JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trontale på oppsigelse

Store deler av den politikken som ble skissert i trontalen onsdag, vil ikke bli satt ut i livet - i hvert fall ikke i denne perioden.

De kommende regjeringspartiene sier de har hørt talen før og at den inneholder lite nytt.

- Trontalen er preget av den spesielle situasjonen vi har nå om dagen, nemlig at regjeringens tid går mot slutten og en ny regjering skal overta. Det er en del fellesgods i Stoltenberg-regjeringens arbeidsprogram og vår plattform, men vi har en rekke nye grep og virkemidler, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NTB.

Frps nestleder Per Sandberg er enig med Sanner. Han finner også seansen i Stortinget litt merkelig, ettersom statsminister Jens Stoltenberg øyensynlig vil varsle sin avgang om få dager.

- Uansett var det litt nytt å høre i den trontalen som kongen leste opp. Det var kjente rødgrønne prioriteringer og løfter, sier Sandberg.

– Les også: – Er ikke bundet til sentrum

Tradisjonen tro leste kongen opp regjeringens redegjørelse for de politiske mål i neste arbeidsår under den høytidelige åpningen Stortinget onsdag.

- Den parlamentariske situasjonen vil kunne endre grunnlaget for det videre arbeidet med flere av de bebudede sakene, konkluderte kong Harald. Setningen kom helt til slutt og var den eneste hentydningen til at landet står overfor et regjeringsskifte.

Da hadde kongen akkurat fastslått at regjeringen kommer til å bruke 1 prosent av bruttonasjonalinntekt til bistand og internasjonal fattigdomsbekjempelse - en størrelse det er lite sannsynlig at den blåblå regjeringen vil opprettholde.

Et annet politisk hovedområde som trolig vil oppleve betydelig endret innhold, er helse- og omsorgspolitikken, selv om det på dette feltet også er visse likheter mellom politikken til den avtroppende og den påtroppende regjeringen. I trontalen heter det at regjeringen vil følge opp kreftstrategien for å øke kvaliteten på kreftbehandlingen.

Venstre leder Trine Skei Grande fant det merkelig at det ikke står noe om asyl- og innvandringspolitikk. Hun synes også at avsnittene om miljø og klima var for passive.

Spesiell situasjon

Statsminister Jens Stoltenberg innrømmer at åpningen av Stortinget denne gang var litt annerledes enn tidligere.

- Jeg er med på det for 10. gang i regjering, og det er spesielt å vite at oppfølgingen ikke skal skje som i de andre årene, at det er andre som skal styre. Men jeg tror likevel at mye blir fulgt opp. Det er atskillig fellesgods, for eksempel kreftsatsingen, digitaliseringen i helsevesenet og ambisjonene som ligger i Nasjonal transportplan, sier Stoltenberg til NTB.

Han vil ikke ha sagt at de borgerlige partiene kommer til å føre en dramatisk annerledes politikk, men mener at det tross alt blir en merkbar forskjell.

- Vi ser jo at skillelinjene fra valgkampen går igjen, når det gjelder privatisering av skolen, den offentlige pengebruken generelt og den økonomiske politikken. Det blir mer til dem som har mest fra før. Men jeg vil avvente utviklingen før jeg feller noen dom over den kursen Høyre og Frp legger opp til, sier statsministeren.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse