JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Se til Sandefjord

– Hvorfor gå bort fra en ordning som fungerer, både for innsatte og ansatte, spør fengselsbetjent Gunn Mari Ophus i Sandefjord fengsel. Hun og resten av kollegene vil fortsette med 12-timersvakter.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Sandefjord fengsel var blant anstaltene som i mai fikk dispensasjon om 12-timersvakter ut 2012.

I Sandefjord går de elleve betjentene i turnus, i to skift om dagen med 12-timersvakter hele uka. I kjernetiden mellom 12-20 mandag til torsdag er tre betjenter på vakt.

Betjentene i Sandefjord håper at ordningen med 12-timersvakter får fortsette, også fra 2013.

Unngår 14-timersvakter

– Med 2-skiftsturnus har vi unngått doble vakter på 14-16 timer, som er og har vært vanlig i andre anstalter, sier Gunn Mari Ophus.

Fengselsbetjenter i flere andre fengsler kjemper for å beholde ordningen med bytte av doble vakter på opp til 16 timer.

– Når det ikke lenger er lov, må de finne alternativer som også gir fleksibilitet. Se hit til Sandefjord og prøv vår turnus, sier hun.

Tilfredse arbeidstakere

– Alle her er veldig tilfreds med 12-timersvakter. Det er slik alle vi ansatte, verneombud, tillitsvalgte og fengselslederen ønsker å ha det. Vi må ta vare på oss selv. Her i Sandefjord blir folk til de pensjoneres, sier Gunn Mari Ophus.

– Turnus med to skift gir lange vakter og lange friperioder. Vi får hentet oss inn igjen, sier Trond Martinsen, fengselsbetjent og verneombud.

Det er 2-3 prosent sykefravær ved Sandefjord fengsel. Landsgjennomsnittet er over 7 prosent.

– De som legger føringene for arbeidstiden burde høre på oss arbeidstakere, mener Gunn Mari Ophus.

Rolig atmosfære

– 12-timersvakter gir kontinuitet i tjenesten, og en roligere atmosfære, sier Oskar Wroldsen, fengselsbetjent og ansvarlig for tjenesteoppsett.

– I Sandefjord fengsel er det svært lav risiko for vold, påpeker de. Betjentene mener at lange vakter er voldsforebyggende fordi betjentene blir godt kjent med de innsatte. – Her deltar alle betjenter i alle faser og sammenhenger. Det er vår styrke. Vi blir kjent med hver enkelt innsatt. Her blir ingen låst inne på sine rom, sier Oskar Wroldsen.

– Det at betjentene er med hele dagen, fra tidlig om morgenen til langt på kveld, gir høy grad av forutsigbarhet for de innsatte. Da kan vi følge opp avtaler som blir gjort om morgenen, planlegge aktiviteter for ettermiddag og kveld. Lange vakter gir mindre rom for misforståelser og manipulasjon fordi vi ikke har vaktskifte midt på dagen slik vi ville hatt med tre skift, sier han.

Forsøkte tre skift

I 2009 innførte Sandefjord fengsel tre skift. Betjentene forteller at det førte til at mange framstillinger ikke ble unnagjort, og betjentene måtte avløse hverandre hos de ulike instanser.

– Det fungerte dårlig. Bemanningen ble heller ikke økt, sier Trond Martinsen.

– Kanskje det ville ha vært bedre med 8-timersvakter og tre skift hele uka, sier Oskar Wroldsen.

– Men hvis tre skift skulle innføres for hele uka, måtte vi få ansatt to betjenter til i turnus.

Da ville vi måttet jobbe nesten annenhver helg, sier Trond Martinsen.

Det er det få fengselsbetjenter som har veldig lyst til.

50 anstalter søkte i år om å få gå 12-timersvakter.

I mai sa LO Stat og Staten ja, og ga fritak fra arbeidsmiljøloven og særavtalen om arbeidstid ut 2012.

LO Stat begrunner tilsagnet med at grunnbemanningen i Kriminalomsorgen er for lav.

Annonse

Flere saker

Annonse

50 anstalter søkte i år om å få gå 12-timersvakter.

I mai sa LO Stat og Staten ja, og ga fritak fra arbeidsmiljøloven og særavtalen om arbeidstid ut 2012.

LO Stat begrunner tilsagnet med at grunnbemanningen i Kriminalomsorgen er for lav.