JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen under sterkt press

LO-leder Roar Flåthen er under sterkt press fra sine egne i den betente direktivstriden som herjer LO.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Tirsdag kunne Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) melde at Arbeiderpartiets stortingsgruppe skal si sin mening om EUs vikarbyrådirektiv allerede onsdag. Det blir altså ingen ny høringsrunde om direktivet, som mange i LO hadde håpet på. I stedet vil det komme en vikartiltakspakke, der noen av fagbevegelsens mange bekymringer tas med, som skal ut på høring. I Ap forholder man seg til LOs ett år gamle høringsuttalelse om selve direktivet, og den gangen ble det et ja fra LO, riktignok med en rekke krav til regjeringen. Men det er på det rene at store deler av LO har snudd i løpet av året som har gått. Blant annet ble det et massivt krav om veto mot direktivet fra Fellesforbundets landmøte i oktober. Fra Roar Flåthens egne kommer nå kravet om at LOs sekretariat snarest må sette seg ned og videreformidle til Arbeiderpartiet og regjeringen at LO har snudd, og at direktivet enten utsettes eller at Norge sier nei til det.

Flåthen sier at han avventer hva regjeringen kommer fram til.

– Det er en prioritert oppgave for LO å styrke kontrollen med og begrense bruken av vikarbyråer, og vi følger opp sekretariatets høringsuttalelse angående vikarbyrådirektivet overfor regjeringen. Høringsuttalelsen inneholder de samme bekymringer for situasjonen og den samme skepsisen til vikarbyrådirektivet som på Fellesforbundets landsmøte, og stiller en rekke krav til regjeringen. Nå avventer vi tilbakemelding fra regjeringen. Når svarene foreligger, vil sekretariatet behandle saken, sier LO-lederen i en e-post til ANB tirsdag ettermiddag.

– Må skje nå

Nestleder i Handel og Kontor, Bjørn Mietinen, slår fast at stemningen har snudd det siste året.

– Vi er veldig kritisk til vikarbyrådirektivet. En innføring av direktivet vil skape et enda større press på blant annet regelen om faste ansettelser. Vi ber om at LO tar en ny behandling, og det må skje nå, sier Mietinen til ANB.

– Verden har endret seg mye siden i fjor. Fellesforbundet er blant dem som har krevd veto siden den gang. Jeg ønsker å bruke reservasjonsretten, og tilbakemeldingene fra våre medlemmer går i samme retning, sier Mietinen, som mener den varslede vikartiltakspakken høres ut som et forsøk på å «sukre pillen».

– Og hva inneholder sukkeret, spør han seg.

– Det hardeste angrep

– Roar Flåthen må gjøre det klart at LO krever veto mot EUs vikarbyrådirektiv før behandlingen i Aps stortingsgruppe onsdag, skriver lederen i LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot på Frifagbevegelse.no.

– Etter Fellesforbundets landsmøte er det et klart flertall for veto mot EUs vikarbyrådirektiv i alle LOs organer. Men sekretariatet har unnlatt å fatte et nytt vedtak. Roar Flåthen har ikke et eneste sted gjort det offentlig klart at LO krever veto. Derfor kan Ap-ledelsen i morgendagens avgjørende stortingsbehandling i stortingsgruppen si at deres forslag er i tråd med LOs offisielle syn slik det kommer fram i LOs høringsuttalelse fra januar 2011. Slik også Senterpartiet gjorde på sitt landsstyremøte. Derfor må LOs ledelse på banen nå og gjøre det helt klart at LO er for at Norge reserverer seg mot EUs vikarbyrådirektiv og at direktivet må ut på ny høring. Det må skje før dette behandles i Aps stortingsgruppe. Unnlater ledelsen det er de medansvarlig for det hardeste angrep på faste ansettelser i fagbevegelsens historie, raser Byrkjeflot.

Utfallet ikke gitt

Utfallet i stortingsgruppen er imidlertid ikke gitt, selv om mange spår et ja til direktivet der.

– Jeg vil anbefale vår stortingsgruppe å utsette behandlingen av EUs vikarbyrådirektiv. Det har kommet mange innvendinger, ikke minst fra LO-forbundene, og bekymringene kommer fra dem som virkelig vet hvilke virkninger direktivet vil få, sier Aps Thor Erik Forsberg til ANB.

– Vi bør sende ut direktivet, inkludert en solid tilleggspakke som tar hensyn til de mange bekymringene, på en ny høring. Vi trenger mer tid på å finne ut hva direktivet egentlig innebærer. Hvis stortingsgruppen likevel ønsker å ta stilling til direktivet på onsdag, er min klare anbefaling at vi bruker reservasjonsretten og sier nei, sier Ap-representanten.

– Modig og viktig

– Det er modig og viktig at Forsberg målbærer den store bekymring og realiteten som finnes på tusenvis av arbeidsplasser landet rundt. Denne bekymringen finnes hos flere i Arbeiderpartiet og hos flertallet i fagbevegelsen, særlig på grasrota, sier SVs Karin Andersen til ANB.

– Muligheten til fast arbeid vil svekkes hvis direktivet tvinger oss til å åpne enda mer for vikarer og bemanningsbyråer. Da svekkes fundamentet for arbeidslinjen og hele fagbevegelsens politikk og innflytelse, mener Andersen, som er nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Hun minner om at den tunge delen av LO har sagt nei til vikarbyrådirektivet.

– Nå forventer jeg at også Jan Davidsen i Fagforbundet og Arve Bakke i Fellesforbundet kommer på banen mens det ennå er tid og legger all sin tyngde inn i kampen for arbeidsfolks rettigheter, sier Andersen.

– Ett skritt lenger

Leder Hans O. Felix i EL & IT-Forbundet setter pris på at det finnes personer som tar til motmæle mot direktivet i Ap.

– Da er saken kommet ett skritt lenger. Det er ingen tvil om at det nå er flertall i LO mot direktivet, og hvis LOs sekretariat hadde satt seg ned på nytt, hadde resultatet blitt å anbefale å bruke reservasjonsretten, sier Felix til ANB.

Fellesforbundets leder Arve Bakke ønsker ikke å kommentere saken. Fagforbundets Jan Davidsen har ikke vært tilgjengelig tirsdag. (ANB)

EUs vikarbyrådirektiv slår først og fremst fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som om de var fast ansatt i bedriften. Mange steder i Europa, spesielt der arbeidsforholdene og reguleringen av vikarbruken ikke er av samme karakter som her i landet, ser man på dette likebehandlingsprinsippet som en seier.

Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere.

Kritikerne i mange LO-forbund mener direktivet vil bety økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, samt en svekkelse av både ansettelsesvernet og retten til faste ansettelser. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse

EUs vikarbyrådirektiv slår først og fremst fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som om de var fast ansatt i bedriften. Mange steder i Europa, spesielt der arbeidsforholdene og reguleringen av vikarbruken ikke er av samme karakter som her i landet, ser man på dette likebehandlingsprinsippet som en seier.

Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere.

Kritikerne i mange LO-forbund mener direktivet vil bety økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, samt en svekkelse av både ansettelsesvernet og retten til faste ansettelser. (ANB)