Romney med stø kurs
Mitt Romney holder stø kurs i nominasjonsprosessen foran presidentvalget i USA.
Dersom Mitt Romney vinner nominasjonsvalgene i New Hampshire og South Carolina, har han nominasjonen i boks, mener konservative kommentatorer i Norge.
– Alle vet at Romney tirsdag må vinne i New Hampshire, der han er på hjemmebane. Det var i utgangspunktet langt fra åpenbart at han ville vinne i South Carolina, men meningsmålinger viser at han nå leder også der. Vinner han der, er løpet kjørt, sier Jan Arild Snoen i Minerva til NTB.
Hyggelige målinger
Han viser til en meningsmåling som er i ferd med å tas opp i helga av meningsmålingsinstituttet PPP i South Carolina. Etter første dag tvitret PPP at Romney ledet med 10 prosentpoeng over Newt Gingrich og Rick Santorum.
De siste meningsmålingene i New Hampshire, der de sosialt og religiøse konservative ikke står så sterkt, viser at Romney har rundt 40 prosent. Santorum har økt etter det gode resultatet i Iowa, men ligger fortsatt bare på 11 prosent.
– Les også: – Europa får klare seg selv
Ken Burton, leder i Republicans Abroad i Norge, er enig og sier han tror Romney nå er i posisjon til å sikre seg nominasjonen.
– Han har momentumet, og Romney virker å være ustoppelig lenge før supertirsdagen, sier han og viser til nominasjonsvalg og nominasjonsmøter i en rekke delstater etter South Carolina 21. januar der Romney bør vinne.
Ingen truer
Den eneste andre kandidaten som kan nærme seg Romney i New Hampshire, er Ron Paul. Med sine frihetlige ideer er han populær i den lille delstaten i nordøst, men ideene hans er likevel så ytterliggående at han ikke har sjanse til å bli nominert.
Jon Huntsman, som er den eneste moderate i feltet ved siden av Romney, satser alt på New Hampshire. Men han ligger langt bak med rundt 10 prosent, og Snoen mener han er ute om han ikke gjør det bedre enn det.
Michele Bachmann trakk seg etter sin svake opptreden i Iowa, og Texas-guvernør Rick Perry fortsetter ifølge Snoen til South Carolina trolig bare for å få anledning til å vise seg fram i en sørstat der han føler seg hjemme. I New Hampshire har han en oppslutning på en prosent.
Den ukjente faktoren
Den som kom seirende ut av Iowa og kan bli en samlende figur for konservative republikanere som leter etter et alternativ til Romney, var tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum.
Snoen har ikke helt troen på at Santorum skal bli en samlende kandidat for de konservative gjennom hele nominasjonsprosessen.
– Santorum får ikke det til uten at en av de andre trekker seg. Og verken Perry eller Gingrich trekker seg ennå, sier han.
Han mener Santorum har nådd toppen, og at gravingen etter negative ting i hans fortid begynner nå. Han viser blant til at Santorum mens han var senator, var svært aktiv for å sikre bevilgninger til sin egen stat, nettopp en praksis som er svært upopulær på høyresiden.
Hevnlysten Gingrich
Snoen tror Perry trekker seg etter South Carolina. Gingrich, derimot, er forbannet og hevnlysten etter Iowa, der han ble utsatt for en intens negativ kampanje fra støttespillerne til Romney og Paul.
– Men kampanjen hans ser ut til å være i fritt fall. Han er sur og grinete nå, og slik sutring vil heller ikke hjelpe ham, sier Snoen.
Visepresidentmateriale
Burton prøver å se lenger fram, og er opptatt av om Santorum kan bli en aktuell visepresidentkandidat for Romney.
– Dersom Romney blir presidentkandidaten, trenger republikanere noen som kan tiltrekke den solide konservative velgergruppen. Romney dekker selv sentrum, sier han.
Et annet godt argument for Santorum er ifølge Burton at han er fra den viktige vippestaten Pennsylvania.
– Om ikke Obama greier å vinne Ohio og Pennsylvania, skal det godt gjøres å bli gjenvalgt, og med Santorum på laget bør Republikanerne vinne Pennsylvania, mener Burton. (ANB-NTB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus