Vil ha raskere atomvarsling
Norge ber russiske myndigheter senke terskelen for varsling etter ubåtbrannen i Murmansk.
Samtidig stilles alvorlige spørsmål ved atomberedskapen i nord.
– Det er ingen tvil om at vi helst hadde sett at Norge ble varslet om ulykken, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet til NTB. Han understreker at spørsmål om varsling ved atomrelaterte ulykker har vært oppe til vurdering i den norskrussiske atomkommisjonen, senest i september.
– Vi må nå ta stilling til hvordan denne saken skal følges opp politisk, sier Lahnstein.
Statens strålevern fikk beskjed om brannen av Utenriksdepartementet og tok deretter kontakt med russiske myndigheter, som sier det ikke er fare for utslipp.
– Vi har heller ikke målt noe på våre egne målestasjoner, sier avdelingsdirektør Per Strand i Strålevernet til NTB.
Avtalebrudd
Fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark mener russerne har brutt den regionale varslingsplikten som er inngått mellom Murmansk, Lappland, Norrbotn og Nordland, Troms og Finnmark.
– Hensikten med varslingspunktene i avtalen er å kunne gå ut og fortelle at man har kontakt med den aktuelle parten, uavhengig av i hvilket land en slik sak oppstår, sier Kjønnøy til NTB.
Han tror ikke det er uvilje eller tegn på lukkethet som ligger bak den manglende varslingen. Han sier det kan hende at russiske myndigheter sitter med en annen forståelse av alvoret i situasjonen.
– Men for oss som får dette via mediene, så TV-bildene dramatiske ut. Vi vil ta opp dette i alle fall under ordinære møter med russerne i vinter, sier fylkesmannen, som ber innbyggerne i Finnmark ta situasjonen med ro.
– Vi har fulgt nøye to russiske målestasjoner, en ved Rosta sørvest for dokken og en i Severodvinsk. Stasjonen i Rosta ligger rett i vindretningen. Vi har selv fulgt målingene siden torsdag kveld. De viser ingen forhøyede verdier ut over bakgrunnsstrålingen, sier Kjønnøy.
Beredskap
Lederen for Barentssekretariatet Rune Rafaelsen mener beredskapen er for dårlig i tilfelle atomulykker på Kola. Han mener Statens strålevern, fylkeskommunene og regionale myndigheter må forberede seg bedre.
– Det kommer til å skje mer alvorlige ulykker i framtiden enn den som skjedde torsdag. Da må man ha på plass beredskap for å håndtere en situasjon med masseflukt til Sverige og Finland, sier Rafaelsen til NTB.
– Sannsynligheten for at det kan skje ulykker på russisk side er relativt stor. Konsekvensene vil først og fremst bli regionale. Da er det viktigste vi kan gjøre å legge den regionale beredskapen så nært grensa som mulig, tilføyer han.
Ifølge russiske myndigheter ble brannen om bord i atomubåten slukket fredag formiddag, over 20 timer etter at den startet mens Jekaterinburg lå i tørrdokk ved den russiske marinens verft i Murmansk.
Men uttalelsen er ikke nok til å berolige befolkningen i området.
Ingen tillit
– Når jeg hører og leser offisielle kilder, er alt under kontroll og alt rolig. Men på sosiale medier som Twitter og Facebook er mange svært urolige, det er nesten panikk, sier Jelena Larionova, journalist og leder for Barentspress, en organisasjon for journalister i Barentsområdet, til NTB.
– Meldingene der går ut på at offisielle kilder bare lyver og prøver å skjule den virkelige situasjonen. Flere refererer til politi- og brannfolk de kjenner som skal ha sagt at situasjonen er mye farligere enn den beskrives offisielt. Noen folk med småbarn snakker om å forlate området, å evakuere. Men kanskje er det bare panikk. Det er vanskelig å vite, tilføyer hun.
Det er også kommet motstridende meldinger om enkelte forhold fra myndighetene. Først het det at mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og var blitt evakuert. Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet.
Fredag morgen ble det sagt at mannskap fortsatt var om bord i den brennende atomubåten, og at minst ni personer var blitt skadd. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes