JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen har levert, men...

LO-leder Roar Flåthen erkjenner at det kan bli tøffere å få medlemmene engasjert nå, enn da den borgerlige regjeringen ble kastet. I 2005 stemte 70 prosent av LO-forbundenes medlemmer rødgrønt. I dag er utgangspunktet et helt annet, fastslår LO-lederen.17.09.2008
13:33
16.12.2013 06:46

sym@lomedia.no

På Handel og Kontors landsmøte i forrige uke tjuvstartet Roar Flåthen den lange valgkampen og en omfattende medlemsdebatt. HKs forbundsleder Sture Arntzen, brukte også deler av sin åpningstale til å markere betydningen av det kommende valget: «De samme kreftene som ville ødelegge arbeidsmiljøloven i 2005, de samme kreftene som har fortalt oss i 100 år at fagbevegelsen er avleggs, står klare i det vi runder neste hjørne i historien. I vårt ustoppelige arbeid for stadig bedre lønns- og arbeidsvilkår og et rettferdig arbeidsliv, vil det dermed hele tiden være vår oppgave å holde disse kreftene på en armlengdes avstand – og unna regjeringskontorene,» sa Arntzen og varslet at HK vil bruke minimum en million kroner i kampen for en fortsatt rødgrønn arbeiderregjering.

– Situasjonen i dag er naturlig annerledes. Vi har en regjering som 70 prosent av våre medlemmer stemte på. Og som har levert en rekke viktige saker for oss. Den gangen hadde vi hatt to borgerlige regjeringer som angrep arbeidsmiljøloven, sykelønna og som privatiserte og konkurranseutsatte, påpeker Flåthen.

En svært vellykket medlemsdebatt resulterte da i 155 000 forslag fra medlemmene. Disse la grunnlaget for 58 konkrete spørsmål til de politiske partiene på Stortinget.

Svarene, og mangelen på svar fra Høyre og Fremskrittspartiet, ga grunnlaget til å konkludere med en klar oppfordring til LOforbundenes medlemmer om å stemme rødgrønt.

Under overskriften «Et godt arbeidsliv » inviterer LO nå til en ny kritisk medlemsdebatt. Gjennom blant annet 18 fylkeskonferanser, arbeidsplassbesøk, aktiv bruk av fagbladene og nettet skal medlemmene engasjeres. Og som sist skal LO-kongressen oppsummere og de politiske partiene utfordres

Vi skal gjøre det så enkelt som mulig for alle å delta, lover Flåthen.

Og hovedspørsmålet er enkelt: «Hva mener du skal være LOs viktigste krav til politikerne for et godt arbeidsliv?»

Mange av svarene gir seg nok selv, men jeg håper at vi også får fram saker som er viktige for den enkelte og som vi kan jobbe videre med.

Debatten under landsmøtet til Handel og Kontor viste at det er en mengde utfordringer innenfor en kvinnedominert servicesektor.

Jeg tror at HKs nestleder Peggy Hessen Følsvik, har rett når hun på landsmøte sa at kvinner er for snille. Mye av det jentene må akseptere ville ikke vært mulig på en mannsdominert industriarbeidsplass. Jeg tenker på alt fra lave stillingsbrøk og bruken av deltid, til alle som jobber i midlertidige stillinger. Og dette slår naturligvis også ut i dårlig pensjon, lavlønn og lønnsforskjeller mellom kjønnene.

Som enkeltperson, er det lite du kan gjøre. Vi må være tøffe sammen, både LO og forbundene. Men det er også viktig med politikere som spiller på lag. På sykehjemmet i Sunndal i Møre og Romsdal, ble alle de 24 nye stillingene utlyst som 100 prosent stillinger. Og mange av de ansatte fikk utvidelse av stillingen sin. Det viser at det nytter, fastslår LO-lederen.

Han er også overbevist om at det er mye enklere å få gjort noe med likelønnsutfordringen når regjering og arbeidsgiver har det samme utgangspunktet.

LO vil ikke si nei til en eneste krone som kan bidra til likelønn. Men det er verdt å understreke at de 3 milliarder likelønnspottkronene ikke finnes. Dette er et forslag fra Likelønnskommisjonen. Og det er udelt positivt at man nå har klart å få en offentlig debatt om likelønn. Men først og fremst må man nå sørge for at vi har politikere som er villige til å legge penger inn i en pott eller i en ramme. For det andre trenger vi arbeidsgivere som vil bidra til likelønn, påpeker han.

LO-lederen understreker også at tre milliarder kroner langt fra vil tette kjønnsgapet på rundt 15 prosent. Da er det behov for langt mer penger og et mangfold av tiltak som gjør noe med deltidsbruken, den kjønnsdelte rekrutteringen til arbeidslivet, behovet for etter- og videreutdanning og bruken av foreldrepermisjon. For årsakene til lønnsforskjellene er mange og sammensatte. 1. oktober skal LO levere sitt høringssvar på Likelønnskommisjonens innstilling.

Vi er den eneste organisasjonen som ser helheten. Fra de kvinnedominerte høyskolegruppene som ikke får god nok utteling for utdanningen sin til de lavlønte i butikk, hotell og omsorgsektoren. Og de løsningene vi velger må oppfattes som rettferdige for alle disse gruppene, fastslår han. Og understreker igjen at uten politikere som prioriterer likt med fagbevegelsen vil det også være vanskeligere å få gjort noe med likelønn og lavlønn.

