Mejdell vil ha måtehold
Dag Mejdell, konsernsjef i Posten og nyvalgt styreleder i Spekter, er bekymret for norsk økonomi etter finanskrisen. Lønnsveksten er for høy, spesielt i offentlig sektor, og den offentlige tjenestepensjonen er for kostbar, ifølge Mejdell.
may.berg@lomedia.no
Den nye styrelederen i arbeidsgiverforeningen Spekter sier han vil bruke sin posisjon til å fremme et sunnere og mer konkurransekraftig norsk næringsliv.
I et intervju med foreningens magasin, Spekter, advarer Mejdell mot kostbare lønnsoppgjør som han mener kan gå på bekostning av norske arbeidsplasser.
Staten må skru igjen kranene og stoppe pengestrømmen som har vært brukt til å skjerme norsk økonomi fra de verste konsekvensene av finanskrisa, mener Mejdell. Vi må tilbake til handlingsregelen og stramme inn inntektspolitikken.
Redusere lønnsveksten
. – Vi har ikke råd til lønnsoppgjør som ligger betydelig over våre handelspartnere. Det beste virkemidlet vi har mot en slik utvikling er den såkalte frontfagmodellen, hvor poenget er at konkurranseutsatt industri definerer rammen for hvilke lønnstillegg vi kan tåle. Denne modellen har de siste årene blitt utfordret og svekket særlig av lønnsoppgjørene i offentlig sektor. Om vi skal få et kostnadsnivå som gjør oss konkurransedyktige må lønnsveksten ned, og for å få til det må vi enten styrke lojaliteten til frontfaget eller finne nye modeller som kan hjelpe oss med å styre lønnsdannelsen bedre, sier Mejdell.
Dyr tjenestepensjon
. Det er ikke bare lønnsveksten i Norge som bekymrer Mejdell. Han er ikke fornøyd med løsningene for offentlige tjenestepensjoner som kom ut av tariffoppgjøret i 2009.
– Jeg mener derfor vi må se på dette på nytt, og at det gjøres utenom et tariffoppgjør og ikke i oppkjøringen til en valgkamp. Dagens offentlige tjenestepensjon er dyr og lite forutsigbar og har ikke de samme insentivene til å stå lenge i arbeid som det man la opp til i Stortingets pensjonsforlik i 2005, sier Mejdell.
Som nyvalgt styreleder har han også ambisjoner om å gjøre Spekter tydeligere i samfunnsdebatten, i alle fall på noen uttalte satsingsområder.
– Det nye styret har nettopp gjennomført en strategidiskusjon hvor vi er enige om å høyne profilen på områder som er viktige for Spekters medlemmer. To slike områder, som er viktige for alle, er inntektspolitikk og pensjon. Spekter skal videre kjennetegnes som en nytenkende og konstruktiv arbeidsgiverforening som engasjerer seg i, og aktivt påvirker, viktige arbeidslivspolitiske saker, sier Mejdell.
Mejdell viser til at Spekter har tatt til orde for å innføre en handlingsregel i arbeidslivet. Denne handlingsregelen skal slå fast at alle nye reformer i arbeidslivet skal sikre at arbeidsinnsatsen økes.
– Utfordringen i Norge fremover vil være knapphet på arbeidskraft, derfor er det viktig med en handlingsregel som vil bidra til balanse mellom fremtidig verdiskapning og velferdsgoder, sier Mejdell.
Mer vei og jernbane
. Spekter har satt økt satsing på vei- og jernbaneutbygging høyt på agendaen.
– Jeg synes retningen i Nasjonal Transportplan er riktig, men jeg er veldig utålmodig. Særlig jernbanen, men også veier, har vært underfinansiert i mange år og det tar tid å ta igjen etterslepet. Derfor vil min anmodning være at alle gode krefter samles om et ekstra krafttak for samferdselssatsingen, og jeg mener også at vi må få bedre statlige planleggingsprosesser. I dag kan vi oppleve at reguleringsprosessene tar tiår på tiår før vi får realisert en samferdselssatsing. Det har vi rett og slett ikke tid til i fremtiden, sier Mejdell.
– Jeg mener fortsatt det er mye å hente på å fortsette moderniseringen av offentlig sektor i Norge. Vi må hele tiden være på vakt mot at den ikke-produktive delen av offentlig sektor blir for stor. Skal vi sikre en sterk offentlig sektor fremover må den ikke vokse mer enn nødvendig, samtidig som vi sikrer at vi har et velfungerende og konkurransedyktig næringsliv som er i stand til å finansiere velferdsgodene og de offentlige institusjonene, sier Mejdell.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox
NRK kan gå i svart fra midnatt
GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.
Petter Pettersen