Ap-opprør mot EU-direktiv
Stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (Ap) prøver å få partiet til å stoppe et nytt og omstridt direktiv fra EU. Slaget står onsdag.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Jeg vil anbefale vår stortingsgruppe å utsette behandlingen av EUs vikarbyrådirektiv. Det har kommet mange innvendinger, ikke minst fra LO-forbundene, og bekymringene kommer fra dem som virkelig vet hvilke virkninger direktivet vil få, sier Aps Thor Erik Forsberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Vi bør sende ut direktivet, inkludert en solid tilleggspakke som tar hensyn til de mange bekymringene, på en ny høring. Vi trenger mer tid på å finne ut hva direktivet egentlig innebærer. Hvis stortingsgruppa likevel ønsker å ta stilling til direktivet på onsdag, er min klare anbefaling at vi bruker reservasjonsretten og sier nei, sier Ap-representanten.
– Les også: Jens pusser på EU-direktiv
Forsberg frykter en svekket fagbevegelse, færre faste ansettelser, dårligere pensjonsrettigheter og større lønnsforskjeller med direktivet.
Sagaen om innføringen av EUs vikarbyrådirektiv når sitt foreløpige klimaks når Arbeiderpartiets stortingsgruppe onsdag skal si sin mening. Blir det et ja her, vil direktivet etter alt å dømme være gjeldende i Norge i løpet av kort tid. Motstanden har vært massiv fra fagbevegelsen det siste året. Det mektige Fellesforbundets landsmøte sa klart nei til direktivet i oktober. Det kanskje enda mektigere Fagforbundets leder Jan Davidsen konkluderte da overfor ANB med at dette måtte få konsekvenser for LOs syn. Det har ikke skjedd. Høringsuttalelsen fra LO for nøyaktig ett år tilbake, et ja til direktivet, med en del ekstra krav, ligger fast. Også Arbeiderpartiet oppfatter det slik, selv om store deler av fagbevegelsen har snudd i år.
– Les også: Direktivstrid i regjeringen
– Min anbefaling er at vi sier ja til vikarbyrådirektivet. Likebehandlingsprinsippet i direktivet er viktig, og våre fremste juridiske eksperter slår fast at arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie står seg, sier Aps Anette Trettebergstuen til ANB.
Statsminister Jens Stoltenbergs besøk på LO Stats kartellkonferanse i forrige uke, der han blant annet sa at fagbevegelsens bekymringer ville bli lyttet til, fikk mange til å tro at det lå an til en ny høringsrunde. Det blir imidlertid ingen ny høring om selve direktivet. Det som skal ut på høring, er en slags vikarpakke, der noen av fagbevegelsens innvendinger er tatt med. Dermed er det en mulighet for at direktivet kan vedtas i god tid før jul, og bare noen dager etter EUs frist, som er 5. desember.
– Les også: Massivt nei til direktiv
– Om regjeringen går inn for å innlemme direktivet vil vi i tillegg fremme en pakke med tiltak for å sikre gjennomføringen av direktivet og for å oppnå økt kontroll med vikarbransjen, oppklarer Anette Trettebergstuen. Hun sier at en tiltakshøring bør komme raskt, slik at Stortinget kan vedta lovforslag i vårsesjonen.
Partikollega Thor Erik Forsberg mener at man uavhengig av direktivet må innføre likebehandlingsprinsipp for fast ansatte og vikarer, styrke pensjonsrettighetene til vikarer, og styrke håndhevelsen av dagens lovverk mot ulovlige midlertidig ansettelser.
Forsberg mener dessuten det er åpenbart at LOs høringsuttalelse har gått ut på dato.
– Sekretariatet i LO må behandle dette på nytt og LO-leder Roar Flåthen bør gi klar beskjed til regjeringen om at direktivet vil få dramatiske konsekvenser, og ikke minst at det må bli en ny høringsrunde slik at LOs syn kommer fram, sier Forsberg, som selv er medlem i Fellesforbundet. (ANB)
EUs vikarbyrådirektiv slår først og fremst fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som om de var fast ansatt i bedriften. Mange steder i Europa, spesielt der arbeidsforholdene og reguleringen av vikarbruken ikke er av samme karakter som her i landet, ser man på dette likebehandlingsprinsippet som en seier.
Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere.
Kritikerne i mange LO-forbund mener direktivet vil bety økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, samt en svekkelse av både ansettelsesvernet og retten til faste ansettelser. (ANB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat