– Kan koste sjøfolk jobben
Norsk Sjømannsforbunds leder, Jacqueline Smith, er skuffet over at regjeringen ikke vil heve taket på nettolønnsordningen, slik de lovte før valget.
csd@lomedia.no
I statsbudsjettet for 2014 kommer ikke regjeringen med noe konkrete tiltak som skal heve maksimumstaket for refusjonsutbetalingen til rederiene. Dette er ikke hva de lovte i valgkampen eller i sin maritime strategi «Stø Kurs 2020». Strategien ble presentert så sent som i slutten av august i Bergen. I dag kunne vi lese dette på Nærings- og handelsdepartementets sider om statsbudsjettet og sjøfolk:
«Kompetanse er nødvendig for å utvikle de maritime næringers konkurransekraft og evne til nyskaping og omstilling. Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk tilrettelegger for maritim virksomhet gjennom stabile rammer for næringen og bidrar til å opprettholde sysselsettingen av norske sjøfolk og dermed til å beholde norsk operativ kompetanse. Regjeringen foreslår å videreføre denne ordningen i statsbudsjettet for 2014 og anslår bevilgningsbehovet til 1.700 mill. kroner. Regjeringen varsler videre at den vil fremme forslag om å lovfeste ordningen og heve maksimumstaket for refusjonsutbetaling per sysselsatt i framtidig budsjett.»
– Vi er skuffet over at taket ikke ble regulert i årets budsjett siden regjeringen gikk så tydelig ut i forbindelse med fremleggelsen av «Stø kurs 2020» at dette skulle gjøres, sier forbundsleder i sjømannsforbundet Jacqueline Smith.
Mindre konkurransedyktig
For hvert år som går uten at taket reguleres gjør at ordningen blir mindre og mindre konkurransedyktig, mener forbundslederen.
– Dette koster våre medlemmer arbeidsplassene, sier hun. Smith slår fast at skipsfart er den nest viktigste næringen etter olje og gass, og har vært, og er, et av regjeringens hovedprioriteringsområder.
– Derfor synes vi at det er besynderlig at det ikke legges økonomisk handling bak ordene. Norske sjøfolk innehar en høy og god kompetanse, men det er ikke til å stikke under en stol at rederiene ser på bunnlinjen og konkurransekraften i en sterk liberalisert og globalisert næring, avslutter Smith.
Må rettes opp
Maritimt forum er også lite fornøyde med statsbudsjettet.
– Norske sjøfolk er ikke lengre konkurransedyktige sammenlignet med sjøfolk fra andre land. Dette er alvorlig når man ser på fremtidsperspektivet til den maritime klyngen og norsk verdiskaping. At taket ikke heves i 2014 er skuffende, sier daglig leder Hege Solbakken i stiftelsen Maritimt Forum. Hun viser også til «Stø kurs 2020», og at den varslede hevingen ikke følges opp i statsbudsjettet for 2014.
– Nå ber vi om at dette rettes opp i tilleggsproposisjonen til påtroppende regjering i november, sier Solbakken.
Liten gruppe
Hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, mener at dette er en trist dag, særlig med tanke på at han og en rekke andre sjøfolk drev valgkamp for de partiene som hadde en god maritim politikk i partiprogrammene, de rødgrønne hadde nettopp dette i sine partiprogrammer og kom med klare indikasjoner på at nettolønnsordningen skulle lovfestes og refusjonstaket skulle økes.
– Også får vi beskjeden i dag at det ikke blir satt av mer midler til refusjonsordningen, ei heller til kompensasjon for de årene som har gått siden 2008. Dette lovte Næringsminister Trond Giske oss i august, det samme som Arbeiderpartiets landsmøte lovet oss i vår, sier Øksnes. Han håper nå at Nettolønnsordningen blir lovfestet av den nye regjeringen som tiltrer snart. De har lovet dette. Men Øksnes er klar på at denne lovfestingen må inkluderer alle gruppene, også cateringpersonellet til Color Line.
– Vi sjøfolk er en liten gruppe som kjemper hardt for dette. Verden er tøff rundt oss, og det er økonomien som rår for rederne. Vi ønsker oss trygge arbeidsplasser, men det får vi ikke med statsbudsjettet for 2014, sier Øksnes.
Nådde ikke opp
Else-May Botten, som sitter i næringskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, har jobbet aktivt i programprosessen og med regjeringens strategi «Stø kurs 2020». Der har hun fått innfridd sine ønsker om å få lovfeste nettolønnsordningen og at taket skal heves.
– Likevel er det ikke alltid man får de pengene som skal til i første runde, sier hun og viser til dagens fremlegging av statsbudsjettet. Hun skjønner godt at sjøfolk er skuffet over at det ikke kom noen heving av taket på refusjonsordningen, men legger til at hun ikke gir opp denne kampen.
– Vi har lagt en politisk retning for de neste fire årene, det betyr at vi må stå på for å få hevet taket i vårt alternative budsjett neste år. Og vi må pushe den nye regjeringen så de opprettholder stø kurs i den maritime politikken. Forutsigbarhet og en aktiv næringspolitikk, er viktig for den maritime næringen, sier hun. God politikk virker og da er det også naturlig at man vil ha mer av den, mener Botten.
– Jeg ønsker å jobbe sammen med sjømannsorganisasjonene også framover, for å få styrket nettolønnsordningen, sier Botten.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie