JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Plattformen mangler svar

Ekspert på arbeidsrett mener regjeringsplattformen til Erna Solberg er svært uklar i arbeidsrettslige spørsmål.

helge.birkelund@anb.no

– For å se på konsekvensene av regjeringsplattformen, gir de ulike partiprogrammene et bedre bilde enn selve plattformen, mener senioradvokat Ole André Oftebro i advokatfirmaet Kluge.

På nettjenesten origo.no har han og kollega Ove A. Vanebo en tjeneste hvor de svarer på arbeidsrettslige spørsmål. Behovet er stort. De mottar et stort antall henvendelser ukentlig, men tar gjerne imot flere.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere henvender seg i spørsmål hvor de er i tvil om arbeidsrettslige spørsmål.

– Spørsmål om dine arbeidsforhold? Spør advokatfiramet Kluge her!

Advokaten har gått gjennom den nylig fremlagte regjeringsplattformen. Men til hjelp for å tolke plattformen måtte Oftebro se den i sammenheng med de fire borgerlige partienes programmer.

– Mye tyder på at det holder å legge tre av partienes programmer til grunn. Venstre er så liberale i arbeidsrettslige spørsmål at de vil sikre Høyre og Fremskrittspartiet flertallet i mange spørsmål, tror advokaten.

Et av de klare punktene de har funnet, er at grensen for hvor lenge du kan være i jobb vil øke fra dagens grense på 70 år, til 75 år.

Sannsynligvis vil det bli åpnet for adgang til midlertidige ansettelser i en større grad enn i dag. Og fedrekvoten er allerede varslet å kuttes fra 14 til 10 uker.

– Les også: – Sanner blir minister

Men så kommer de uklare punktene.

Oftebro tror IA-avtalen vil bli endret, men det er uklart hva de borgerlige partiene ønsker å endre.

– På dette spørsmålet er plattformen veldig vag i formuleringene, mener Oftebro.

Det samme gjelder spørsmålet om gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Trolig vil det bli adgang til å øke dagens grense fra ni timer i døgnet og 48 timer i løpet av syv dager. Konsekvensen vil være en åpning for mer intensivt arbeid i perioder, som kompenseres med senere arbeidsfri, uten at det utløser krav om overtidsbetaling.

Reglene for arbeidstid vil bli endret, i forhold til sammenhengende fri i arbeid på søndager.

Det vil ikke bli kutt i sykelønnen, men ifølge regjeringsplattformen er det uklart hvordan man skal gjennomføre innføringene av normerte sykelønnsperioder og innsnevringen av fastlegenes sykemeldingsadgang.

– Fastleger skal ikke ha adgang til å sykemelde i mer enn seks måneder. Men hva som skal skje i etterkant av de seks månedene, er uklart. Skal en annen lege gi en slags second opinion, skal en egen trygdelege inn i bildet, eller hva er tenkt? Det er vanskelig å lese gjennom regjeringsplattformen og partiprogrammene, sier Ole André Oftebro.

Regjeringsplattformen gir uttrykk for at flere som i dag er på trygd samt funksjonshemmede skal i arbeid.

– Her er det veldig mye uklart. Det er ingen konkrete signaler på hvordan eller i hvor stor utstrekning dette skal skje, mener Oftebro. (ANB)

Annonse
Annonse