JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens red stormen av

Jens Stoltenberg red av stormen på Fagforbundets landsmøte i dag, etter en glitrende oppvisning. Enn så lenge.24.11.2009
15:04
16.12.2013 11:58

stig.christensen@lomedia.no

Statsministeren forsikret om at full lønn under sykdom fortsatt gjelder, men vil ha fagbevegelsen med på å få fraværet ned. Forrige gang sykelønna var oppe til revisjon endte det med storm i kastene for regjeringen. Nå går dialogen inn i smulere farvann.

Fra snakket om at Jan Davidsen kom med en krigserklæring mot regjeringen i går og Dagsavisens oppslag «Får juling av fagbevegelsen», var tonen en helt annen da Jens Stoltenberg og Jan Davidsen skilte lag utpå formiddagen i dag.

Alle husker TV-bildene med Gerd-Liv Vallas tydelige kroppsspråk etter at Bjarne Håkon Hanssen hadde lagt fram et revidert forslag til sykelønnsordning i 2006. Denne høsten har statsminister Jens Stoltenberg vært ute med en prøveballong der han blant annet har trukket fram svenske ordninger om sykmelding, med sterkere kontroll og en gitt lengde på sykefraværet ut fra hvilken diagnose den syke har.

På pressekonferansen etter foredraget, spurte vi han om de svenske ordningene ikke lenger er aktuelle etter den krasse reaksjon som kom fra fagbevegelsen etter kartellkonferansen på Gol. Sentrale og lokale tillitsvalgte har stått fram på rekke og rad og tatt avstand fra tankene om mer press på syke arbeidstakere. Jan Davidsen gikk ut i et sterkt forsvar for sykelønnsordningen på landsmøtet i går, samtidig som seks lokale LO-ledere sto fram i Klassekampen og truet med politisk streik mot en svekket ordning.

Stoltenberg påpekte i sitt svar at han ikke hadde lagt fram forsalg om svenske ordninger, men at man vil se på hvilke ordninger man har i andre land, for eksempel Sverige og Danmark. Samtidig kom han med helt klare forsikringer på landsmøtet om at full lønn under sykdom vil gjelde i fortsettelsen. I sin tale i dag nevnte han ikke de svenske ordningene med et ord. Statsministerens opptreden på landsmøtet er i seg selv en studie verdt.

Først hyllet han salen grenseløst. Han fortalte delegatene at de var representanter for noe av det beste vi har i Norge, nemlig velferdsstaten.

– Dere bygger velferdsstaten, sa han, og la til: «Dere er valgt, jeg er valgt. Det må vi huske på». Altså felles identitet. Så skrøt han litt av at Fagforbundet har mange medlemmer, og at de har et stort flertall kvinner. Deretter snakket han direkte til Jan Davidsen, «en klippe», en tillitsvalgt, ja «selve tillitsmannen i norsk arbeiderbevegelse».

– Jan har alltid vært der for meg, sa han, og «det er bedre å ha han innenfor enn utenfor sentralstyret».

Som om ikke det var nok, la han til: «Jan Davidsen er for meg personifiseringen av det faglig-politiske samarbeidet. Jeg takker han for innsatsen», for så å skynde seg å legge til at dette ikke var noen avskjedstale. Etter at han var ferdig med hyllesten, gikk han over til flere takksigelser, der valgseieren sto sentralt:

–Dere var viktige for å sikre den rødgrønne valgseieren. Dere var over alt, sa han henvendt til de mange hundre i salen, og la til: «Det var en formidabel mobilisering som sikret valgseieren».

Fellesskap kan være betegnelsen på neste bolk. Statsministeren er, i likhet med Fagforbundets medlemmer, for fellesskapstanken. Han tror på fellesskapet som ide og han tror på de små og store fellesskapene. Deretter var det kommunesektoren, som har vært gjenstand for en formidabel utbygging.

–Men det kan ikke bli en like stor økning i fortsettelsen, sa statsministeren, som ville ha med seg fagbevegelsen på å organisere bedre.

Så var han klar for sykelønna, til litt kremting og latter i salen. Nå skulle det komme, men kanskje ikke slik mange hadde ventet. Han visste hvor han var, og det aller meste kunne vært sagt av forbundsleder Jan Davidsen.

