Johnsen advarer den nye Solberg-regjeringen
Et land som har mye penger, må ha politikere som evner å sette grenser for seg selv, mener Sigbjørn Johnsen. Vi følger «budsjettdagen» direkte!
Det er ikke mulig å bokføre seg vekk fra utgiftene, er avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsens siste hilsen til den kommende regjeringen.
Verken påtroppende statsminister Erna Solberg (H) eller Frp-leder Siv Jensen ville mandag formiddag si noe om hvilke endringer de vil gjøre i statsbudsjettet som Johnsen la fram.
– Det høres ut som et budsjett hvor det er brukt mange penger, selv om andelen oljepenger er gått ned, er den knappe kommentaren påtroppende statsminister Erna Solberg (H) gir til forslaget til statsbudsjett.
Frp-lederen og en av favorittene til å overta i Finansdepartementet, Siv Jensen, varsler at hun bil gå nøye gjennom budsjettet.
– Jeg er sikker på at vi vil finne ting vi er enige i og ting vi er uenige i, sier Siv Jensen.
<iframe src='http://embed.scribblelive.com/Embed/v5.aspx?Id=240342&ThemeId=9990' width='435' height='300' frameborder='0' style='border: 1px solid #000'></iframe>
Den avtroppende regjeringen legger opp til å bruke 135 milliarder oljekroner neste år. Det er 10 milliarder mer enn i år, men likevel 54 milliarder mindre enn det handlingsregelen tillater.
Det utgjør en pengebruk på 2,9 prosent av oljefondets verdi. Statsbudsjettets utgifter utenom oljen er totalt på 1.084 milliarder kroner. Finansministeren brukte sin siste finanstale til å advare den kommende regjeringen.
– Selv ikke vi har «råd til alt» hver gang nye krav, problemer og utfordringer blir brakt på bane. Alle regninger må betales, enten i dag eller i årene som kommer. Derfor må vi være åpne om hvor mye penger vi bruker. Det er ikke mulig å bokføre seg vekk fra utgiftene. Vi må ha mot og evne til å prioritere det som er viktigst innenfor ansvarlige budsjettrammer, sa Johnsen med klar adresse til de blåblå.
Han la vekt på at budsjettet for 2014 ikke må gjøre det enda vanskeligere for konkurranseutsatte virksomheter og mener at budsjettforslaget er godt tilpasset en situasjon der kapasitetsutnyttelsen er nær det normale, men der næringslivets kostnader og husholdningenes gjeld er kommet opp på et høyt nivå.
– Les også: Slik vil de endre arbeidsdagen din
Den avtroppende finansministeren viser til at produksjon og sysselsetting i fastlandsøkonomien har tatt seg godt opp i Norge etter finanskrisen.
– Det er nå sysselsatt 85.000 flere personer enn ved toppunktet før finanskrisen, sier Johnsen.
Han anslår at veksten i fastlandsøkonomien i år blir litt under gjennomsnittet for de siste 40 årene og litt over snittet neste år.
– Ledigheten er lav, både sammenlignet med andre land og med historiske tall for Norge, sier Johnsen.
Han anslår at budsjettforslaget vil virke omtrent nøytralt på produksjon og sysselsetting.
– Les også: – Frp får landbruksministeren
Flyreisene kan bli dyrere fra neste år, da regjeringen vil øke CO2-avgiften med 110 kroner per tonn, til 330 kroner. I tillegg varsles en omlegging til mer bruk av grønne avgifter for biler, gjennom mindre avgift på motorkraft og mer avgift på utslipp.
Som ventet foreslår regjeringen i statsbudsjettet å øke bunnfradraget for både arveavgift og formuesskatt til 1 million kroner. Dette vil redusere tallet på dem som må betale arveavgift med 65 prosent. Med økt bunnfradrag kommer bare 14 prosent til å måtte betale formuesskatt.
– Les også: Kongelig lønnshopp
Den avtroppende regjeringen legger opp til at kommunene skal få en reell inntektsvekst på 7,7 milliarder kroner i 2014, hvorav 5,2 milliarder kroner er økte frie inntekter.
– Dette skal sikre fortsatt vekst i de kommunale tjenestene, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).
– Les også: Strengere krav til bankene
Tradisjonen tro møtte statsråden pressen på trappen hjemme før han tok veien til Stortinget for å legge fram det siste rødgrønne budsjettet.
– Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid og velferd, sa Johnsen i morgenmørket utenfor boligen på Gimle i Oslo.
Det kom mange spørsmål om bruk av oljepenger i budsjettet og hvorvidt det blir satt ny rekord. Dette ville han ikke svare direkte på, men antydet at etter hvert som oljefondet vokser, er det rom for å ta ut mer penger til budsjettet.
– Det er et ansvarlig budsjett, sier finansministeren, og legger til at oljepengebruken ligger der den bør.
Det ble også tid til et par kommentarer om Johnsens høyst private budsjettradisjoner: Hatten og diktet.
– Så dere har lagt merke til hatten, ler finansministeren når hodeplagget påpekes.
– Les også: Ti milliarder til jernbane
– Dette er en Stetson, det er et anerkjent og godt hattemerke. Det er en bra hatt og en høsthatt, for den er jo mørk i fargen. Jeg har en del hatter. Det er et praktisk plagg, som jeg kan anbefale, særlig på høsten. (ANB-NTB)
Statens samlede utgifter neste år er beregnet til 1.114 milliarder kroner
Statens samlede inntekter er beregnet til 1.295 milliarder kroner
Statens inntekter fra olje- og gassvirksomheten er anslått til 344 milliarder kroner neste år
Uten oljeinntektene har budsjettet et underskudd på vel 133 milliarder kroner
Foruten oljeinntektene er de største inntektene arbeidsgiveravgift, trygdeavgift, merverdiavgift og skatt på formue og inntekt. Disse inntektene utgjør 88 prosent av statsbudsjettets inntekter
De største utgiftene er ytelser fra folketrygden, overføring til kommuner og fylkeskommuner, lønns- og driftsutgifter i staten og tilskudd til helseforetakene og universiteter og høyskoler
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet