JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Papandreou kan falle

Ryktene om Giorgos Papandreous fremtid i statsministerstolen går høyt i Hellas.

Men Papandreou kommer ikke til å gå av, ifølge kilder ved statsministerens kontor.

Spekulasjonene går på at Papandreou vil bli presset til å trekke seg torsdag på grunn av planene om å legge EUs krisepakke ut for folkeavstemning. Kilder sier til BBC at det er ventet at Papandreou kommer til å tilby seg å gå av, men det motstrider kilder ved statsministerens kontor.

– Det foreligger ingen avskjedssøknad fra statsministeren. Han vil som planlagt tale i nasjonalforsamlingen senere torsdag, sier en kilde ifølge nyhetsbyrået AFP.

– LES OGSÅ: – Papandreou med farlig spill

Kilden sier også at regjeringen heller ikke har søkt avskjed.

Krisemøte

Den greske regjeringen satt torsdag ettermiddag samlet i krisemøte etter at flere medlemmer av regjeringspartiet PASOK gikk ut og truet med å stemme for et mistillitsforslag mot regjeringen.

30 folkevalgte, blant dem flere fra Papandreous eget parti, har skrevet et åpent brev med krav om at det dannes en samlingsregjering, holdes nyvalg, og at den planlagte folkeavstemningen om EUs krisepakke blir avlyst.

– LES OGSÅ: Gresk opposisjon krever nyvalg

Statsministeren har uansett trolig mistet flertallet før den planlagte tillitsvoteringen i nasjonalforsamlingen fredag. Etter krisemøtet torsdag går han rett til presidenten, melder den statlige TV-kanalen i landet. Det avviser imidlertid presidentens kontor.

– Det blir trolig ikke noe tillitsvotering, mener journalist Angeliki Boubouka i avisa Eleftherotipia.

– Det jobbes nå med en ny regjering, som kan være klar allerede de neste timene. Her skjer det ting minutt for minutt, sier hun.

Krever nyvalg

Den konservative opposisjonen i Hellas støtter opp om EUs krisepakke og krever nyvalg.

Antonis Samaras, som leder partiet Nytt demokrati, mener at statsminister Giorgos Papandreous regjering straks bør gå av.

– Jeg mener det bør dannes en midlertidig overgangsregjering med mandat til å holde valg, sier Samaras.

Nytt demokrati ville ifølge meningsmålinger sikret seg flest representer i nasjonalforsamlingen dersom det hadde blitt holdt valg nå.

Samlingsregjering

Det er flere representanter i nasjonalforsamlingen som tar til orde for en midlertidig samlingsregjering før et nyvalg.

– Statsminister Papandreou tilhører fortiden, sier Dimitris Lintzeris, som representerer regjeringspartiet PASOK. Han er ikke den eneste partifellen som nå går ut offentlig mot Papandreou.

Eva Kaili, også hun parlamentsmedlem for PASOK, sier at hun ikke vil støtte sin egen regjering i den kommende avstemningen.

Dermed har ikke Papandreou lenger et flertall i nasjonalforsamlingen, hans støtte hadde torsdag formiddag krympet til 150 av de 300 representantene.

Historisk erobring

– Hellas' plass i eurosonen er en historisk erobring gjort av det greske folk som det ikke kan stilles spørsmål ved. Dette kan ikke avgjøres av en folkeavstemning, understreker finansminister Evangelos Venizelos.

Ifølge journalist Boubouka er Venizelos en av kandidatene til ny statsminister. Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbank (ECB), er et annet navn.

Venizelos får støtte fra visefinansminister Pantelis Oikonomou, som i et intervju med fjernsynsstasjonen NET TV torsdag gikk hardt ut mot EU-lederne.

– Jeg er imot å holde folkeavstemning om euroen. Dette vil være fullstendig upassende, sier han og anklager EU-lederne for å legge utilbørlig press på Hellas.

– Vi har nå fått et ultimatum. Utlendinger blander seg opp i hva vi skal ta stilling til i folkeavstemningen, sier Oikonomou. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse