JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter REC bare er starten

Solenergiselskapet REC legger ned halve produksjonen og kvitter seg med 700 ansatte. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) frykter nedleggelsene er starten på noe større.

– Situasjonen er veldig alvorlig. Får vi et nytt økonomisk tilbakeslag i Europa som følge av gjeldskrisen, så vil også Norge bli rammet. Og da vil nedbemanningene i REC bare være begynnelsen på noe vi kan komme til å se i mye større grad og mange steder i landet, sier Stoltenberg.

Statsministeren mener det er fare for økt ledighet flere steder i landet.

– Hvis vi ikke innser det, tror jeg ikke vår evne til å handle er sterk nok.

Onsdag morgen fikk de ansatte i REC nyheten de hadde stålsatt seg for i flere uker. Styret i selskapet vedtok dagen før å legge ned fire av fabrikkene sine her i landet, noe som tilsvarer 45 prosent av den totale produksjonskapasiteten.

Flere kan følge

Rundt 700 ansatte ved de to fabrikkene på Herøya samt i Glomfjord og Narvik.

Fortsatt har REC tre fabrikker i produksjon, med til sammen rundt 500 ansatte. Men også deres framtid er usikker. Ifølge administrerende direktør Ole Enger avhenger den av ytterligere kostnadskutt, produksjonsvekst og høyere effektivitet.

Enger poengterer at det er langt dyrere å produsere ved de norske fabrikkene enn ved RECs fabrikker i Asia.

– Det er ikke til å legge skjul på at det blir krevende framover. Alle som er ansatt i REC vet at de må prestere måned for måned, og at virksomheten er i fare hvis vi ikke klarer å skape positive resultater, sier Enger.

– Det er en trist dag for de ansatte. Folk er bekymret for boliglån og privatøkonomien, sier hovedtillitsvalgt Hans Ødegård til NTB. De ansattes representanter i REC-styret valgte å stemme for nedleggelsen fordi alternativet var at all virksomhet sto i fare for å bli lagt ned.

– Det var ikke en lett beslutning å ta, men vi mener vi valgte den minst dramatiske av to muligheter. Nå har vi en stor jobb å gjøre med å redusere kostnadene ytterligere i fabrikkene som er igjen og å forbedre produksjonen. Jeg har tro på at REC overlever i Norge hvis vi lykkes med dette, sier han.

Krevende tid

For kort tid siden ble Renewable Energy Corporation hyllet som selve framtiden for norsk industri. Men resultatene for tredje kvartal viser at selskapet fortsetter å tape, selv om resultatet er forbedret fra i fjor.

REC-sjef Ole Enger peker på et meget vanskelig marked, hvor betydelig overproduksjon, lav etterspørsel og lave priser gjør det så å si umulig å tjene penger. Han tror situasjonen vil vedvare i opptil to år.

– Det er vanskelig å få finansiering til investeringer i solenergi som følge av den finansielle krisen i Europa og USA, sier Enger.

Med nedleggelsen av den ene av RECs to fabrikker i Glomfjord, kan opptil 10 prosent av arbeidsstyrken i Meløy nær sagt over natten stå uten arbeid.

– Det er en veldig dramatisk situasjon, sier ordfører Per Swensen (H) til NRK. Kommunen har allerede søkt myndighetene om omstillingsmidler, men det er ennå ikke klart om kommunen innfrir kravene til å få slik statlig støtte.

Ber om hjelp

Både REC og bedriftens fagforeninger har tilbudt de ansatte økonomisk rådgivning og hjelp til å skaffe nytt arbeid.

– Nå gjelder det å finne løsninger for dem som rammes. Her må staten ta sitt ansvar og bidra til omstilling og nye arbeidsplasser, sier hovedkasserer Ellen Stensrud i LO. Hun mener næringsminister Trond Giske (Ap) må gripe inn for å redde kompetansen og forskningen innen solcellemiljøene i Norge.

– Problemet er at statsbudsjettet ikke er innrettet for å håndtere en todelt økonomi. Vi kan investere mer i offentlige byggeprosjekter og veier, men vi kan ikke bruke statens penger til å kjøpe papir, oppdrettslaks, aluminium og solcellepanel. Derfor må jeg bare gjenta at vi står overfor en svært alvorlig situasjon, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Stortingets spørretime onsdag.

Todelingen han sikter til, innebærer at offentlig sektor og olje- og gassindustrien går så det suser, mens konkurranseutsatte næringer sliter. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse