JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forslår ungdomsgaranti

EU-kommisjonen vil garantere unge jobb eller utdanning. I dag koster ungdomsarbeidsløsheten EUs medlemsland 2 milliarder euro i uka.

linesch@lo-media.no

Like før jul lanserte Kommisjonen en plan for hvordan man skal håndtere den høye ungdomsarbeidsløsheten i de 27 EU-landene. I dag er en av fem unge i alderen 15-24 år uten jobb, lærlingplass eller skole/studieplass. I enkelte land, som Spania, står nær halvparten av alle i denne aldersgruppen utenfor arbeidsliv og skole.

Ifølge en foreløpig rapport fra EUs eget forskningsinstitutt, Eurofound, koster ungdomsarbeidsløsheten medlemslandene 2 milliarder euro i uka. Samme rapport konstaterer at unge ble spesielt hardt rammet av finanskrisen i 2008/2009. Den økonomiske krisen i mange EU-land nå gjør at situasjonen forverres for unge.

Eurofounds forskere påpeker at de fleste land har spesielle tiltak for å håndtere ungdomsarbeidsløsheten. Foreløpig har de ikke konkludert med hvilke tiltak som når målet om å få unge i jobb eller utdanning. Hva forskerne finner alarmerende er at utdanning ikke ser ut til å være noen garanti for å komme seg i jobb. Tidligere har mer skole og utdanning vært et av tiltakene mange land har tydd til for å hjelpe ungdom inn på arbeidsmarkedet. Utfordringen nå er at arbeidsplasser forsvinner på alle områder, også der det kreves høyere utdanning.

– Situasjonen for unge mennesker i mange EU-land er dramatisk. Uten tiltak fra EU og på nasjonalt nivå risikerer vi å miste en hel generasjon. Det vil ha en høy økonomisk og sosial kostnad, sa Laszlo Andor, EU-kommissær for arbeid, sosialpolitikk og inkludering, da sysselsettingsplanen for unge ble lansert.

Noen av de foreslåtte tiltakene:

– Ungdomsgaranti – unge skal i jobb, studier eller jobbtrening fire måneder etter avsluttet obligatorisk skole.

– Opprette 370.000 lærlingplasser innen utgangen av 2013.

– Etablererstøtte til unge som vil starte eget firma

– Hjelpe unge til å finne jobb i et annet EU-land

Det er satt av 30 milliarder euro i Det europeiske sosialfondet til finansiering av tiltakene.

Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen (DEFS) ønsker planen velkommen, men understreker at gode tiltak på papiret ikke er nok. Oppfølging blir viktig.

Ungdom i DEFS kommenterte Kommisjonens plan slik:

- Nok er nok! Vår generasjon vil ikke bli ofret. Vi vil ha en anstendig framtid, god skole og utdanning, jobber og reell sjanse for å få et godt liv.

Annonse
Annonse