Det første Stoltenberg slo fast var at «vi har og skal ha full lønn under sykdom». Så la han til at Norge har høyt sykefravær, fordi vi har mange i jobb. Det at de som ikke er 100 prosent på topp, rent helsemessig, også er i arbeid, medfører høyere sykefravær. Statsministeren ville heller ha høy sysselsetting og høyt sykefravær enn lav sysselsetting og lavt sykefravær.

Men så la han til at det høye sykefraværet ikke bare kan forklares med høy sysselsetting. Det har gått ganske kraftig opp, og «vi må sette oss ned og se hva som skjer».

Hvem kan være uenig i det? I hvert fall ikke Jan Davidsen. Heller ikke LO. Ifølge Stoltenberg er problemet sammensatt, og han ville komme fram til bedre forståelse av sykefraværet i god dialog med partene.

Han fortalte at det er langtidsfraværet som øker, og at det ofte er starten på en varig utstøting fra arbeidslivet. Akkurat som legene Ebba Wergeland eller Steinar Westin ville sagt det. Eller en tillitsvalgt.

Ifølge statsministeren har sykefraværet økt med 10 prosent per sysselsatt. Det ville han gjøre noe med, og hvem vil ikke gjøre noe med det? Og så avsluttet han, før han bygde en bro over til emnet biodiesel, med følgende kraftsalve: «Vi vil redusere sykefraværet på en solidarisk måte». Det var vanskelig å være uenig, men på grunn av forspillet til denne seansen var applausen noe forsiktig.

Så gikk en statsminister i storform over til å snakke om biodiesel på en saklig og overbevisende måte. Han ville at forurenser skulle betale, og han ville ha mer miljøvennlig biodrivstoff, noe som ble møtt med nølende applaus.

Etter en tung seanse om biodrivstoff, avsluttet han med å lansere et utvalg som skulle se på utstøting og sykefravær i helse- og sosialsektoren, et gammelt krav fra Fagforbundet, la statsministeren til.

Helt på tampen minnet han om regjeringens krisebekjempelse, et stjernenummer nå som tidligere.

– Offentlig sektor i seg selv er viktig for å takle finanskrisen, sa han, og la til: «Selv ikke markedet kan styres av markedet. Også markedet trenger at vi har en sterk offentlig sektor».

Slutt og stående applaus.

Deretter gikk Jan Davidsen opp og takket for en flott og inspirerende tale til landsmøtet. Dialogen var på plass igjen. Forbundslederen sa at sykefravær var spørsmål om retten til god helse, og han var med på å diskutere «alle mulige løsninger» for å få til det.

Dermed var den store konfrontasjonen om sykelønn lagt fullstendig død. Noen få kritiske kommentarer var det under veis. Trond Helland fra Rogaland sa at «vi i salen er kritiske venner av regjeringen», og statsministeren svarte at det er kritiske venner han vil ha.

I sin oppsummering sa Jens Stoltenberg at det er høyt sykefravær i deler av offentlig sektor, og at «det må være noe med sektoren, ikke med moralen». Igjen som en representant for fagbevegelsen skulle ha sagt det.

På pressekonferansen sa han at det nå er dialogen som er viktig, og når det gjelder sykefravær har vi en god dialog i gang. Jan Davidsen sa seg enig og at salen var fornøyd med Jens:

– Vi er enige om prosessen, sa personifiseringen av det faglig-politiske samarbeidet. Og Jens supplerte:

– Vi er enige om målet, full lønn under sykdom, men vi vil ha ned sykefraværet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.11.2009
15:04
16.12.2013 11:58Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Lønnsoppgjøret

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Busstreiken: Riksmekleren frykter korona-smitte. Nå kaller han inn sjåførene og arbeidsgiverne til møte

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Skjalg Bøhmer Vold

Ragnhild (72) velger å jobbe foran pensjonistlivet

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Jan-Erik Østlie

Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Lønnsoppgjøret

STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.

STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.

Roy Ervin Solstad

Nå streiker 8300 bussjåfører: Store deler av landet berøres

Trine Skei Grande avviser at hun blir kvalm av LO, og at hun sa at hun ble det i 2012.

Trine Skei Grande avviser at hun blir kvalm av LO, og at hun sa at hun ble det i 2012.

Helge Rønning Birkelund

Trine Skei Grande: – Jeg sa aldri at jeg ble kvalm av LO


Flere saker