JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens red stormen av

Jens Stoltenberg red av stormen på Fagforbundets landsmøte i dag, etter en glitrende oppvisning. Enn så lenge.24.11.2009
15:04
16.12.2013 11:58

stig.christensen@lomedia.no

Statsministeren forsikret om at full lønn under sykdom fortsatt gjelder, men vil ha fagbevegelsen med på å få fraværet ned. Forrige gang sykelønna var oppe til revisjon endte det med storm i kastene for regjeringen. Nå går dialogen inn i smulere farvann.

Fra snakket om at Jan Davidsen kom med en krigserklæring mot regjeringen i går og Dagsavisens oppslag «Får juling av fagbevegelsen», var tonen en helt annen da Jens Stoltenberg og Jan Davidsen skilte lag utpå formiddagen i dag.

Alle husker TV-bildene med Gerd-Liv Vallas tydelige kroppsspråk etter at Bjarne Håkon Hanssen hadde lagt fram et revidert forslag til sykelønnsordning i 2006. Denne høsten har statsminister Jens Stoltenberg vært ute med en prøveballong der han blant annet har trukket fram svenske ordninger om sykmelding, med sterkere kontroll og en gitt lengde på sykefraværet ut fra hvilken diagnose den syke har.

På pressekonferansen etter foredraget, spurte vi han om de svenske ordningene ikke lenger er aktuelle etter den krasse reaksjon som kom fra fagbevegelsen etter kartellkonferansen på Gol. Sentrale og lokale tillitsvalgte har stått fram på rekke og rad og tatt avstand fra tankene om mer press på syke arbeidstakere. Jan Davidsen gikk ut i et sterkt forsvar for sykelønnsordningen på landsmøtet i går, samtidig som seks lokale LO-ledere sto fram i Klassekampen og truet med politisk streik mot en svekket ordning.

Stoltenberg påpekte i sitt svar at han ikke hadde lagt fram forsalg om svenske ordninger, men at man vil se på hvilke ordninger man har i andre land, for eksempel Sverige og Danmark. Samtidig kom han med helt klare forsikringer på landsmøtet om at full lønn under sykdom vil gjelde i fortsettelsen. I sin tale i dag nevnte han ikke de svenske ordningene med et ord. Statsministerens opptreden på landsmøtet er i seg selv en studie verdt.

Først hyllet han salen grenseløst. Han fortalte delegatene at de var representanter for noe av det beste vi har i Norge, nemlig velferdsstaten.

– Dere bygger velferdsstaten, sa han, og la til: «Dere er valgt, jeg er valgt. Det må vi huske på». Altså felles identitet. Så skrøt han litt av at Fagforbundet har mange medlemmer, og at de har et stort flertall kvinner. Deretter snakket han direkte til Jan Davidsen, «en klippe», en tillitsvalgt, ja «selve tillitsmannen i norsk arbeiderbevegelse».

– Jan har alltid vært der for meg, sa han, og «det er bedre å ha han innenfor enn utenfor sentralstyret».

Som om ikke det var nok, la han til: «Jan Davidsen er for meg personifiseringen av det faglig-politiske samarbeidet. Jeg takker han for innsatsen», for så å skynde seg å legge til at dette ikke var noen avskjedstale. Etter at han var ferdig med hyllesten, gikk han over til flere takksigelser, der valgseieren sto sentralt:

–Dere var viktige for å sikre den rødgrønne valgseieren. Dere var over alt, sa han henvendt til de mange hundre i salen, og la til: «Det var en formidabel mobilisering som sikret valgseieren».

Fellesskap kan være betegnelsen på neste bolk. Statsministeren er, i likhet med Fagforbundets medlemmer, for fellesskapstanken. Han tror på fellesskapet som ide og han tror på de små og store fellesskapene. Deretter var det kommunesektoren, som har vært gjenstand for en formidabel utbygging.

–Men det kan ikke bli en like stor økning i fortsettelsen, sa statsministeren, som ville ha med seg fagbevegelsen på å organisere bedre.

Så var han klar for sykelønna, til litt kremting og latter i salen. Nå skulle det komme, men kanskje ikke slik mange hadde ventet. Han visste hvor han var, og det aller meste kunne vært sagt av forbundsleder Jan Davidsen.

Det første Stoltenberg slo fast var at «vi har og skal ha full lønn under sykdom». Så la han til at Norge har høyt sykefravær, fordi vi har mange i jobb. Det at de som ikke er 100 prosent på topp, rent helsemessig, også er i arbeid, medfører høyere sykefravær. Statsministeren ville heller ha høy sysselsetting og høyt sykefravær enn lav sysselsetting og lavt sykefravær.

Men så la han til at det høye sykefraværet ikke bare kan forklares med høy sysselsetting. Det har gått ganske kraftig opp, og «vi må sette oss ned og se hva som skjer».

Hvem kan være uenig i det? I hvert fall ikke Jan Davidsen. Heller ikke LO. Ifølge Stoltenberg er problemet sammensatt, og han ville komme fram til bedre forståelse av sykefraværet i god dialog med partene.

Han fortalte at det er langtidsfraværet som øker, og at det ofte er starten på en varig utstøting fra arbeidslivet. Akkurat som legene Ebba Wergeland eller Steinar Westin ville sagt det. Eller en tillitsvalgt.

Ifølge statsministeren har sykefraværet økt med 10 prosent per sysselsatt. Det ville han gjøre noe med, og hvem vil ikke gjøre noe med det? Og så avsluttet han, før han bygde en bro over til emnet biodiesel, med følgende kraftsalve: «Vi vil redusere sykefraværet på en solidarisk måte». Det var vanskelig å være uenig, men på grunn av forspillet til denne seansen var applausen noe forsiktig.

Så gikk en statsminister i storform over til å snakke om biodiesel på en saklig og overbevisende måte. Han ville at forurenser skulle betale, og han ville ha mer miljøvennlig biodrivstoff, noe som ble møtt med nølende applaus.

Etter en tung seanse om biodrivstoff, avsluttet han med å lansere et utvalg som skulle se på utstøting og sykefravær i helse- og sosialsektoren, et gammelt krav fra Fagforbundet, la statsministeren til.

Helt på tampen minnet han om regjeringens krisebekjempelse, et stjernenummer nå som tidligere.

– Offentlig sektor i seg selv er viktig for å takle finanskrisen, sa han, og la til: «Selv ikke markedet kan styres av markedet. Også markedet trenger at vi har en sterk offentlig sektor».

Slutt og stående applaus.

Deretter gikk Jan Davidsen opp og takket for en flott og inspirerende tale til landsmøtet. Dialogen var på plass igjen. Forbundslederen sa at sykefravær var spørsmål om retten til god helse, og han var med på å diskutere «alle mulige løsninger» for å få til det.

Dermed var den store konfrontasjonen om sykelønn lagt fullstendig død. Noen få kritiske kommentarer var det under veis. Trond Helland fra Rogaland sa at «vi i salen er kritiske venner av regjeringen», og statsministeren svarte at det er kritiske venner han vil ha.

I sin oppsummering sa Jens Stoltenberg at det er høyt sykefravær i deler av offentlig sektor, og at «det må være noe med sektoren, ikke med moralen». Igjen som en representant for fagbevegelsen skulle ha sagt det.

På pressekonferansen sa han at det nå er dialogen som er viktig, og når det gjelder sykefravær har vi en god dialog i gang. Jan Davidsen sa seg enig og at salen var fornøyd med Jens:

– Vi er enige om prosessen, sa personifiseringen av det faglig-politiske samarbeidet. Og Jens supplerte:

– Vi er enige om målet, full lønn under sykdom, men vi vil ha ned sykefraværet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.11.2009
15:04
16.12.2013 11:58Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

Erlend Angelo

Nortura-ansatte frykter for både egen og selskapets framtid: – Det er trist

Kommentar

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier hun kan leve med kompromisset om kontantstøtten. (Illustrasjonsfoto)

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier hun kan leve med kompromisset om kontantstøtten. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Det er all grunn til å glede seg over at kontantstøtten synes å være på vei ut»

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?


Flere saker