JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen har levert, men...

LO-leder Roar Flåthen erkjenner at det kan bli tøffere å få medlemmene engasjert nå, enn da den borgerlige regjeringen ble kastet. I 2005 stemte 70 prosent av LO-forbundenes medlemmer rødgrønt. I dag er utgangspunktet et helt annet, fastslår LO-lederen.17.09.2008
13:33
16.12.2013 06:46

sym@lomedia.no

På Handel og Kontors landsmøte i forrige uke tjuvstartet Roar Flåthen den lange valgkampen og en omfattende medlemsdebatt. HKs forbundsleder Sture Arntzen, brukte også deler av sin åpningstale til å markere betydningen av det kommende valget: «De samme kreftene som ville ødelegge arbeidsmiljøloven i 2005, de samme kreftene som har fortalt oss i 100 år at fagbevegelsen er avleggs, står klare i det vi runder neste hjørne i historien. I vårt ustoppelige arbeid for stadig bedre lønns- og arbeidsvilkår og et rettferdig arbeidsliv, vil det dermed hele tiden være vår oppgave å holde disse kreftene på en armlengdes avstand – og unna regjeringskontorene,» sa Arntzen og varslet at HK vil bruke minimum en million kroner i kampen for en fortsatt rødgrønn arbeiderregjering.

– Situasjonen i dag er naturlig annerledes. Vi har en regjering som 70 prosent av våre medlemmer stemte på. Og som har levert en rekke viktige saker for oss. Den gangen hadde vi hatt to borgerlige regjeringer som angrep arbeidsmiljøloven, sykelønna og som privatiserte og konkurranseutsatte, påpeker Flåthen.

En svært vellykket medlemsdebatt resulterte da i 155 000 forslag fra medlemmene. Disse la grunnlaget for 58 konkrete spørsmål til de politiske partiene på Stortinget.

Svarene, og mangelen på svar fra Høyre og Fremskrittspartiet, ga grunnlaget til å konkludere med en klar oppfordring til LOforbundenes medlemmer om å stemme rødgrønt.

Under overskriften «Et godt arbeidsliv » inviterer LO nå til en ny kritisk medlemsdebatt. Gjennom blant annet 18 fylkeskonferanser, arbeidsplassbesøk, aktiv bruk av fagbladene og nettet skal medlemmene engasjeres. Og som sist skal LO-kongressen oppsummere og de politiske partiene utfordres

Vi skal gjøre det så enkelt som mulig for alle å delta, lover Flåthen.

Og hovedspørsmålet er enkelt: «Hva mener du skal være LOs viktigste krav til politikerne for et godt arbeidsliv?»

Mange av svarene gir seg nok selv, men jeg håper at vi også får fram saker som er viktige for den enkelte og som vi kan jobbe videre med.

Debatten under landsmøtet til Handel og Kontor viste at det er en mengde utfordringer innenfor en kvinnedominert servicesektor.

Jeg tror at HKs nestleder Peggy Hessen Følsvik, har rett når hun på landsmøte sa at kvinner er for snille. Mye av det jentene må akseptere ville ikke vært mulig på en mannsdominert industriarbeidsplass. Jeg tenker på alt fra lave stillingsbrøk og bruken av deltid, til alle som jobber i midlertidige stillinger. Og dette slår naturligvis også ut i dårlig pensjon, lavlønn og lønnsforskjeller mellom kjønnene.

Som enkeltperson, er det lite du kan gjøre. Vi må være tøffe sammen, både LO og forbundene. Men det er også viktig med politikere som spiller på lag. På sykehjemmet i Sunndal i Møre og Romsdal, ble alle de 24 nye stillingene utlyst som 100 prosent stillinger. Og mange av de ansatte fikk utvidelse av stillingen sin. Det viser at det nytter, fastslår LO-lederen.

Han er også overbevist om at det er mye enklere å få gjort noe med likelønnsutfordringen når regjering og arbeidsgiver har det samme utgangspunktet.

LO vil ikke si nei til en eneste krone som kan bidra til likelønn. Men det er verdt å understreke at de 3 milliarder likelønnspottkronene ikke finnes. Dette er et forslag fra Likelønnskommisjonen. Og det er udelt positivt at man nå har klart å få en offentlig debatt om likelønn. Men først og fremst må man nå sørge for at vi har politikere som er villige til å legge penger inn i en pott eller i en ramme. For det andre trenger vi arbeidsgivere som vil bidra til likelønn, påpeker han.

LO-lederen understreker også at tre milliarder kroner langt fra vil tette kjønnsgapet på rundt 15 prosent. Da er det behov for langt mer penger og et mangfold av tiltak som gjør noe med deltidsbruken, den kjønnsdelte rekrutteringen til arbeidslivet, behovet for etter- og videreutdanning og bruken av foreldrepermisjon. For årsakene til lønnsforskjellene er mange og sammensatte. 1. oktober skal LO levere sitt høringssvar på Likelønnskommisjonens innstilling.

Vi er den eneste organisasjonen som ser helheten. Fra de kvinnedominerte høyskolegruppene som ikke får god nok utteling for utdanningen sin til de lavlønte i butikk, hotell og omsorgsektoren. Og de løsningene vi velger må oppfattes som rettferdige for alle disse gruppene, fastslår han. Og understreker igjen at uten politikere som prioriterer likt med fagbevegelsen vil det også være vanskeligere å få gjort noe med likelønn og lavlønn.

Politisk handlekraft er også nødvendig for å sikre industrien stabil og konkurransedyktig strøm. Dette er ett av de områdene hvor LO-lederen har gått hardt ut mot manglende handlekraft fra den rødgrønne regjeringen.

LO har alltid ment at norsk kraft skal være i offentlig eie. Men hvis resultatet av det nye hjemfallsregimet blir at man ikke kan levere kraft til vilkår som gir grunnlag for fortsatt industriutvikling, vil dette være den største trusselen mot det offentlige eierskapet.

Innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomite i hjemfallsaken gjør det derfor nødvendig å gå i dialog med Hydro for å finne løsninger som kan utløse investeringer på Karmøy, sier Flåthen. Men han understreker samtidig at heller ikke Hydro og konsernsjef Eivind Reiten kan løpe fra sitt ansvar for industriutvikling i Norge.

LO er ikke ferdig med denne saken før det foreligger en investeringsbeslutning på Karmøy, lover LO-lederen.

Til tross for mørke økonomiske skyer på den internasjonale himmelen, er han likevel relativt optimistisk for framtida.

Vi ser tegn innenfor bygg- og anlegg som kan føre til noe økt ledighet. Men da er det jo ekstra positivt at statsminister Jens Stoltenberg har varslet mer penger til samferdsel. Og det er signaler som tyder på at forslaget til statsbudsjett for 2009 kommer til å bli mer ekspansivt enn tidigere budsjett fra den rødgrønne regjeringen.

Samtidig berømmer LO-lederen regjeringen for ikke å ha falt for fristelsen til åpne pengesekken uansvarlig.

Både som LO-leder og bestefar er det viktig for meg å vite at også barn og barnebarn er sikret fortsatt velferd, sier han.

Like fullt mener Roar Flåthen at den rødgrønne regjeringen har levert på en rekke viktige områder for fagbevegelsen og norske arbeidstakere. Noe de også har dokumentert gjennom et eget fagligpolitisk regnskap.

Men det betyr ikke at vi mangler utfordringer. Fattigdommen er ikke avskaffet. Det er store behov innenfor helse- og omsorg; vedlikehold av skoler og offentlige bygg. Vi trenger milliarder til samferdsel. Men vi må heller ikke glemme at mange av de resultatene som er levert kan reverseres av en borgerlig regjering. Det gjelder både sykelønn og arbeidsmiljølov. Vi vil få privatisering og konkurranseutsetting og økte forskjeller i samfunnet, frykter LO-lederen.

Jeg mener at regjeringen har vist troverdighet ut fra de løftene de kom med og de svarene de ga oss. Det gir dem også troverdighet i forhold til løfter for en ny fireårsperiode.

Hvor vidt de fagorganiserte deler LO-lederens oppfatning, vil først bli klart om et knapt år. Før den tid har LOs medlemmer alle muligheter til å si hva de mener og slik påvirke LOs krav til landets politiske partier.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2008
13:33
16.12.2013 06:46Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

Ole Palmstrøm

Nå starter arbeidet med tillitsreformen. Slik skal det skje

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

Jan-Erik Østlie

Klubbleder Stian frykter for jobb-framtida: 10 øres stigning i strømprisen, gir gigantregning for smelteverket

Før valget lovte Arbeiderpartiet å gjeninnføre feriepengetilleget på dagpenger, men det var utelatt da regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjett for neste år.

Før valget lovte Arbeiderpartiet å gjeninnføre feriepengetilleget på dagpenger, men det var utelatt da regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjett for neste år.

Colourbox

Feriepenger for dagpenger på bordet i budsjettforhandlingene


Flere saker