NTL-ere i Oslo skal ut av sofaen
10.000 medlemmer sorterer under NTL i Oslo. Ikke alle utviser like stor aktivitet. Det akter fylkesutvalget å gjøre noe med.
De går høsten og vinteren i møte med friskt pågangsmot, styret i fylkesutvalget av NTL i Oslo. De nyvalgte styreleder og nestleder i utvalget, Ragnar Bøe Elgsaas og Kjersti Barsok, samt den mer erfarne sekretæren Synneva Aga.
– Aktiviteten har ikke vært helt på topp en stund, og det må vi gjøre noe med for å engasjere flere, sier Aga.
– Vi skal ikke stikke under en stol at engasjementet kunne vært større. Det skjer så mye ellers i Oslo, så enda flere tilbud fra oss kan kanskje bli i meste laget. Utfordringen blir å vise enda tydeligere at fylkesutvalget er en interessant møteplass for politiske og faglige diskusjoner, sier Elgsaas.
Bindeledd.
Fylkesutvalget er et samarbeidsorgan i NTL-organisasjonen. Det er et viktig bindeledd mellom de lokale NTL-avdelingene og foreningene. Formålet med fylkesutvalget er å styrke forbundets faglige, organisatoriske og politiske arbeid. Styret i NTL i Oslo teller totalt ni personer med bred representasjon. Antall avdelinger under NTL i Oslo teller omkring 100.
– Når vi inviterer til arrangementer og annet er det nok ikke hundre som møter opp, konstaterer Elgsaas.
De 100 avdelingene i Oslo representerer hele 10.000 NTL-medlemmer i hovedstaden.
– Det er umulig å være talerør for samtlige medlemmer. Og derfor er det viktig å få økt aktiviteten blant flere i fylkesutvalget, sier Barsok.
LO i Oslo.
Et koordineringsorgan er sårbart i den forstand at det ofte er enkeltpersoner som markerer seg og blir mest synlige.
– Aktiviteten kan variere, både politisk og organisatorisk. Det vet vi er tilfelle også i andre fylkesutvalg. En viktig arena vi kan fronte NTL-medlemmenes interesser på er gjennom LO i Oslo. NTL i Oslo har 19 delegater i representantskapet i LO i Oslo, sier Elgsaas.
Akkurat hovedstadens LO-avdeling er mediemessig blant de mest synlige. Det kan gi godt gjennomslag.
– Representantskapet møtes fra seks til tolv ganger i året, litt avhengig av aktuelle saker i tida, i tillegg til årsmøtet. Det vi fra NTL har vært med på å engasjere oss i er blant annet å få til et rødgrønt alternativ i Oslo før neste kommunevalg om to år, sier Elgsaas.
– Vi ønsker å vise at det er klar forskjell på alternativene som vil styre hovedstaden, påpeker Barsok.
– Vi NTL-ere merker privatiseringsforsøkene og styring av offentlige arbeidsplasser etter konsernmodellen. Dette angår oss i hverdagen, og vi går hardt ut mot dette, fastslår Aga.
– Uten fylkesutvalget ville det vært mye mer komplisert å få kanalisert NTL-medlemmenes interesser inn i LO i Oslo, tillegger Aga.
– Det er typisk for LO i Oslo både å engasjere seg i rødgrønne alternativer og ha klare holdninger både til byens budsjett og statsbudsjettet. Derfor kan vi også få koordinert NTLs holdninger tydelig via samme arena, sier Elgsaas.
En annen aktivitet som er typisk LO i Oslo er ansvaret for 1. mai-feiringen. NTL i Oslo er en godt synlig del av arrangementet, og før togavgang har mange NTL-ere vært samlet til en uformell og populær frokost på markeringsdagen.
Over grensene.
Fylkesutvalget i Oslo har de siste årene også samarbeidet med andre fylkesutvalg.
– Vi prøver å invitere hverandre til forskjellige arrangementer der vi samtidig kan utveksle viktige erfaringer. Vi har et veldig godt samarbeid med sentralforvaltningen. Derfor ser vi det som viktig å samarbeide like godt på andre arenaer også, sier Aga
Landsmøte.
Fylkesutvalget legger vekt på å lansere arrangementer som kan øke aktiviteten i tida framover.
– En utfordring er å få flere til å engasjere seg nye ting. Oslo som fylke er en passe stor region å operere i for oss for å øke engasjementet blant NTL-ere med geografisk tilhørighet. Vi har ganske stor handlefrihet. Selv som samarbeidsorgan kan vi fronte og «vedta» resolusjoner som sendes til representantskapet i NTL, sier Barsok.
I september arrangerte fylkesutvalget en pensjonskonferanse. Det viste seg å være vellykket. Flere foreninger møtte med til sammen nær 100 deltakere fra mange ulike NTL-foreninger. Interessen skorter det i alle fall ikke på.
Statsbudsjettet i oktober er et emne som absolutt før ha interesse for NTL-medlemmene. Det vil også bli kurs enten i egen regi eller formidlet fra andre.
– NTL har en litt sammensatt organisering. Utfordringen er å drive effektivt nok til å nå de aller fleste, sier Elgsaas, som lover at det snarlig vil gå ut en invitasjon til alle avdelingslederne i Oslo om å være med og diskutere den lokale handlingsplanen. Han har også en gulrot i ermene som forhåpentligvis vil øke engasjementet:
– Neste år har NTL landsmøte. Målet må jo være å gjennomdiskutere og ta med gode Oslo-saker til landsmøtet.
En samstemt påminnelse til øvrige medlemmer er de tre i styret i fylkesutvalget klare på:
Fylkesutvalget har en viktig koordineringsrolle. Utvalget er et sted for diskusjon, samsnakking, debatter, kommunikasjon både oppover og nedover i organisasjonen. Følgelig: en arena til å frambringe medlemmenes syn og interesser.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie