JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha opplysningsplikt om lønn

Regjeringen vil legge frem et forslag om å pålegge arbeidsgivere plikt til å opplyse om lønn ved mistanke om lønnsdiskriminering.

christina.halvorsen@anb.no

Det går frem av regjeringens nye handlingsplan for likestilling mellom kjønnene, som likestillingsminister Audun Lysbakken presenterer tirsdag.

Der er ni hovedmål listet opp for å fremme likestilling mellom kjønnene. Blant de ni målene er likere fordeling av økonomiske ressurser og makt.

– Les også: Vil stramme inn gjeldsordning

For fremdeles har kvinner lavere inntekt enn menn, påpeker Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) i planen. Årsaken er at kvinner har kortere arbeidstid, at kvinner er noe mindre yrkesaktive enn menn og at kvinner i gjennomsnitt har lavere timelønn. De fleste minstepensjonistene er kvinner. I tillegg fremstår eierskap og forvaltning av større kapitalverdier som et mannlig domene, påpeker departementet.

Lønnsstatistikk og opplysningsplikt

For at lønnsgapet skal bli mindre er det nødvendig med tiltak både innen lønnsdannelsen, i familiepolitikken og i arbeidslivet, mener departementet. Nå legger BLD frem seks konkrete tiltak under paraplyen «likere fordeling av ressurser og makt». Tiltakene er følgende:

– Regjeringen vil legge frem forslag om at det skal utarbeides lønnsstatistikk fordelt på kjønn og stillingsgrupper på virksomhetsnivå

– Regjeringen vil legge frem forslag om å pålegge arbeidsgiver en plikt til å opplyse om lønn ved mistanke om lønnsdiskriminering

– Evalueringen av regjeringens handlingsplan «Meir entreprenørskap blant kvinner» var ferdig i juni i år. Med utgangspunkt i rapporten vil regjeringen vurdere endringer i tiltakene for å nå målet om 40 prosent kvinner blant nye etablerere innen 2013.

– Regjeringen vil gjennomføre regelmessige analyser av hvilke faktorer som har betydning for lønnsforskjellene mellom kvinner og menn

– Regjeringen vil fremskaffe regelmessig informasjon og statistikk over fordelingen av økonomiske ressurser mellom kvinner og menn.

– Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) vil på oppdrag fra BLD kartlegge kvinners og menns rolle i forvaltningen av familiens økonomi.

Første gang på tjue år

Det er første gang på tjue år at regjeringen legger frem en handlingsplan for likestilling som gjelder på alle samfunnsområder.

– Vi skal være stolte over det vi har oppnådd, men alle mål er ikke nådd. På tross av at likelønnsspørsmålet har stått på den politiske agendaen siden 1950-tallet har vi fremdeles ikke oppnådd lik lønn for arbeid av lik verdi. Arbeidslivet er svært kjønnsdelt, og mange kvinner arbeider deltid. Det trengs grep for at innvandrerkvinner i større grad inkluderes i arbeidslivet. Fortsatt er det mor som tar ut brorparten av foreldrepermisjonen. Makt og ressurser er ikke jevnt fordelt mellom kvinner og menn, verken i økonomisk eller politisk forstand, påpeker likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

– Likestilling lønner seg. Likestillingspolitikken i Norge handler også om å legge til rette for å øse av alles ressurser, sa statsråden da han presenterte planen.

– Jeg håper denne handlingsplanen vil bidra til fornyet engasjement og en bred forståelse for likestillingens betydning for videreutvikling av velferdssamfunnet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse