JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens red stormen av

Jens Stoltenberg red av stormen på Fagforbundets landsmøte i dag, etter en glitrende oppvisning. Enn så lenge.24.11.2009
15:04
16.12.2013 11:58

stig.christensen@lomedia.no

Statsministeren forsikret om at full lønn under sykdom fortsatt gjelder, men vil ha fagbevegelsen med på å få fraværet ned. Forrige gang sykelønna var oppe til revisjon endte det med storm i kastene for regjeringen. Nå går dialogen inn i smulere farvann.

Fra snakket om at Jan Davidsen kom med en krigserklæring mot regjeringen i går og Dagsavisens oppslag «Får juling av fagbevegelsen», var tonen en helt annen da Jens Stoltenberg og Jan Davidsen skilte lag utpå formiddagen i dag.

Alle husker TV-bildene med Gerd-Liv Vallas tydelige kroppsspråk etter at Bjarne Håkon Hanssen hadde lagt fram et revidert forslag til sykelønnsordning i 2006. Denne høsten har statsminister Jens Stoltenberg vært ute med en prøveballong der han blant annet har trukket fram svenske ordninger om sykmelding, med sterkere kontroll og en gitt lengde på sykefraværet ut fra hvilken diagnose den syke har.

På pressekonferansen etter foredraget, spurte vi han om de svenske ordningene ikke lenger er aktuelle etter den krasse reaksjon som kom fra fagbevegelsen etter kartellkonferansen på Gol. Sentrale og lokale tillitsvalgte har stått fram på rekke og rad og tatt avstand fra tankene om mer press på syke arbeidstakere. Jan Davidsen gikk ut i et sterkt forsvar for sykelønnsordningen på landsmøtet i går, samtidig som seks lokale LO-ledere sto fram i Klassekampen og truet med politisk streik mot en svekket ordning.

Stoltenberg påpekte i sitt svar at han ikke hadde lagt fram forsalg om svenske ordninger, men at man vil se på hvilke ordninger man har i andre land, for eksempel Sverige og Danmark. Samtidig kom han med helt klare forsikringer på landsmøtet om at full lønn under sykdom vil gjelde i fortsettelsen. I sin tale i dag nevnte han ikke de svenske ordningene med et ord. Statsministerens opptreden på landsmøtet er i seg selv en studie verdt.

Først hyllet han salen grenseløst. Han fortalte delegatene at de var representanter for noe av det beste vi har i Norge, nemlig velferdsstaten.

– Dere bygger velferdsstaten, sa han, og la til: «Dere er valgt, jeg er valgt. Det må vi huske på». Altså felles identitet. Så skrøt han litt av at Fagforbundet har mange medlemmer, og at de har et stort flertall kvinner. Deretter snakket han direkte til Jan Davidsen, «en klippe», en tillitsvalgt, ja «selve tillitsmannen i norsk arbeiderbevegelse».

– Jan har alltid vært der for meg, sa han, og «det er bedre å ha han innenfor enn utenfor sentralstyret».

Som om ikke det var nok, la han til: «Jan Davidsen er for meg personifiseringen av det faglig-politiske samarbeidet. Jeg takker han for innsatsen», for så å skynde seg å legge til at dette ikke var noen avskjedstale. Etter at han var ferdig med hyllesten, gikk han over til flere takksigelser, der valgseieren sto sentralt:

–Dere var viktige for å sikre den rødgrønne valgseieren. Dere var over alt, sa han henvendt til de mange hundre i salen, og la til: «Det var en formidabel mobilisering som sikret valgseieren».

Fellesskap kan være betegnelsen på neste bolk. Statsministeren er, i likhet med Fagforbundets medlemmer, for fellesskapstanken. Han tror på fellesskapet som ide og han tror på de små og store fellesskapene. Deretter var det kommunesektoren, som har vært gjenstand for en formidabel utbygging.

–Men det kan ikke bli en like stor økning i fortsettelsen, sa statsministeren, som ville ha med seg fagbevegelsen på å organisere bedre.

Så var han klar for sykelønna, til litt kremting og latter i salen. Nå skulle det komme, men kanskje ikke slik mange hadde ventet. Han visste hvor han var, og det aller meste kunne vært sagt av forbundsleder Jan Davidsen.

Det første Stoltenberg slo fast var at «vi har og skal ha full lønn under sykdom». Så la han til at Norge har høyt sykefravær, fordi vi har mange i jobb. Det at de som ikke er 100 prosent på topp, rent helsemessig, også er i arbeid, medfører høyere sykefravær. Statsministeren ville heller ha høy sysselsetting og høyt sykefravær enn lav sysselsetting og lavt sykefravær.

Men så la han til at det høye sykefraværet ikke bare kan forklares med høy sysselsetting. Det har gått ganske kraftig opp, og «vi må sette oss ned og se hva som skjer».

Hvem kan være uenig i det? I hvert fall ikke Jan Davidsen. Heller ikke LO. Ifølge Stoltenberg er problemet sammensatt, og han ville komme fram til bedre forståelse av sykefraværet i god dialog med partene.

Han fortalte at det er langtidsfraværet som øker, og at det ofte er starten på en varig utstøting fra arbeidslivet. Akkurat som legene Ebba Wergeland eller Steinar Westin ville sagt det. Eller en tillitsvalgt.

Ifølge statsministeren har sykefraværet økt med 10 prosent per sysselsatt. Det ville han gjøre noe med, og hvem vil ikke gjøre noe med det? Og så avsluttet han, før han bygde en bro over til emnet biodiesel, med følgende kraftsalve: «Vi vil redusere sykefraværet på en solidarisk måte». Det var vanskelig å være uenig, men på grunn av forspillet til denne seansen var applausen noe forsiktig.

Så gikk en statsminister i storform over til å snakke om biodiesel på en saklig og overbevisende måte. Han ville at forurenser skulle betale, og han ville ha mer miljøvennlig biodrivstoff, noe som ble møtt med nølende applaus.

Etter en tung seanse om biodrivstoff, avsluttet han med å lansere et utvalg som skulle se på utstøting og sykefravær i helse- og sosialsektoren, et gammelt krav fra Fagforbundet, la statsministeren til.

Helt på tampen minnet han om regjeringens krisebekjempelse, et stjernenummer nå som tidligere.

– Offentlig sektor i seg selv er viktig for å takle finanskrisen, sa han, og la til: «Selv ikke markedet kan styres av markedet. Også markedet trenger at vi har en sterk offentlig sektor».

Slutt og stående applaus.

Deretter gikk Jan Davidsen opp og takket for en flott og inspirerende tale til landsmøtet. Dialogen var på plass igjen. Forbundslederen sa at sykefravær var spørsmål om retten til god helse, og han var med på å diskutere «alle mulige løsninger» for å få til det.

Dermed var den store konfrontasjonen om sykelønn lagt fullstendig død. Noen få kritiske kommentarer var det under veis. Trond Helland fra Rogaland sa at «vi i salen er kritiske venner av regjeringen», og statsministeren svarte at det er kritiske venner han vil ha.

I sin oppsummering sa Jens Stoltenberg at det er høyt sykefravær i deler av offentlig sektor, og at «det må være noe med sektoren, ikke med moralen». Igjen som en representant for fagbevegelsen skulle ha sagt det.

På pressekonferansen sa han at det nå er dialogen som er viktig, og når det gjelder sykefravær har vi en god dialog i gang. Jan Davidsen sa seg enig og at salen var fornøyd med Jens:

– Vi er enige om prosessen, sa personifiseringen av det faglig-politiske samarbeidet. Og Jens supplerte:

– Vi er enige om målet, full lønn under sykdom, men vi vil ha ned sykefraværet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.11.2009
15:04
16.12.2013 11:58Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon


Flere saker