JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehjem på anbud uten kommunestyrevedtak

Med Fremskrittspartiet ved roret er Klæbu sykehjem på full fart mot konkurranseutsetting. Men det er tvilsomt om saken har ryggdekning i kommunestyret. De ansatte var heller ikke tatt med på råd, og Fagforbundet har nå tråkket på bremsen. Om prosessen kan stanses er likevel usikkert.

Ved behandlingen av økonomiplanen for perioden 2009-2012 vedtok Klæbu kommunestyre følgende: «Konkurranseutsetting av driften ved sykehjemmet, hjemmetjenesten og hjemmesykepleien skal utredes i løpet av 2009...».

Vid tolking

Men hva betyr det å utrede?

- Vi tolket det som dette var opptakten til en vanlig saksgang med drøftinger med de ansatte, forteller hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Klæbu, Ingvar Sund.

Men andre tolket «utrede» atskillig videre: Klæbus utvalg for tjenesteyting nedsatte umiddelbart en arbeidsgruppe med oppdrag å lage konkurransegrunnlag for anbudsutsetting. Leder i arbeidsgruppa var Peter M. Høvik fra Fremskrittspartiet.

Men kommunens ansatte var ikke informert, og det var heller ikke organisasjonene.

Horribel saksgang

- Vi klaget på saksgangen, og ble innkalt for å bli informert, sier Fagforbundets Ingar Sund, som langt fra er fornøyd med det.

- Om saksgangen er riktig, har vi ingen problemer med å være lojale mot et kommunestyrevedtak. Men i denne saken har det ikke gått riktig for seg. Dette er en sak som krever drøfting.

-Framgangsmåten er helt horribel, sier Sund.

I tillegg mener han at mange av kommunens folkevalgte ikke var innforstått med konsekvensene da de vedtok kommunens langtidsplan.

Rådmann på sidelinja

Rådmann Ruth Astrid Mule toer sine hender:

- Dette er ikke en sak for rådmannen. Dette er en politisk greie som de folkevalgte må ordne opp i sjøl.

- Det er opp til de folkevalgte å definere hvordan vedtaket skal forstås. Og det er ikke uenighet om at man skal innhente anbud på sykehjemmet.

Min rolle i dette er kun å oppmuntre sykehjemmet til å levere inn anbud. Det er en ordre jeg har fått fra hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, og den akter jeg å følge, sier Mule.

Sendes i retur?

Ryktebørsen surrer nå i hele Klæbu, og mange er bekymret for at anbudskarusellen snurrer så raskt at verken folk flest eller de folkevalgte klarer å henge på.

- Utvalget har gjort en vel drøy tolking av kommunestyrevedtaket, sier kommunestyrerepresentant og leder i Arbeiderpartiet, Kai Nordseth. I kommunestyremøte 25. juni reiste han en interpellasjon der det blant annet heter: «Det uttrykkes nå bekymring fra flere hold over at anbudsrunden kan være umiddelbart forestående uten nødvendig kvalitetssikring overfor både brukere, pårørende, ansatte og ikke minst en forventet avklaring i folkevalgte organ.»

Nordseth er foreløpig beroliget av senterpartiordfører Jarle Martin Gundersens svar, selv om han der ikke gir noe bindende svar på hvordan den videre prosess skal gå.

"Videre prosess ... vil bli avklart under rådmannens arbeid med å forberede saken for Utvalg for tjenesteyting" skriver ordføreren i sitt svar.

- Jeg tror interpellasjonen kom overraskende på, og jeg tror saken er så tung at den kan bli sendt tilbake til kommunestyret. Dette blir avgjort på første møte etter ferien, sier Nordseth.

Men nå må Fremskrittspartiet følge spillereglene, legger han til.

Leder for arbeidsgruppa som jobber med anbrudsgrunnlaget, Peter M. Høvik (Frp.) var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag ettermiddag.

Annonse
Annonse