JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går for nytt solidaritetsalternativ

Lederen for LO Stat er villig til å akseptere et moderat lønnsoppgjør neste år, men forlanger at staten gjør mer for å skaffe innvandrere og funksjonshemmede arbeid.

Både LO-leder Roar Flåthen og Fellesforbundets Arve Bakke har i løpet av høsten luftet tanken om et nytt solidaritetsalternativ á la 1990-årene. Den gangen var moderate lønnsoppgjør en viktig ingrediens i en økonomisk politikk som fikk bukt med høy inflasjon og massearbeidsløshet.

Blir med på dugnad

Nå varsler lederen for LO Stat, Tone Rønoldtangen, at også hun er åpen for å prøve en slik løsning på nytt.

– Hvis det blir et veldig moderat oppgjør på grunn av situasjonen i konkurranseutsatt sektor, så kan vi ta den dugnaden. Men da krever vi at staten bruker noen av de pengene den ikke vil gi oss i lønnsøkning på å få flere av dem som vil jobbe, ut i jobb, sier Rønoldtangen til NTB.

Regjeringen må gjøre mer

Først og fremst er hun opptatt av at regjeringen må gjøre mer for å skaffe innvandrere og funksjonshemmede jobber.

Rønoldtangen peker blant annet på at offentlig sektor kan pålegges å opprette nye stillinger mot å få lønnstilskudd fra staten, men hun mener også at det kan gis mer til privat sektor gjennom Nav-systemet for å stimulere til ansettelser av folk som ikke kan yte hundre prosent på arbeidsplassen og innvandrere som blir holdt utenfor.

– I lønnsoppgjøret kan jeg selvfølgelig bare snakke for statens del. Men jeg vil ha klare forpliktelser og permanente ordninger. Jeg nekter å tro at det vil ha noen negativ effekt på norsk økonomi hvis det brukes litt mer penger på disse områdene, sier LO Stat-lederen.

Johnsen maner til moderasjon

Også finansminister Sigbjørn Johnsen appellerte om et moderat lønnsoppgjør da han deltok i finansdebatten i Stortinget i formiddag.

– Vi trenger et solidarisk lønnsoppgjør for å hindre at arbeidsplasser i eksportindustrien legges ned, sa Johnsen.

Finansministeren understreket at et solidarisk lønnsoppgjør ikke bare må gjelde dem som er omfattet av de kollektive avtalene.

– Det må gjelde alle, også dem i frie yrker og med lederlønninger. Alle har et ansvar for konkurranseevnen, sa Johnsen.

I sitt budsjettforslag legger regjeringen opp til en lønnsøkning på 4 prosent neste år.

Annonse
Annonse