JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke overrasket over svartelisting

KLP er ikke de eneste som har hatt noe å utsette på det britiskeide sikkerhetsselskapet Group 4 Securicor, forteller forbundssekretær Trond Karlsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Vedtaket i Kommunal Landspensjonskasse (KLP) om ikke å investere i G4S kom ikke som noen overraskelse på Arbeidsmandsforbundet, som organiserer 4 500 av rundt 9 000 vektere i Norge. 1 400 av dem arbeider for G4S.

– Vår internasjonale, Union Network International (UNI) har klaget selskapet inn for brudd på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, og det europeiske konsernutvalget (EWC) har gjentatte ganger krevd at G4S undertegner en såkalt Code of Conduct. Dette er en avtale mellom partene, der arbeidsgiverne forplikter seg til å etterleve et minimum av menneskelige og faglige rettigheter. For oss er det ganske uforståelig at et selskap avviser en slik avtale, som oftest ikke inneholder andre standarder enn hjemlet i ILO-konvensjoner, sier Trond Karlsen.

Brudd på retningslinjene

Selskapet ble ekskludert for brudd på KLPs etiske retningslinjer og for at de ikke har rettet opp kritikkverdige forhold eller vist interesse for å ta fatt i problemene. I minst fem land er bruddene bekreftet av offisielle kilder, blant annet av FNs arbeidsorganisasjon ILO og nasjonale rettsinstanser. Disse landene er Indonesia, Israel, Mosambik, Malawi og USA, opplyser KLP.

– Her hjemme er G4S, verdens største vaktselskap, verken bedre eller dårligere enn andre når det gjelder respekt for overenskomsten og Arbeidsmiljøloven, selv om også dette selskapet har brutt drøftingsplikten og ikke alltid respekterer arbeidstidsbestemmelsene, opplyser Trond Karlsen.

Holdningsendring

I Norge har selskapet 1400 hel- og deltidsansatte. Den norske koblingen til selskapet startet da det norske sikkerhetsselskapet Falken ble kjøpt opp av det danske Falck i 1996. Falck fusjonerte senere med Group 4 i England, og konsernet tok navnet Group 4 Falck. Dette selskapet fusjonerte med det engelske Securicor i 2004 og tok navnet Group 4 Securicor.

– Vi merket en holdningsendring da selskapet ble britiskeid og ikke lenger var dansk, og det er kulturforskjeller mellom ledelsen i G4S og det svenskeide Securitas. Sistnevnte har en nordisk ledelse med større forståelse for lov- og avtaleverket, sier Trond Karlsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Annonse
Annonse