Ap-ja til fortsatt kullgruvedrift
– En fin julepresang, sier Arbeidsmandsforbundets Erna Hagensen etter at Arbeiderpartiets stortingsgruppe i går gikk inn for fortsatt kullgruvedrift på Svalbard.
einar.fjellvik@lomedia.no
Forbundslederen mener likevel det er for tidlig å innkassere seieren i den langvarige drakampen om kullgruvedriften på Svalbard skal avvikles når den nåværende gruva i Svea er tom i 2013 eller om Store Norske Spitsbergen Kullkompani skal få åpne ei ny gruve i Lunckefjell.
– Vi vet det også sitter folk i regjeringa som har søkt å nedkjempe Svalbard i lang tid, sier Hagensen.
Formelt ligger søknaden fra Store Norske fortsatt til behandling i det SV-styrte Miljøverndepartementet, og det foreligger fortsatt ingen innstilling fra hverken departementet eller regjeringen.
Stort ja-flertall
Like fullt valgte Arbeiderpartiets stortingsgruppe å behandle saken i går, ifølge VG. Det endte med at et stort flertall gikk inn for at Store Norske bør få tillatelse til å åpne gruvedrift i Lunckefjell.
– Jeg er helt klar på at det bør åpnes for fortsatt kullgruvedrift på Svalbard. Svalbardsamfunnet har tre bein å stå på, nemlig kull, reiseliv og forskning. Alle disse tre virksomhetene er så flettet inn i hverandre, at det ene er avhengig av det andre, sier Ap-politiker Ingrid Heggø til VG.
Rødgrønn dynamitt
Sysselmannen på Svalbard har tidligere gått god for at søknaden ikke er i strid med de strenge vernereglene for Svalbard. LO har gitt sterk støtte til planene, og Store Norske har truet med at et nei kan bety slutten for gruvedriften på Svalbard allerede i 2016.
Innad i den rødgrønne regjeringen er likevel saken dynamitt. Gårsdagens behandling i Arbeiderpartiets stortingsgruppe viste at partiet er delt i et flertall som støtter fortsatt gruvedrift og et mindretall som vil avvikle den.
Regjeringspartner SV vil avvikle hele gruvedriften på grunn av de store CO2-utslippene.
– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard, erklærte partiets miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, da Stortingets energi- og miljøkomite besøkte Svalbard tidligere i høst.
Senterpartiet har tidligere sagt at gruvedriften bør avvikles på sikt, men ikke ennå. Partiets ferske olje- og energiminister, Ola Borten Moe, har derimot markert seg som en helhjertet tilhenger av Lunckefjell-prosjektet.
– Med mindre det dukker opp momenter her som tilsier at det er helt uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier, så ser jeg ingen grunn til at det ikke skal drives videre kullgruvedrift på Svalbard, sa han til Dagsavisen tidligere i år.
For skeptikerne er det særlig klimahensynet som veier tungt. Det er beregnet at den nye gruva vil føre til globale utslipp på 5,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år.
Frykter driftshvile
På Svalbard argumenterer man med at kullet som utvinnes der er svært rent, sammenliknet med kull som utvinnes på kontinentet. I tillegg er man, naturlig nok, svært opptatt av arbeidsplassene. Den nåværende gruva i Svea er ventet å gå tom for kullreserver allerede i løpet av 2013.
Tidligere denne måneden advarte Store Norske-direktør Bjørn Arnestad om driftshvile og permitteringer hvis ikke det blir gitt grønt lys for Lunckefjell-prosjektet innen nyttår.
– Hvis vi ikke snart får en avgjørelse vil det få konsekvenser for Store Norske. Forsinkes prosjektet over nyttår, betyr det ett års driftshvile mellom avslutningen i Svea Nord og oppstart i Lunckefjell. Det vil i neste omgang føre til permitteringer, sa Arnestad til Svalbardposten.
Også arbeiderforeningen i Longyearbyen har engasjert seg, blant annet med å skrive brev til alle partiene på Stortinget og alle departementene der de advarer om konsekvensene av et nei til Lunckefjell-prosjektet:
«Konsekvensene av et endelig avslag er dramatiske for alle parter. Det vil gå mot en styrt avvikling av Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG) og få store konsekvenser for Longyearbyen. Norge vil også på sikt miste sitt fotfeste som den suverene nasjon på øygruppen», skriver foreningen.
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Tidligere butikksjef: – Ansatte er lojale og har jobbet ræva av seg og så får de ikke større stillinger
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal