JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dropper fast ansatte for å spare

Det er en trend i byggenæringa at bedrifter kvitter seg med faste ansatte for så å leie inn billigere arbeidskraft. – Mange drømmer om full fleksibilitet, sier Halvor Langseth i Fellesforbundet.

eline@lomedia.no

Denne høsten har det blitt dokumentert at det er en boom for innleiefirmaene som skaffer folk til byggebransjen i Oslo og Akershus.

Over halvparten av innleien er ulovlig.

Vil slippe ansettelser

Men det er ikke bare i hovedstadsområdet at bransjen blir mer fragmentert og bedriftene ser seg om etter måter å slippe å ha fast ansatte på.

– Vi ser eksempler på at det opprettes egne underselskaper som registreres i utlandet. Deres eneste funksjon er å levere arbeidskraft til minstelønn. For disse gjelder det å være råest, å vinne konkurransen som sosial dumping. Når det hele tiden brenner i prosjektene, er det lett å ty til innleie. Men dette er bare lønnsomt for de useriøse, de som satser på å tjene penger på kaoset.

Det sier forbundssekretær med ansvar for bygg, Halvor Langseth.

Han mener at det er to tendenser i byggebransjen som trekker i hver sin retning.

– Den ene er lagbygging og kompetanseheving av en fast ansatt stab, den andre er full fleksibilitet. For de som drømmer om full fleksibilitet for arbeidsgiver er et poeng at de da slipper blant annet å planlegge hva arbeiderne skal gjøre til enhver tid. Og fortjenesten i å kjøre med lav lønn ligger i store oppdrag som er så dårlig planlagt fra byggherren at det er rom for å fakturere flere timer, sier Langseth.

HMS og opplæring

Noe av det innleiebedriftene sparer på er HMS, for eksempel plikten til å ha bedriftshelsetjeneste eller til å lære opp verneombud, og opplæring. I tillegg går mange innleide på minstelønn.

Langseth peker på at det er et klart innslag av etnisk diskriminering i innleiepraksisen.

– Nordmenn ansettes fast, utlendinger leies inn. Bedriftene argumenterer med at det ikke finnes folk å ansette. Men er ikke de innleide folk?

Dyrere i lengden

Men bildet er ikke helsvart, ifølge Langseth. Han peker på at en del entreprenører har oppsummert at innleie ikke fungerer, at det ofte blir dyrere i lengden. Det skyldes kvalitet på arbeidet og produktivitet.

– Produktiviteten går så mye ned ved innleie at lønnsomheten forsvinner.

Erfaringer fra Reinertsen

En av klubbene som har erfart at bedriften går bort fra fast ansatte, er Fellesforbundet på storentreprenøren Reinertsen i Trondheim. Der har bedriften signalisert at de må sette bort flere oppdrag til underentreprenører, og at de derfor vil nedbemanne. Ifølge adressa.no er det snakk om 40 stillinger, klubbleder Rune Alstad tror det blir noe færre.

- Reinertsen ønsker at en del ansatte skal finne seg nye jobber, uten at de sies opp. Det er tidlig i prosessen, og vi vet ikke hvor mange som må gå til slutt. En råtipping er 20-30. Vi får masse bekymrede telefoner fra medlemmer, og ikke bare her i bedriften, sier Alstad.

Han forteller at det er egenproduksjonen på bygg som skal avvikles, med henvisning til økt internasjonal konkurranse.

- Det synes vi er mildt sagt merkelig. Det er ikke noen internasjonal konkurranse her i Trondheim.

Flinke folk gir opp

- Vi ser at ansatte blir utrygge, og flinke fagfolk ser seg om etter andre jobber. Flere baser og mellomledere har alt slutta. Bedriften mister masse kompetanse, og får enda mindre kontroll over produksjonen, sier Alstad.

Han mener det er kortsiktig av bedriften å nedbemanne:

– Det løser jo ingen problemer for bedriften å kutte i den faste staben, de vil få enda større kostnader på grunn av flere feil og at ting tar lengre tid. Underentreprenører har ikke samme egeninteresse i at prosjektet skal gå raskt og feilfritt, de bare fakturerer flere timer. Vi har også målt produktiviteten til faste ansatte, og den er mye høyere enn for innleide. Så den lave timeprisen deres betaler seg ikke i lengden.

Alstad er også bekymret for lærlingene, og synes det er et dårlig signal å sende ut fra en så stor entreprenør som Reinertsen.

- Reinertsen sier de ikke benytter innleide, men setter bort oppgaver som underentrepriser. Men vi mener at mange av prosjektene bærer preg av at det ikke er bortsetting, men innleie. Når vikarbyrådirektivet kommer vil vil nok se masse ulike finurlige «tilpasninger» for å unngå å betale ut lik lønn. Det gjelder at Arbeidstilsynet og regjeringen er skodd for det.

De tre F-ene

Forbundssekretær Langseth synes det er rart at det er så lite politisk oppmerksomhet rundt problemene innleie skaper for store byggprosjekter.

– For sektoren som helhet dreier det seg jo om hundretalls milliarder kroner som forbrukes uten at det finnes noen politikk for det.

Han sier at forbundet prøver å støtte opp om de tendensene som trekker riktig vei.

– Vi må gjøre hva vi kan for å hindre at det blir et A og B-lag blant ansatte – blant annet ved å få opp kompetansen blant de som allerede er i bransjen. Vi er i den heldige situasjonen at vi kan dokumentere at det er lønnsomt å drive med de tre F-ene: fagorganiserte fagarbeidere i fast jobb.

Annonse
Annonse