Hold Israel i stram lenke
– USA kan bidra til løsning i Gaza ved å holde Israel i stram lenke, men amerikanerne vil tydeligvis ikke holde bikkja i kobbel, sier Finn Erik Thoresen, styreleder i Norsk Folkehjelp. Han er også skuffet over at påtroppende president Barack Obama ikke vil engasjere seg.
– Det er et mareritt det som nå skjer i Gaza. En kan si at dette lille geografiske området er et fengsel, der israelske fangevoktere kontrollerer sektoren fra lufta, sjøen og på landjorda. Ingen slipper inn, ingen slipper ut. Over 1,3 millioner mennesker har ikke noe sted å flykte til, påpeker Finn Erik Thoresen, som har besøkt området 8-10 ganger i løpet av de over 30 årene han har engasjert seg i palestinernes sak.
– Da krigen kom til Norge i 1940 og det gikk rykter om at Oslo skulle bombes, kunne i hvert fall innbyggerne forlate byen. Den muligheten har ikke innbyggerne i Gaza.
Begrensede muligheter i Gaza
– Hva er situasjonen for Norsk Folkehjelps stedlige kontor i Gaza akkurat nå?
– Daglig leder av kontoret er hjemme på ferie og kan ikke vende tilbake. Israel bestemmer hvem som kan reise inn og ut. Da det også er vanskelig å få kontakt med kontoret på grunn av dårlig forbindelse, har vi ingen fullstendig oversikt over arbeidsmulighetene, men jeg antar at kontoret har begrensninger for hva som kan gjøres. Fra hovedkontorets side arbeides det nå for å sende ned et team for å omdanne kontoret i Gaza til en nødhjelpssentral for distribusjon av mat, medisiner og vann.
– Hva frykter du mest vil skje i løpet av de nærmeste dagene?
– Det vi fryktet var at Israel skulle trappe opp konflikten og sette inn bakkestyrker, noe som har skjedd. Den massive innsatsen har gått ut over sivilbefolkningen, som ikke har muligheter til å søke tilflukt, ingen steder å gjemme seg. De er nødt til å bli i et område som måler 40 x 2 km. Ut fra dette området har Israel etablert 450 sjekk-punkter slik at landet kan kontrollere trafikken ut og inn. Nåværende areal utgjør 11 prosent av det FN en gang vedtok skulle være Palestina. Hele situasjonen fortoner seg uvirkelig, men er reell nok for palestinerne i Gaza.
Klasebomber neste?
– Hva tror du blir Israels neste steg?
– Det vi nå er engstelige for er at Israel tar klasebomber i bruk. Selv om Israel er blant de få landene som ikke har undertegnet konvensjonen om forbud mot bruk av denne våpentypen, gir det ingen rett til å benytte slike. Hvis det likevel skulle skje, er dette helt uakseptabelt i likhet med den øvrige militære virksomheten som Israel nå driver i Gaza.
– Legger du all skyld for konflikten på Israel?
– Det er Israel som er den sterke part i en konflikt, som har vart siden staten Israel ble opprettet. Dessverre er det lite verdenssamfunnet har gjort for å løse konfliktene i området. Det eneste som har skjedd er at hatet har økt. Fortsatt klandres besteforeldre for at de lot seg fordrive i 1948 fremfor å ta kampen opp og dø på trappa til eget hus.
Besøk i flyktningleirer
– Selv har jeg fulgt den mer direkte fra 1977 da jeg besøkte PLO i Beirut første gangen. Da var jeg sammen med Erik Fosse, den ene av to norske leger som arbeider ved det største sjukehuset i Gaza akkurat nå. Andre deltakere på turen var Svein Christiansen i Jern og Metall og Annar Lillemæhlum som var knyttet til Posten. Vi besøkte den gangen flere flyktningleirer, og flere besøk fulgte, også rett etter det første anslaget mot Shatilla og Sabra. Da så vi barns tegninger i svart og rødt av mennesker som revnet etter å ha vært spent mellom israelske stridsvogner. Etter disse besøkene har jeg vært flere ganger i palestinske områder og knyttet mange kontakter.
– Hvordan er Norsk Folkehjelps forhold til Hamas?
– Verden krevde frie valg – og folket valgte Hamas. Hamas er en folkelig bevegelse, som oppnådde flertall i befolkningen fordi den drev utstrakt sosialt arbeid med medisinske tjenester og utdeling av klær. Så har vi sider av virksomheten til Hamas som vi misliker i aller høyeste grad, og grupper i Hamas nærmest hater oss i Norsk Folkehjelp fordi vi lar gutter og jenter oppholde seg i samme rom når vi arrangerer tiltak for ungdom.
Jeg tror det er viktig å få fram alle nyansene når en skal diskutere situasjonen i Midt-Østen, sier Finn Erik Thoresen.
Mest lest
SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.
Knut Viggen
Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Hittil har Vy hatt ansvaret for all trafikk med lokal- og regionstog på Østlandet. Nå kan Flytoget få ansvaret for halvparten av dem.
Flytoget
Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet. Flere tusen ansatte kan bli berørt
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi
Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer
Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes
– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå
STREIKER: Her tillitsvalgte Thomas Eggan (med sixpence) og Jan Haugen (t.h) sammen med streikevakter utenfor Elkem Thamshavn i Orkanger.
Egil Brandsøy/Industri Energi