Politisk handlekraft er også nødvendig for å sikre industrien stabil og konkurransedyktig strøm. Dette er ett av de områdene hvor LO-lederen har gått hardt ut mot manglende handlekraft fra den rødgrønne regjeringen.

LO har alltid ment at norsk kraft skal være i offentlig eie. Men hvis resultatet av det nye hjemfallsregimet blir at man ikke kan levere kraft til vilkår som gir grunnlag for fortsatt industriutvikling, vil dette være den største trusselen mot det offentlige eierskapet.

Innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomite i hjemfallsaken gjør det derfor nødvendig å gå i dialog med Hydro for å finne løsninger som kan utløse investeringer på Karmøy, sier Flåthen. Men han understreker samtidig at heller ikke Hydro og konsernsjef Eivind Reiten kan løpe fra sitt ansvar for industriutvikling i Norge.

LO er ikke ferdig med denne saken før det foreligger en investeringsbeslutning på Karmøy, lover LO-lederen.

Til tross for mørke økonomiske skyer på den internasjonale himmelen, er han likevel relativt optimistisk for framtida.

Vi ser tegn innenfor bygg- og anlegg som kan føre til noe økt ledighet. Men da er det jo ekstra positivt at statsminister Jens Stoltenberg har varslet mer penger til samferdsel. Og det er signaler som tyder på at forslaget til statsbudsjett for 2009 kommer til å bli mer ekspansivt enn tidigere budsjett fra den rødgrønne regjeringen.

Samtidig berømmer LO-lederen regjeringen for ikke å ha falt for fristelsen til åpne pengesekken uansvarlig.

Både som LO-leder og bestefar er det viktig for meg å vite at også barn og barnebarn er sikret fortsatt velferd, sier han.

Like fullt mener Roar Flåthen at den rødgrønne regjeringen har levert på en rekke viktige områder for fagbevegelsen og norske arbeidstakere. Noe de også har dokumentert gjennom et eget fagligpolitisk regnskap.

Men det betyr ikke at vi mangler utfordringer. Fattigdommen er ikke avskaffet. Det er store behov innenfor helse- og omsorg; vedlikehold av skoler og offentlige bygg. Vi trenger milliarder til samferdsel. Men vi må heller ikke glemme at mange av de resultatene som er levert kan reverseres av en borgerlig regjering. Det gjelder både sykelønn og arbeidsmiljølov. Vi vil få privatisering og konkurranseutsetting og økte forskjeller i samfunnet, frykter LO-lederen.

Jeg mener at regjeringen har vist troverdighet ut fra de løftene de kom med og de svarene de ga oss. Det gir dem også troverdighet i forhold til løfter for en ny fireårsperiode.

Hvor vidt de fagorganiserte deler LO-lederens oppfatning, vil først bli klart om et knapt år. Før den tid har LOs medlemmer alle muligheter til å si hva de mener og slik påvirke LOs krav til landets politiske partier.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2008
13:33
16.12.2013 06:46Mest lest

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

Privat

Kim ble satt på karantenehotell - kollegene fikk reise rett hjem: – Dagens regler gir ingen mening

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Ole Palmstrøm

UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

Line Mette Finnøy

En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

Mekler nå: Overhengende fare for enda en sykepleierstreik

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

Brian Cliff Olguin

Tusenvis kan miste jobben når grensa åpner igjen: – Kjedelig å tenke på å miste gode kolleger

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

Jan-Erik Østlie

Solberg: Nordmenn kan reise på harryhandel igjen i juni

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Tri Nguyen Dinh

– Listhaug er en politisk pyroman. Hun vil sette fyr på hva som helst, mener Magnus Marsdal

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Mimsy Møller

Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40: – En 8 til 4-jobb passer meg ikke

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

Emmie Olivia Kristiansen

Slik øker lønna for ansatte i kommunale tjenester

Kommentar:

Håvard Sæbø

«120.000 yrkesaktive medlemmer vil bli påvirket av en slik endring», skriver Jørn Eggum

LÆRE I BEDRIFT: Som lærling jobber du sammen med fagarbeidere. Her Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås. I bakgrunnen Alexis Valdes, rett før hun avsluttet læretida med fagprøven. Kravet til presisjon og produktivitet er større i arbeidslivet enn på skolen. Bildet er fra 2019, tatt i forbindelse med ny oppstart på fabrikken.

LÆRE I BEDRIFT: Som lærling jobber du sammen med fagarbeidere. Her Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås. I bakgrunnen Alexis Valdes, rett før hun avsluttet læretida med fagprøven. Kravet til presisjon og produktivitet er større i arbeidslivet enn på skolen. Bildet er fra 2019, tatt i forbindelse med ny oppstart på fabrikken.

Torgny Hasås

Stortinget slår ring om lærlingeordningen: Avviser regjeringas forslag om å kunne ta fagbrev på skolen

Ine Haver har sett seg selv i kortene. Nifst, men nødvendig, mener hun.

Ine Haver har sett seg selv i kortene. Nifst, men nødvendig, mener hun.

Privat

Barnevernsansatte Ine har undersøkt om tjenestene i sitt eget yrke er forsvarlige. Se hva hun fant

Frp og Sylvi Listhaug må se langt etter summene de øvrige partiene har fått i gaver til årets valgkamp. (Arkivfoto)

Frp og Sylvi Listhaug må se langt etter summene de øvrige partiene har fått i gaver til årets valgkamp. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sponsorene svikter Frp – kun tre gaver til årets valgkamp


Flere saker