– Kan koste sjøfolk jobben
Norsk Sjømannsforbunds leder, Jacqueline Smith, er skuffet over at regjeringen ikke vil heve taket på nettolønnsordningen, slik de lovte før valget.
csd@lomedia.no
I statsbudsjettet for 2014 kommer ikke regjeringen med noe konkrete tiltak som skal heve maksimumstaket for refusjonsutbetalingen til rederiene. Dette er ikke hva de lovte i valgkampen eller i sin maritime strategi «Stø Kurs 2020». Strategien ble presentert så sent som i slutten av august i Bergen. I dag kunne vi lese dette på Nærings- og handelsdepartementets sider om statsbudsjettet og sjøfolk:
«Kompetanse er nødvendig for å utvikle de maritime næringers konkurransekraft og evne til nyskaping og omstilling. Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk tilrettelegger for maritim virksomhet gjennom stabile rammer for næringen og bidrar til å opprettholde sysselsettingen av norske sjøfolk og dermed til å beholde norsk operativ kompetanse. Regjeringen foreslår å videreføre denne ordningen i statsbudsjettet for 2014 og anslår bevilgningsbehovet til 1.700 mill. kroner. Regjeringen varsler videre at den vil fremme forslag om å lovfeste ordningen og heve maksimumstaket for refusjonsutbetaling per sysselsatt i framtidig budsjett.»
– Vi er skuffet over at taket ikke ble regulert i årets budsjett siden regjeringen gikk så tydelig ut i forbindelse med fremleggelsen av «Stø kurs 2020» at dette skulle gjøres, sier forbundsleder i sjømannsforbundet Jacqueline Smith.
Mindre konkurransedyktig
For hvert år som går uten at taket reguleres gjør at ordningen blir mindre og mindre konkurransedyktig, mener forbundslederen.
– Dette koster våre medlemmer arbeidsplassene, sier hun. Smith slår fast at skipsfart er den nest viktigste næringen etter olje og gass, og har vært, og er, et av regjeringens hovedprioriteringsområder.
– Derfor synes vi at det er besynderlig at det ikke legges økonomisk handling bak ordene. Norske sjøfolk innehar en høy og god kompetanse, men det er ikke til å stikke under en stol at rederiene ser på bunnlinjen og konkurransekraften i en sterk liberalisert og globalisert næring, avslutter Smith.
Må rettes opp
Maritimt forum er også lite fornøyde med statsbudsjettet.
– Norske sjøfolk er ikke lengre konkurransedyktige sammenlignet med sjøfolk fra andre land. Dette er alvorlig når man ser på fremtidsperspektivet til den maritime klyngen og norsk verdiskaping. At taket ikke heves i 2014 er skuffende, sier daglig leder Hege Solbakken i stiftelsen Maritimt Forum. Hun viser også til «Stø kurs 2020», og at den varslede hevingen ikke følges opp i statsbudsjettet for 2014.
– Nå ber vi om at dette rettes opp i tilleggsproposisjonen til påtroppende regjering i november, sier Solbakken.
Liten gruppe
Hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, mener at dette er en trist dag, særlig med tanke på at han og en rekke andre sjøfolk drev valgkamp for de partiene som hadde en god maritim politikk i partiprogrammene, de rødgrønne hadde nettopp dette i sine partiprogrammer og kom med klare indikasjoner på at nettolønnsordningen skulle lovfestes og refusjonstaket skulle økes.
– Også får vi beskjeden i dag at det ikke blir satt av mer midler til refusjonsordningen, ei heller til kompensasjon for de årene som har gått siden 2008. Dette lovte Næringsminister Trond Giske oss i august, det samme som Arbeiderpartiets landsmøte lovet oss i vår, sier Øksnes. Han håper nå at Nettolønnsordningen blir lovfestet av den nye regjeringen som tiltrer snart. De har lovet dette. Men Øksnes er klar på at denne lovfestingen må inkluderer alle gruppene, også cateringpersonellet til Color Line.
– Vi sjøfolk er en liten gruppe som kjemper hardt for dette. Verden er tøff rundt oss, og det er økonomien som rår for rederne. Vi ønsker oss trygge arbeidsplasser, men det får vi ikke med statsbudsjettet for 2014, sier Øksnes.
Nådde ikke opp
Else-May Botten, som sitter i næringskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, har jobbet aktivt i programprosessen og med regjeringens strategi «Stø kurs 2020». Der har hun fått innfridd sine ønsker om å få lovfeste nettolønnsordningen og at taket skal heves.
– Likevel er det ikke alltid man får de pengene som skal til i første runde, sier hun og viser til dagens fremlegging av statsbudsjettet. Hun skjønner godt at sjøfolk er skuffet over at det ikke kom noen heving av taket på refusjonsordningen, men legger til at hun ikke gir opp denne kampen.
– Vi har lagt en politisk retning for de neste fire årene, det betyr at vi må stå på for å få hevet taket i vårt alternative budsjett neste år. Og vi må pushe den nye regjeringen så de opprettholder stø kurs i den maritime politikken. Forutsigbarhet og en aktiv næringspolitikk, er viktig for den maritime næringen, sier hun. God politikk virker og da er det også naturlig at man vil ha mer av den, mener Botten.
– Jeg ønsker å jobbe sammen med sjømannsorganisasjonene også framover, for å få styrket nettolønnsordningen, sier Botten.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen