JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Terrordebatten må fortsette

Den psykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik må ikke sette bom for debatten om politisk ekstremisme.

Det mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Det er viktig å argumentere mot holdningene som han gir uttrykk for, uavhengig av hva domstolene kommer til når det gjelder hans tilregnelighet, sier Stoltenberg.

Han mener debatten om ytringsansvar, som blant andre AUF-leder Eskil Pedersen har tatt til orde for, fremdeles har sin berettigelse.

– Den digitale virkeligheten utfordrer oss på nye måter. Jeg tror flere av oss hadde tatt oftere og sterkere til motmæle dersom de ekstreme holdningene var blitt ytret på gater, torg eller i avisene. Det virker å være mindre kultur for og kraft i motargumentene når disse ytringene skjer på nettet, sa Stoltenberg da han møtte pressen etter Stortingets spørretime onsdag.

– Les også: Breiviks mor taus

Statsministeren ville selv ikke gi noen vurdering av rapporten fra de psykiatrisk sakkyndige eller si hva han tenker om Breiviks angivelige utilregnelighet.

– Her er vi ved politikkens grense. Dette handler ikke om mine følelser, men grunnleggende rettsstatsprinsipper om påtalemyndighetens og domstolenes uavhengighet. Vi er helt i starten på en rettsprosess og dette er ikke spørsmål for politikere å gå inn i, sa han.

Tirsdag uttrykte flere stortingspolitikere motforestillinger mot konklusjonen i psykiatrirapporten. Lengst gikk lederen av Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), som mente at en ny rapport burde utarbeides.

– Det er kanskje ikke så lett å være seg bevisst den arbeidsdelingen vi har i Norge mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt, sier Stoltenberg.

Han understreker at prinsippet om at utilregnelige personer ikke kan straffes, er hevdvunnet i Norge og sa det har røtter fra Magnus Lagabøters tid.

– Men samfunnet har et selvsagt behov for å beskytte seg mot farlige personer. Og dersom Breivik dømmes til psykisk helsevern, er det Stortingets og regjeringens ansvar å sørge for at sikringstiltakene er gode nok.

– Les også: – PST-rapporten er framskyndet

Lederen av Stortingets 22. juli-komité, KrFs Knut Arild Hareide, er enig i at psykiatrirapporten ikke bør få store følger for debatten om politisk ekstremisme.

– Vi må fortsatt diskutere hvordan vi kan unngå ulike former for ekstremisme, men det er ikke tvil om at høyreekstreme grupper historisk sett har utført de aller fleste terroranslag i Norge, sier Hareide til NTB.

Han tror rapporten om Breiviks sinnstilstand gjør debatten om integrering og innvandring lettere.

– Jeg har hele tiden ment at vi ikke skal ta hensyn til hva denne mannen har stått for. Vi er nødt til å gå inn i integreringsdebatten uten 22. juli som et bakteppe for denne typen diskusjoner, sier han.

– Les også: – Breivik er «fornærmet»

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl sier det er opp til domstolene å avgjøre om Breivik er en politisk attentatmann eller en psykiatrisk pasient.

– Men vi må fortsette debatten om ekstremisme på nettet, enten den er høyreekstrem eller islamistisk. Ekstremisme kan føre til voldelige handlinger – uavhengig av om en psykose ligger til grunn. Mye av det Breivik skrev er jo klipp og lim fra andre kilder på nettet, sier Oktay Dahl. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse