfeller mente Georg Apenes at arbeidsgiver burde informere om at arbeidssøker var ”googlet” for å få fram eventuelle forklaringer eller tilbakevise påstander som andre hadde lagt ut i ond hensikt.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp om morran og vite at ingen har behov for deg
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm
Innleie-dom i Høyesterett får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen